Акупресура и етерични масла в помощ на онкологичните заболявания


Болест : онкологични заболявания

Последна промяна на 26 ноември 2018 в 08:46 1229 0

Акупресурата е техника в традиционната китайска медицина, чрез която мануално се стимулират определени точки и меридиани по тялото, с което се оздравява, подобрява и въвежда правилна циркулация на енергийните потоци в човешкото тяло. Акупресурата в комбинация с подходящите за целта етерични масла допринася за повишаване на ефективността от основното лечение, премахва умората и изтощението и помага за по-доброто качество на живот на онкоболните . Тази новина бе представена в доклад на проф. д-р Раян Смит от САЩ на Международния конгрес по акупунктура в Дъблин, Ирландия, който се проведе на 20 и 21 август 2018 г. В конгреса взе участие и сътрудникът на в. „Трета възраст” д-р Захари Михайлов.
Етеричните масла са продукти от растителен произход, които се извличат от различните части на растението – цвят, листо, стебло, корен. Това определя съответното лечебно свойство на етеричното масло. Качествените етерични масла се добиват чрез водна дестилация без химикали, на ниско налягане и с удължено времетраене на дестилацията. Те са сертифицирани с логото БИО, контролирано от Certisus BE-BIO-01, и хемотипни етерични масла (НЕСТ) - ботанически и биохимически сертифицирани. Ароматите на етеричните масла стимулират лимбичната мозъчна система и хипуталмуса. Те се абсорбират бързо от тялото, като възстановяват емоционалния баланс и лекуват негативните душевни състояния.
Акупресурата можете да прилагате ежедневно, без да ви отнема време. Можете да я прилагате, докато стоите, седите или лежите. Първо идентифицирайте положението на всяка точка за акупресура във вашето тяло (виж показаната схема). Нанесете фракция кокосово олио и капка етерично масло: лавандула за отпускаща терапия и мента за стимулираща. Натиснете силно върху точката с меката част на пръста (възглавничката). При натиска може да усетите изтръпване, скованост, болка, гъделичкане или затопляне. Това е напълно нормално. Ако няма усещания, просто приложете повече натиск. Прилагайте непрекъснат натиск в продължение на три минути на всяка точка в реда, който е препоръчан. Движете се от главата към пръстите. Ако точката се намира от двете страни на тялото, първо пресирайте дясната, а после лявата.

Релаксиращи точки:
1. Yin Tang – точно между веждите
2. Amnian – вдлъбнатина зад меката част на ухото
3. HT7 – вътрешната гънка на китката под кутрето
4. SP6 – вътрешната част над глезена
5. Liv3 – горната част на пръстите на краката между големия и следващия пръст

Стимулиращи точки
1. GV20 – върха на главата, приблизително на осем пръста широчина от фронталната линия на косата
2. CV6 – два пръста под пъпа
3. LI4 – между палеца и показалеца
4. SP6 - вътрешната част над глезена
5. ST36 – вдлъбнатина на пищяла една ръка над коляновата гънка
6. KD3 – вдлъбнатината на пътя между върха на глезена и Ахилесовото сухожилие.