Безплатни кардиологични прегледи в ИСУЛ по повод Световния ден на сърцето

Последна промяна на 25 September 2023 в 09:43 118 0

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, с ръководител проф. д-р Асен Гудев, организира безплатни кардиологични прегледи по повод Световния ден на сърцето.

Прегледите ще се провеждат на 29 септември 2023 г. от 13:30 до 18:30 ч в кабинет 206 (ет. 1, над Спешно отделение). Задължително е предварително записване на тел. 94 32 332.
В прегледите ще се включат трима специализиращи лекари от Клиниката по кардиология, под ръководството на опитния кардиолог д-р Кирил Джоманов.
Екипът, който ще преглежда безплатно на 29.09.2023 г:

Д-р Гергана Войнова е завършила средно си образование в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ – гр. Самоков, природоматематически профил през 2016 г. През 2022г. се дипломира като лекар в Медицински университет – София. Била е доброволец и болногледач към клиниката. Споделя, че благодарение на уникалния колектив и естеството на работа в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се е „влюбила” в специалността “Кардиология” и е решила да специализирам точно това.

“Първите пациенти на голяма част от лекарите са детските играчки - аз също не направих изключение“, споделя д-р Мария Константинова, която се дипломира като лекар от МУ- София през 2019г. Още от 2017г работи като доброволец в Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. „Това е едно от местата, в които преподавателите и екипът имат страст към работата си и успяват да я предадат на студентите. Така, към днешна дата съм лекар-специализант по кардиология и продължавам квалификацията си”, разказва за себе си д-р Мария Константинова.

По подобен начин звучи пътят към специалността „Кардиология“ и на д-р Цветан Коцев, който също ще преглежда безплатно пациенти на 29.09.2023 г. Той е завършил ПМГ „Акад. Иван Ценов“ в град Враца с профил биология. Интересът му към медицината се дължи на преподавателите там. През 2019 г. се дипломира като лекар в МУ-София. Както колегите си, и той започва пътя си в медицината като доброволец в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където в последствие е назначен като лекар-ординатор, а догодина му предстои и да придобие специалност по Кардиология.

Ръководителят на екипа - д-р Кирил Джоманов - е специалист кардиолог с над 10-годишен опит и интереси в областта на неинвазивната диагностика и лечение на кардиологични заболявания - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Завършил е с отличие Медицински университет София през 2015 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2020 г. През същата година получава и сертификат по Ехокардиография, а преди около месец беше един от тримата лекари от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, които придобиха и Европейска диплома по кардиология.

За Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“
Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” е създадена през 1986 г. Дейността на клиниката по Кардиология е насочена основно към лечение на критични нарушения в жизненоважните функции на пациента. Екипът има компетенцията да провежда адекватно интензивно лечение на всички остри и хронични кардиологични състояния, включително временна и постоянна електростимулация. Под ръководството на проф. д-р Асен Гудев, който е член кор. на БАН и бивш председател на Българското кардиологично дружество, тя се превърна в една от водещите кардиологични клиники в страната.

За сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ)
Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно. Те са водеща причина за фатален изход в България като причиняват смъртта на 71% от жените и на 62% от мъжете. 80% от случаите смъртта, причинена от ССЗ, е предотвратима. България е на трето място в Европа по брой смъртни случаи, които са могли да бъдат предотвратени. Над половината ССЗ протичат подмолно и болните дори не подозират, че са засегнати от заболяване на сърцето. Ето защо редовната профилактика е не само необходима, но и животоспасяваща.

За Световния ден на сърцето
Темата на Световния ден на сърцето тази година е USE ❤️ KNOW ❤️, зад която стои фактът, че можем да пазим само това, което познаваме.