Алергията може да ни връхлети и на възраст

Последна промяна на 21 май 2021 в 08:55 73 0

Защо напоследък през пролетно-летния сезон дори у здрави хора изведнъж се проявява алергичен ринит? Как е правилно да се лекува това състояние? Кои мерки ще помогнат да избегнем по-нататъшни обостряния?

Неочакван ринит
Внезапната проява на алергия у възрастен човек може сериозно да го притесни и обърка.

Алергичният ринит никога не се появява от нищото: той винаги е предшестван от някои обстоятелства. Като правило, в организма вече съществува скрита чувствителност към едни или други алергени. Тя е заложена генетично. И алергията, в един или друг вариант, даже и преди много години, се е проявила при даден човек. Това са могли да бъдат: алергичен дерматит, ринит или конюнктивит, хранителна или лекарствена алергия. Сега пък е възникнала остра реакция към полените – сезонна полиноза. Просто става комбинация на вътрешни условия и на външни фактори. Най-важният вътрешен фактор е високата концентрация на полени във въздуха.
На територията на нашата страна преминават три алергични вълни. В късна пролет и началото на лятото цъфтят особено алергични растения и билки. В средата на лятото - зърнените култури и много полски треви и бурени. Главните провокатори през август са пелинът и амброзията.

Отслабване заради вируси
Водеща роля сред външните фактори играе състоянието на имунната система и конкретно на лигавицата на носа. Ако тя изпълнява функцията си 100%, никакъв контакт с алергените не води до развитие на болестта. Когато обаче лигавицата е увредена, нейната проницаемост се повишава десетократно. На този фон алергията се развива по-често и по-бързо.
Как се уврежда лигавицата? Най-вече под действието на вирусна инфекция. Затова обострянето на ринита често се наблюдава след наскоро прекарано ОРВЗ или „настинка”.
Нещо повече: някои вируси имат сходна с алергените структура. Така например респираторно-синцитиалният вирус – един от ОРВЗ – по свойствата си прилича на акарите в домашния прах. Възможно е наскоро да сте се сблъскали именно с него.

Мръсен въздух
Освен това, жителите на големите градове живеят в условията на замърсени пространства. Всички тези „химикали” влияят неизбежно на дихателните пътища, увреждайки лигавиците още повече. Но най-странното е, че вредните вещества във въздуха влияят и на полените. Те разрушават тяхната защитна обвивка, правейки ги много по-агресивни. Тоест, от една страна, на нас ни въздействат по-агресивни полени. От друга – доста слабо ни защитава собствената ни бариера срещу алергените. Затова и с всяка изминала година броят на алергичните се увеличава.

Връзката алергия - астма
Разбира се, алергичният ринит, дори появилият се за пръв път, не бива да се запуска. В противен случай алергичното възпаление засяга целия организъм. Повишава се рискът от развитието на астма и още повече намаляват защитните свойства на кожата и дихателните пътища. Организмът по-зле се справя с окислителния стрес, произвежда слабо собствени защитни белтъци – интерферони. В резултат на това се справя лошо с алергените и с инфекциите.

Лечебната стълба

Днес в лечението на алергичния ринит се прилага стъпаловиден подход. Според него лекарствата се подбират в съответствие с тежестта на заболяването. То може да бъде леко, средно или тежко, като на всеки етап се прилагат точно определени за този етап препарати.

1. Най-лекият вариант на алергичния ринит се проявява със сърбеж, кихане и течения от носа. В този случай се прилагат антихистаминни преперати за вътрешен прием или назални спрейове, като при това в първата група се избират препарати от второ поколение. Те не предизвикват сънливост, жажда, не действат на пулса и на апетита. Произвеждат се във вид на таблетки, капки, сиропи и суспензии.
Ако по някаква причина антистамините не са подходящи за даден пациент, съществува алтернатива – т.нар. антилевкотриени. Сред тази група най-добър е „Монтелукаст”. Особено подходящ е той за хора, които едновременно имат симптоми на ринит и астма.

2. В следващия стадий на ринита се появява запушване на носа. Затова терапията се усложнява, като към антихистамините се добавят стероиди във вид на спрейове. Днес в аптеките се намират достатъчно много от тези спрейове.
За облекчаване на дишането през носа може да се ползват съдосвиващи капки и спрейове, но само на кратки курсове – за не повече от пет дни. В противен случай се развива привикване.

3. Третата степен е вече запуснатият ринит. Запушването на носа става постоянно, намалява или съвсем изчезва обонянието. Организмът започва да реагира не само на алергиите, но и на обикновени вещества като тютюн, например. Това състояние се лекува с комбинация от антихистаминни хапчета и стероиди.

Полезни курорти
Важна роля за лечението и профилактиката на алергията играе начинът на живот. Преди всичко човекът с ринит трябва да изключи или да минимизира контакта с алергените. А за целта трябва да ги познава добре. Тази информация ще ви дадат кръвното изследване за антитела към алергените и кожните проби.

Но за да не харчите много пари и да не правите изследвания за всички алергени, първоначално е добре да поговорите с лекар алерголог. След това търсенето на „виновника” може значително да се намали и опрости. След това трябва да изучите календара за разнасянето на „вашите алергени” и да се постараете да ги избягвате.
Помнете, че полените ви действат всеки път, когато излезете от къщи. Но може да ви причинят безпокойство и в затворени помещения. Полените проникват и през отворени прозорци и врати. Ако имате възможност, постарайте се в периода на цъфтеж да заминете някъде, където няма да има този проблем – например в планината или на морето. Ако не можете да заминете, много гледайте да не попадате на открито. Още повече – откажете се точно през този период да ходите на вилата и да копаете в градината.
В града слагайте на прозорците си мрежи, както и устройства за овлажняване на въздуха. От време на време сменяйте филтрите им, защото иначе няма да да овлажняват въздуха качествено. Ако сте с климатици, редовно почиствайте филтрите им.

Проветрявайте помещенията само след дъжд, вечер и когато няма вятър. На отворени прозорци или врати може да сложите сгънат на няколко слоя и намокрен чаршаф, който да играе ролята на филтър.
Имайте предвид, че най-големи концентрации на полени се наблюдават рано сутрин и в сухите горещи дни. Затова по това време не се препоръчва да излизате навън.

А след като се приберете отвън, е желателно да вземете душ и да се преоблечете. Изобщо, хигиенните процедури трябва да се правят поне два пъти дневно, като е желателно при това да си миете и косата.
По време на обостряния на алергията трябва всекидневно да промивате носа и гърлото с физиологичен разтвор или с морска вода. Така ще измивате алергените от дихателните пътища, а в същото време ще укрепвате лигавиците.
Ако карате кола, затваряйте прозорците по същия начин, както и в дома си. Не сушете дрехите си след изпиране на открит въздух и на балкона, тъй като по тях се утаяват полени.

Всеки ден минавайте с влажна кърпа целия си дом.

Кръстосани реакции

Хората с алергичен ринит трябва да помнят, че в периода на разпространение на полените рязко се повишава чувствителността към всякакви въздействия, т.е. увеличава се рискът от реакции на различни вещества – прах, козина на животни, лекарства.
Затова през целия период на движение на полените не се препоръчва да си правите ваксини. Забранени са също плановите операции – те, както и ваксините, трябва да бъдат преместени през есента.
Избягвайте също силните емоции и тежките физически натоварвания.
Спазвайте индивидуална хипоалергенна диета. Важно е да изключите от менюто си онези растителни продукти, които предизвикват кръстосана алергия, т.е. реакциите, които причиняват полените на тревите и дърветата.