Безплатни изследвания във ВМА в Деня за борба с ХОББ


Болест : ХОББ,, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ

Последна промяна на 15 November 2023 в 10:48 177 0

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни функционални изследвания по повод Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), който отбелязваме днес.

Желаещите да се консултират с медиците от Клиниката по пневмология и фтизиатрия могат да го направят на 15.11.2023 г., в кабинет №6 в Поликлиника-ВМА, от 13.00 до 15.00 часа.
Не е необходимо предварително записване и направление от личния лекар.
Клиниката по пневмология и фтизиатрия предлага съвременна диагностика и лечение на белодробните заболявания.

ХОББ е една от най-разпространените хронични болести в световен мащаб – в момента от нея са засегнати около 400 милиона души.

Заболяването типично стартира в зряла възраст (след 40 години) при пациенти, изложени на рискови фактори – инхалиране на вредни частици и газове (тютюнопушенето, пушек от биогорива и професионални вредности), както и някои вродени предразполагащи фактори. Основна характеристика на болестта са респираторни симптоми като кашлица, отделяне на храчки, а в по-напредналите фази – недостиг на въздух и ограничаване на физическата издръжливост.

За поставяне на диагноза е необходимо провеждане на спирометрия (функционално изследване на дишането), поясняват медиците от ВМА. Лечението и проследяването на пациентите се осъществяват от специалисти по белодробни болести в сътрудничество с общо практикуващите лекари на пациентите.


За повече информация:

Соня Колчакова
Сектор „Връзки с обществеността”- ВМА
Тел.: 0898 708 324

Виж още за: