Апендицитът се среща и в напреднала възраст


Болест : Апендицит

Последна промяна на 29 November 2023 в 19:40 705 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.

- Говорейки за апендицит в старческа възраст, със сигурност ще изненадаме много от нашите читатели, които не са с медицинско образование, тъй като всички знаят, че това заболяване се среща предимно при децата. Как протича един апендицит при пациентите в напреднала възраст?

- Апендиксът при хора в напреднала възраст постепенно атрофира. Поради неглижирането на болките в корема често се стига до редица усложнения. Острият апендицит в старческа възраст се характеризира с ранното развитие на деструктивните изменения в апендикса. Слабо изразени са основните симптоми на острия апендицит като болка, болезненост при палпация (опипване) и мускулна защита. Болката у старите хора е с неопределена локализация и малка интензивност. Телесната температура е нормална, а количеството на левкоцити е без изменение. Клинично значение за острия апендицит в напреднала възраст имат общото неразположение, запекът и обложеният език. Много често болните идват на преглед с данни за оформен периапендикулярен инфилтрат, без клинична проява на остър деструктивен апендицит.

- Как да различим един остър апендицит от три други заболявания, които имат сходна клинична картина: жлъчна колика, бъбречна криза и възпаление на десния яйчник при жените?

- За правилно поставяне на диагнозата, освен внимателния клиничен преглед и анамнезата, спомагат промените в кръвната картина и ултразвуковото изследване на коремните органи.

- Истина ли е, че от апендицит страдат по-често жените отколкото мъжете?

- Да, това показва статистиката. Острият апендицит представлява 75% от случаите на остро хирургично заболяване. Апендицитът възниква във всички възрасти, като по-често боледуват младите хора, тъй като цекумът (сляпото черво) при тях е по-къс, освен това той няма характерната извивка, която се формира при възрастните. Поради тази чисто анатомична причина отворът на апендикса, свързващ го с дебелото черво, е по-широк. През този отвор лесно могат да навлязат фекални маси, които да причинят апендикостаза и възпаление на сляпото черво.