Безплатни консултации по документи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод световния ден на епилепсията


Болест : епилепсия

Последна промяна на 09 February 2021 в 21:42 818 0

70 000 души в България страдат от епилепсия. От тях около 15 000 са с фармакорезистентна форма на болестта (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти). А ¼ от хората, които пият лекарства и са засегнати от стигмата на диагнозата, реално нямат епилепсия. Зад термина всъщност се крият огромна палитра от заболявания на мозъка, над 100, които се проявяват клинично с епилептични припадъци.

Най-често срещаните групи са:
1. Структурни аномалии: като съдови малформации, кортикални малформации, тумори.
2. Травми.
3.Инфекции като менингит и енцефалит.
4. Хипоксично исхемична увреда в следствие на родилна асфикция или исхемичен инфаркт.
5. Химичен дисбаланс.

Много често промените са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се припокриват. Това е причината тази година един от акцентите на кампанията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на епилепсията – 10 февруари, да бъде поставен върху образните изследвания. От болницата са подготвили и малко известни факти, свързани с епилепсията, с които се надяват да увеличат познанието за това стигматизирано заболяване.

От 10 до 17 февруари 2021 г. (вкл.) екип на Отделението по образна диагностика, което е част от единствения у нас Референтен център по епилептична и функционална хирургия, ще консултира безплатно образните изследвания на пациенти с епилептични пристъпи или други форми на епилепсия. През платформата за телемедицина Healthyco те ще могат да изпратят своите налични ЯМР/КТ изследвания и в рамките на 7 дни да получат становище дали в техния случай се касае за коварното заболяване или причината за симптоматиката им е друга. В случай на нужда, пациентите ще бъдат насочени към допълнително изследване или консултация с невролог или неврохирург.

Екипът, който ще консултира безплатно:
Доц. Марин Пенков – неврорентгенолог, началник на Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – КОНСУЛТАЦИЯ
Д-р Андрей Трифонов – специалист по образна диагностика – КОНСУЛТАЦИЯ
Д-р Калина Чупетловска - специалист по образна диагностика – КОНСУЛТАЦИЯ

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е основният образен метод за диагностика на заболяването. В сравнение с компютърната томография (КТ), при него изображенията са с по-висока чувствителност, по-добра пространствена разделителна способност, отличен контраст, способност за многопланово изобразяване и липса на йонизиращо лъчение.

„Много често промените, които се виждат на ЯМР, са изключително малки, образът може да бъде неспецифичен и различните заболявания да се препокриват. Поставянето на правилна диагноза, което е и основата на правилното лечение, изисква специализиран екип, който е подготвен и работи в областта на неврорентгенологията и в частност детската неврорентгенология, тъй като около 50% от епилепсиите започват до 10-годишна възраст, а общо 75% – до 20 г. Пикът на проява на болестта е най-голям от 0 до 4 години“, обяснява доц. Марин Пенков, който е единственият български лекар с европейска диплома по детска неврорентгенология.

Според него второто условие за поставянето на успешна образна диагноза е използването на специфични протоколи на скениране и модерна ЯМР апаратура. „Цел на невроизобразяването при пациенти с епилепсия е да се идентифицират основните структурни аномалии, които изискват специфично лечение (т.е. хирургическа намеса в повечето случаи), а също и да помогне при формулирането на синдромна или етиологична диагноза“, допълва доц. Пенков.

„Поставянето на навременна диагноза е от изключителна важност при епилепсиите, тъй като при тях се наблюдава следния феномен: пристъпите пораждат нови пристъпи“, категоричен е и доц. Красимир Минкин, който единствен у нас се занимава с хирургия на епилепсията и заедно с доц. Петя Димова ръководи Центъра по Епилептична и функционална хирургия към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Чрез създаването на високоспециализирани центрове за епилепсия, какъвто е този в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, и опита и уменията на екипите, работещи в тях, досега неоткриваеми фини структурни аномалии вече рутинно се демонстрират чрез методите на Образната диагностика. Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ Св Иван Рилски е оборудвано с два ЯМР апарата, единият от които последен модел на GE, снабдени с целия наличен пакет от програми за изследване на нервната система.