Атмосферните промени влияят на здравето ни

Последна промяна на 29 May 2018 в 23:35 899 0

Особено през пролетта фронтовете на високо и ниско атмосферно налягане се сменят с рекордно бързо темпо. Много преди да научим за ниското атмосферно налягане от вестника, нашата нервна система като супер чувствителна антена е регистрирала промените във въздуха и е реагирала по съответния начин: чувстваме се вяли, отпуснати и без настроение.
Жените са особено чувствителни към атмосферните процеси. Най-важна роля за нагаждане към различните метеорологични ситуации играят общото здравословно състояние и приспособимостта на организма. Това е така, защото времето не разболява, а само засилва вече съществуващи смущения или заболявания. Ето защо чувствителността към него е по-скоро мерило за слабите места в организма.
Най-зле се чувстват страдащите от хронични заболявания. При тях атмосферните промени могат да доведат до тежко, в много случаи опасно за живота влошаване на състоянието. Това се отнася особено за болните от бронхиална астма, епилепсия, сърдечни заболявания от всякакъв род, множествена склероза, бъбречни заболявания, както и за предразположените към тромбози, емболии и инфаркт.
За адаптиране към климатичните промени организмът ни се нуждае и от движение, за да може да се приспособи към температурните колебания и да стимулира отслабналата през зимата имунна система. Опитайте се да спите минимум осем часа, защото отпочиналият организъм се справя с климатичния стрес много по-успешно.