Анемията води до апатия


Болест : анемия

Последна промяна на 14 юли 2018 в 00:10 1995 0

За анемия или малокръвие е правилно да се говори тогава, когато общото количество на кръвта и общото количество на хемоглобина е намалено. Нормалните стойности на хемоглобина /hb/ при мъжете е от 130-160 единици, а при жените е от 120-140 единици. Нормалните стойности на еритроцитите (червените кръвни телца) при мъжете е от 42 милиона до 62 милиона, а при жените - от 37 милиона до 54 милиона.
Симптоми и признаци на малокръвието са: световъртеж, главоболие, слабост, бърза уморяемост, учестено сърцебиене, понякога задух, крампи в долните крайници, студени ръце и крака, чести простуди, понижен имунитет.
Причини: непълноценно хранене, хронични инфекциозни заболявания, възпалителни процеси в организма.
Има много видове анемии, но най-често се среща анемията от недостиг на желязо, която бива остра или по-често хронична, след кръвоизлив от хемороиди, язва, рак или миома, при бременни. Нормалните стойности на желязото при мъжете е от 10 до 28 ед., при жените е от 8 до 26 ед.
Как може да се повиши хемоглобинът? Когато в менюто включим риба, яйчен жълтък, ядки, бобови култури, соя, зелена салата, магданоз, спанак, коприва, киселец, праскови, ябълки. Най-добре желязото се усвоява от черен дроб (свински или телешки) и от говежди език. Употребата на месо (говеждо и свинско) е много важна за броя на еритроцитите (червените кръвни телца).
Освен с храната можем да включим и лекарства, които съдържат желязо. Днес в аптеките има огромен брой желязо-съдържащи препарати. Те трябва да се вземат 4 седмици, за да се получи подобрение.
Желязото от растителни продукти се усвоява 10 пъти по-трудно. Освен това някои компоненти на храните влошават усвояването на желязото, например калцият в млечните продукти блокира усвояването на този микроелемент. Затова млечни продукти трябва да се консумират поне 2 часа преди или 2 часа след приема на медикаменти с желязо.
Анемията „напада” и след 70-годишна възраст. Често тогава тя е обусловена от дефицит на витамин B12. По принцип този проблем се дължи на атрофичен гастрит, който нарушава усвояването на витамина в кръвта. Достатъчно е да се проведе едномесечен курс с инжекции с витамин B12 два пъти в годината.
Дълбокият дефицит на желязо при възрастни хора предизвиква следните симптоми: Заради неговия недостиг в мускулите възрастният човек трудно повдига крака си, за да го постави на първата степенка на трамвая например. Анемията често влошава настроението на човека, защото желязото регулира дейността на ферментите, влияещи на психо-емоционалното състояние. Затова при дефицит на този микроелемент се появява раздразнителност и апатия.