Астма


Болест : астма

Последна промяна на 19 декември 2018 в 11:19 1130 0

Доц. д-р Ваня Юрукова, специалист по пневмология и фтизиатрия и заместник-изпълнителен директор на столичната Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“ участва в семинар на тема „Да сведем до 0 астматичните пристъпи“, част от глобална инициатива AsthmaZero, зад която в България се обединяват Българското Дружество по белодробни болести и Дружеството по алергология, с подкрепата на фармацевтична компания АстраЗенека.


Инхалаторите създават залъгващо облекчение. Половината астматици изпускат заболяването си от контрол

Астмата е хронично, възпалително заболяване на белия дроб, при което се наблюдава оток и стесняване на дихателните пътища, от спазъм на гладката мускулатура и отделяне на повече слуз. Това затруднява дишането. Характерните симптоми на астмата са задух, пристъпи на кашлица, хрипове и стягане в областта на гърдите.

Когато астматикът получи астматичен пристъп, той си впръсква с инхалатор бронходилатиращ медикамент – това са т.нар. животоспасяващи медикаменти. Те разширяват бронхите веднага, още в първите 1-2 минути. Но тези медикаменти са само спешна помощ. Те не лекуват, нямат ефект върху възпалението, каквото представлява астматичното състояние.
Всеки астматик трябва да се консултира с пулмолог, който да му предпише лечение с контролиращ медикамент – това са лекарства с противовъзпалително действие, които се приемат според предписанието всеки ден.

Асматиците трябва непрекъснато да приемат лекатствата си, дори да нямат обостряне, за да не стигат до криза.
Освен това прекомерната употреба на облекчаващите кризата инхалаторчета с бронходилатиращ медикамент (салбутамол), злоупотребата с тях, се свързва с повишен риск от смърт, заради натоварването на сърцето. При 6 инхалации за 1 ден човек може да получи тахикардия (сърцебиене), сърдечен арест, дори внезапна сърдечна смърт. Ако сте с астма и сте стигнали до ситуацията пет- шест пъти на ден да имате пристъпи и да прибягвате до инхалаторчето, задължително трябва да се консултирате със специалист пулмолог, за да не попаднете в болница в тежко състояние за интубация.
Лекарите казват, че 1 инхалаторче трябва да е достатъчно за една година.
Всеки пациент, който ползва повече от 2 броя инхалатори за една година, независимо от тежестта на състоянието си, е добре да се обърне към пулмолог, който да му направи план за контролиране на заболяването.
Доцент Юрукова споделя от практиката си, че при добър контрол на астмата има пациенти, които носят инхалаторчето си в себе си за свое спокойствие, но може да година да мине и без да го използват.

Кога заболяването не е контролирано
- Ако астматикът се буди повече от два пъти в седмицата през нощта с пристъп.
- Ако ползва 2 или повече инхалатора на година.
Това означава, че астмата е неконтролируема и трябва да се направи преоценка на лечението. Хората свикват с времето със симптомите на задух, кашлица, нощно будене и смятат, че това е нормално за заболяването.

Кои асматици трябва да бъдат особено внимателни
Лекарите пулмолози имат понятие рискови пациенти, с което индикират животозастрашаващите състояния, хората, застрашени от преждевременна смърт. „Ако при нас дойде пациент, който изразходва едно инхалаторче на месец, това за нас, лекарите, означава, че той не се придържа или лошо се придържа към назначеното му контролиращо лечение” – споделя доц. д-р Ваня Юрукова. Освен това злоупотребата с инхалаторите крие риск за сърцето.
Рискови още са пациенти, които са лежали в интензивно отделение в болница с тежък за овладяване пристъп.
Риск има и за астматици с доказана хранителна алергия.

В България положението е доста добро. Пациентите имат достъп до най-съвременните медикаменти. Противовъзпалителната терапия е безплатна, поема се от Здравната каса.

Лечението
В зависимост от тежестта на заболяването се предписва кортикостероид – самостоятелно или в комбинация с дълго действащ бронходилататор.

Есента и асмата
За съжаление често астматиците, след като през лятото са се чувствали добре, спират лечението си и есента с първите вируси състоянието им рязко се обостря. Вирусните инфекции, мръсният въздух, студът могат да влошат състоянието. Особено важно е астматиците да спазват предписаното им лечение за контрол.Другият проблемен сезон е пролетта, когато полените са наситили въздуха.
Очаква се хората с астма да се увеличават. Това се дължи на запрашеността, индустриализацията, химията.

Изследвания за поставяне на диагноза
Сред най-важните e спирометрията.
Трябва да се направи и тест за алергия (кожно алергични проби), защото астмата може да е на алергична основа.
Има и други изследвания, които лекарят ще прецени дали да ви назначи.

Деца и асма
В детска възраст се случва децата да реагират на вирусни инфекции с бронхиолит, който понякога е определен като астма и му се назначава съответно лечение за астма. Лекарите са категорични, че по-добре състоянието да е третирано като астма, отколкото да не бъде лекувано.
Много майки смятат, че астмата се израства, но това не трябва да ги прави по-малко бдителни. Много често най-тежките астми са в детска възраст и ако болестта стане хронична, с възрастта може човек да развие ХОББ. Ако детето развие астма до 5-годишната си възраст, родителите трябва да са особено внимателни!