Ароматерапията - истинско чудо

Последна промяна на 18 април 2022 в 23:10 159 0

Още през 1936 г. големият френски специалист по етерични масла М. Гатефосе въвежда понятието ароматерапия.
Първоначално древният човек е смятал, че ароматът на растенията представлява тяхната душа, тъй като посредством ароматите са се появявали някои негови психични реакции. Биологичният ефект на миризливите вещества не е останал незабелязан от жреците. Разбира се древните лечители също нашироко са използвали етеричните масла за лечение на различни болести.

Съвременните проучвания показват, че от цялата земна растителност се отделя годишно в атмосферата над 175 милиона тона етерични масла, балсами и други вещества било в твърдо, било в газообразно състояние. По този начин около всяко растение се създава своеобразна, присъща само на този растителен вид, химическа среда. Целебният ефект на ароматните растения се проявява в няколко насоки.

Ароматерапията повлиява редица психогенни и психологични реакции по пътя на непосредственото въздействие върху органите на обонянието. Освен това ароматните растения съдържат редица високо активни биологични вещества: етерични масла, различни смоли, балсами и други, които притежават различни лечебни свойства. Днес ароматерапията напусна лоното на ампирията и навлезе в областта на медикаментозната наука. За тази цел тя използва главно лечебните свойства на етеричните масла. Установено е, че те са смес от различни химични съединения – терпенови и фенилпропанови.

Различният химичен състав определя и различните биологични свойства на отделните масла. Едни от тях имат подчертано противомикробно и противовъзпалително действие (Българското розово масло); други се използват за лечение на стомашни и чревни заболявания (масло от Казанлъшката роза, от мента, от чубрица). Камфоровото и терпентиновото масло имат съдоразширяващ и затоплящ кожата ефект.

Етеричните масла се използват нашироко в зъболечението, при производство на зъбни пасти и т. н. Голяма част от етерично-маслените растения са хранителни подправки. Техните масла (магданоз, копър, целина, анасон, босилек, кимион, кориандър, риган, мащерка, чесън, карамфил и други), поради силно изразените си противомикробни свойства, са и добри консерванти. Освен това те възбуждат секрециите на жлезните образувания на стомаха, задстомашната жлеза и подтикват образуването на повече и по-богати на ферменти хранителни сокове.

Етеричните масла се прилагат с успех и при заболявания и смущения в половите органи при жените:
Метрорагия – маточно кръвотечение, което не е свързано с менструационния цикъл. Препоръчват се канелено, кипарисово, гераниево, терпентиново, хвойново масло.
Аменорея (липса на менструация) – Използват се лайково, кипарисово, мащерково масло.
Недостатъчна менструация - Анасоново, лавандулово, мускатово масло.
Менопауза - Препоръчват се лайково, кипарисово масло.
Пуерперални (послеродови) инфекции - Терпентиново масло.
Недостатъчна млечна секреция - Анасоново, кимово, резеново масло. Тези масла са с лактогонно (млекогонно) действие.
Млечен застой - Резеново, гераниево масло.
Прекратяване на млекоотделянето - Ментово масло.
Сърбеж на външните полови органи - Мащерково, лайково масло.
Бяло течение - Канелено, хвойново, лавандулово, розмариново, мащерково, бергамотово, розово масло.

Етеричните масла обикновено се прилагат външно чрез влагалищни промивки, но може да се използват и вътрешно. Маслата могат да се прилагат самостоятелно или комбинирано, например комбинация от берганотово, розово и лавандулово масло. Същевременно се прилага и душ на влагалището с топла вода.

Приложението на етеричните масла чрез масаж е много полезно при бременни жени. То помага за облекчаване на редица по-леки неразположения като сутрешно гадене и болки в гърба. Родилните болки, белезите от разтягане на кожата и следродовите депресии се свеждат до минимум. Ароматерапията оказва благоприятно влияние на телесния тонус и за елиминиране на колебанията в настроението след раждане.
Ароматерапията се използва успешно и при полови смущения при мъжете:
Импотентност. Канелено, хвойново, борово, карамфилово, ментово, розмариново, санталово, чубриково, женшеново масло. Тези масла са с афродизиращо действие. Те, както и анасоново, се препоръчват и при фригидност.
Превъзбудено състояние на половия член - Майораново масло.
Сперматорея - Лавандулово, майораново масло.


Ароматерапия за домашна употреба

Най-простото правило – вземете в ръка цвете или билка, които пожелаете, и в течение на няколко минути вдишвайте дълбоко миризмата на растението или на негов продукт. При това някои „носители” може да бъдат леко подгрети (например лимон или ягоди). Тогава ароматичните вещества стават по-активни.
За по-силно въздействие може да приемете ароматична вана. За целта трябва отначало да приемете душ (за да се очисти тялото и косата ви от странични аромати). Във ваната може да въведете всеки „ароматор” – отвара от листа на растения, свежи венечни цветове, плодови сокове без захар. Литър прясно сварено кафе и други. Водата във ваната не трябва да бъде по-гореща от 30-40 градуса. Вземането на вана не трябва да бъде по-продължително от 20 минути и по възможност в полутъмно помещение и на тишина.

Ако позволяват домашните условия, може да създадете домашен постоянен ароматен фон, който да действа благотворно на вашето самочувствие. За целта веднъж в седмицата трябва да разпръснете из стаята салфетки, напоени с по няколко капки от това ароматично масло, което е най-подходящо, и редовно да подменяте салфетките. Това напомня на забравения метод на бабите ни – тънки плетени торбички, напълнени с изсушени растения, които се разстилат в помещенията.

За лечение на сериозни заболявания използвайте само професионално получени ароматни масла в концентрация 1–3 %. Този метод обаче трябва да се прилага само под ръководството на специалист. Самостоятелните сеанси могат да доведат до появата на задух или алергични реакции.

За правене на масаж употребявайте само слабо концентрирани масла или домашна отвара от билки.
При деца до 12 години трябва да се използва само най-ниската концентрация на аромата, която едвам се улавя при вдишване от възрастни.
● Поставете в месомелачка три необелени лимона, смачкайте ги и ги поставете в съд, като ги залеете с половин литър вряла вода. Захлупете съда и го поставете в хладилник в продължение на една седмица. За приготвяне на лимонова вана половината от съдържанието на съда, след прецеждане, излейте в изпълнена с топла вода вана.
Цветове от рози и невен, както и листа от мента, може да използвате в свеж вид като се поставят в затоплен металически поднос. Може да ги запазите за по-дълго като ги сложите в картонена кутийка на тъмно (не в полиетилен!).
За ябълчена терапия използвайте преди всичко пресните кори на плода, просто трябва да ги сварите. За съжаление обаче при това отслабва нужния ни аромат. Затова се препоръчва да се вдишва аромата на компот от сушени плодове.
По време на ароматерапевтичните сеанси е важно състоянието на емоционалното ви настроение – да се виждате здрави, силни, красиви. В съчетание с ароматерапията в организма се извършва тънка настройка именно на такъв нервно-хормонален фон, какъвто трябва да бъде при идеално състояние, и организмът ви постепенно започва да се стреми към него. Не чакайте обаче мигновен ефект. Той обикновено настъпва след 5-6 сеанса.
Ароматерапията обаче не е безопасна за хора, страдащи от различни форми на алергия (бронхиална астма, бронхит и други). Затова винаги се съветвайте с алерголог или пулмолог, за да знаете какъв аромат трябва да вдишвате.
В професионалните салони за лечение се използват специални ароматни масла, но в къщи се препоръчва използването на „живи” растения и продукти от тях, за да се избегне предозирането и други нежелани реакции.