Бъбреците преработват всяка капка по 60 пъти на ден

Последна промяна на 17 May 2023 в 10:02 185 0

По форма бъбреците напомнят на бобовите зърна. Намират се вляво и вдясно на гръбначния стълб и вършат незаменима работа: бъбреците ни работят без никаква почивка, за да преработят всяка една капка кръв по 60 пъти на ден! Защо е цялото това усилие? Защото само така кръвта може да се пречисти от отпадъците и отровите при обмяна на веществата в организма ни.

Но бъбреците могат още нещо: те се грижат за баланса между водата и солта в тялото. Това е изключително важно за около 100 милиарда клетки на тялото ни. Освен това тези органи регулират кръвното ни налягане, произвеждат хормони и имат важна роля за здравината на костите.

Най-големите врагове на доброто здраве са високото кръвно и високата кръвна захар (диабет). Ако успеем да ги избегнем, ще запазим бъбреците си здрави. Липсата на достатъчно движение обаче също вреди на бъбреците, както и прекаляването с животинските белтъчини. Излишните количества белтъчини могат да разболеят човешкия организъм. Ако повече от 20% от всекидневния прием на храна са животински белтъчини, бъбреците ще бъдат натоварени прекалено (една средно голяма пържола от 200 грама съдържа 40 грама белтъчини).

Наднорменото тегло също е вредно за бъбреците, особено ако повече тлъстинки са натрупани в областта на корема. При мъжете опасно е обиколката на талията да бъде около 100 см, а при жените – 88 см. Други врагове на бъбреците са алкохолът, липсата на здравословна храна и стресът.

Бъбреците боледуват тихо. Истинските последствия от болни бъбреци се установяват прекалено късно, когато не ходим редовно на контролни прегледи. По симптомите човек рядко разпознава проблема с бъбреците, защото може да ги вземе за обикновено неразположение: главоболие, хронична умора, болки в гърба и високо кръвно налягане (нормалните стойности са около 130/80). Когато бъбреците не работят добре, в клепачите, пръстите и прасците се събира вода и те се подуват. Кръвта в урината също е сериозен симптом на проблема.


10 съвета за здрави бъбреци

1. Движете се много!
Така движението на лимфа се стимулира и вредните вещества се изхвърлят по-лесно от организма. Добре е всеки ден да се разхождате или да тренирате някакъв кардио спорт като каране на колело или плуване 2 до 3 пъти седмично.

2. Скачайте на въже!
Ако подскачате всеки ден 5 до 10 минути, ще активирате движението на лимфата, с което ще помогнете на бъбреците.

3. Излезте навън!
Малцина знаят, че бъбреците произвеждат 3 важни хормона, но за това се нуждаят от достатъчно дневна светлина. Достатъчно е по 20 минути на ден да стоите на непряка слънчева светлина.

4. Бъбреците обичат топлината.
Внимание! Болките в гърба не са причинени само от разтягане на мускулите, а може би и от изстиване на бъбреците. Най-често болката е спазматична или пробождаща, и се усеща също и на височината на талията. Тогава отидете бързо на лекар.
Спомняте ли си предупрежденията на бабите и майките ни да обличаме дълги дрехи, които да прикриват кръста ни. Това си има причина, защото най-чувствителният към студа орган в човешкото тяло са именно бъбреците. Въпреки че размерите им не са големи, те са изтъкани от милиони миниатюрни кръвоносни съдове. При горещина те се разширяват и кръвооросяването се стимулира. В такива условия бъбреците се чувстват добре. Дръжте топло около кръста и областта на бъбреците. Ако това място се изстуди, бъбреците ще работят по-лошо.
Важно за младите: ако носите плитки панталони или къси тениски, винаги взимайте някоя модна кърпа със себе си. Когато стане хладно, вържете я около талията си, защитете добре бъбреците, особено когато се возите на мотор или мотопед. Ако пътувате на дълъг път с колело, обличайте дълга тениска, най-добре от микрофибър, защото, когато памукът се напои с потта ви, кожата се изстудява и така настивате.

5. Дръжте краката си топли
Те имат “директна връзка” с пикочния мехур чрез рефлексни пътища. Ако се изстудят, пикочният мехур също ще изстине и ще бъде по-уязвим за бактериите, които лесно могат да достигнат до бъбреците.

6. Цитрусовите плодове помагат на бъбреците
Заради високото си съдържание на витамин С те се грижат добре за здравината на малките кръвоносни съдове на бъбреците. Освен това те увеличават съдържанието на калий и цитрат (видове минерали) в урината. Така значително се намалява опасността от камъни в бъбреците. Затова е препоръчително всеки ден да се пият по 2 до 3 чаши портокалов сок.

7. Червените боровинки са важни за бъбреците
Те съдържат достатъчно танини, които се грижат бактериите да не се задържат в клетките на пикочния тракт. Така те отиват право в урината и се изхвърлят от организма. Похапвайте възможно по-често от тези плодове.

8. Омега 3 масните киселини са добрите агенти за бъбреците
Те не само намаляват мазнините в кръвта, но и действат противовъзпалително за бъбреците, дебелото черво и стомаха. Всички риби, които обитават ледените води на северното полукълбо като херинга и сьомга например са особено полезни. Хубаво е 2 до 3 пъти седмично да се ядат по около 150 грама риба.

9. Пийте вода разумно!

Признайте си, колко течности сте изпили днес. Нормалното количество е два литра на ден, но повечето жени не успяват да изпият и половината. И не знаят, че по този начин увреждат един от най-важните органи на тялото си – бъбреците. Всеки от нашите два бъбрека тежи само 150 грама, но бъбреците прочистват на всеки 5 минути цялата ни кръв, всеки ден по 1 700 литра. Колкото по-разредена е концентрацията на вредните вещества, толкова по-добре бъбреците могат да ги филтрират и да ги отделят чрез пикочния мехур.

Урологът проф. д-р Манфред Щьоер от Мурнау, Германия обяснява:

- Ако пием прекалено малко течности, веществата се концентрират силно и стават прекалено агресивни за нежните филтри на бъбреците. Вследствие – през годините се образуват камъни, в най-лошия случай дори увреждания, които водят до отказване на бъбреците да работят и които правят задължителна хемодиализата. Хората, които пият малко, получават често възпаления на бъбреците. Бактериите могат да се пренесат от пикочния мехур в бъбреците, вместо бързо да бъдат изхвърлени. Затова е важно да защитавате бъбреците си.
Пийте всеки ден на интервали около 2 литра течности. През лятото повече, защото потенето е повече. Основно вода, но и малко билкови чайове, натурални сокове или кисело мляко, разредено наполовина с вода.

Ако рядко се сещате да пиете вода, поставете шише около вас, за да ви подсеща. Например на бюрото, близо до телевизора, в жабката на колата. Така по-лесно ще се подсещате.

Пийте много, дори когато сте на път. Повечето жени избягват това нарочно, защото се страхуват от инфекция на интимните органи в обществените тоалетни. Тогава е по-добре да измиете седалката на тоалетната с дезинфекциозно средство от аптеките и след това за защита на кожата, да покриете седалката с тоалетна или друга хартия.

Основно правило е да пием толкова течности, че при уриниране течността да е бистра, а не жълта. Не бива обаче да пиете наведнъж големи количества, а по една чаша на час. В противен случай се натоварва сърцето.

10. Мерете периодично кръвното си налягане
Ако е прекалено високо, може да навреди на бъбреците.
Веднъж в годината изследвайте урината.

Виж още за: