Безплатни очни прегледи в ИСУЛ през октомври и ноември

Последна промяна на 13 October 2023 в 22:03 141 0

„Зрението е право на всеки, а опазването му е дълг на всички.”
Акад. Константин Пашев.

Безплатни очни прегледи по повод Световния ден на зрението – 12 октомври, ще се проведат в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 30 октомври до 3 ноември 2023 г. в интервала от 13:00 до 15:00 часа. Те ще бъдат насочени към пациенти с диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта.

За да се възползват от безплатните прегледи, пациентите трябва:
 *Да са с диагностициран захарен диабет
 * Или да са над 60-годишна възраст

Прегледите ще се извършват в Клиниката по очни болести (ет. 2, в основната сграда) от д-р Наталия Боцевска и д-р Мая Карагеоргиева, които са специализирани в областта на заболяванията на ретината.


Необходимо е предварително записване на тел. 02 94 32 262 (между 8:00 и 15:30 ч.)

Прегледите ще включват:
*Измерване на зрителната острота;

* Оглед на очното дъно;

* Консултация на медицинска документация

Поради ограниченията във времето за един преглед очила за близо, компютър или далеч не се предвижда да се изписват. Ако състоянието на пациента налага допълнителни, високоспециализирани изследвания, те ще бъдат безплатни, но след като бъде хоспитализиран.

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ разполага със всички съвременни методи за диагностика и оценка на заболяванията на ретината, сред които оптична кохерентна томография (неинвазивно изследване, при което диоден лазерен лъч се отразява от структурите на очното дъно и се получават двуизмерни срезове с много висока разделителна способност от 5-10-15 микрона), флуоресцеинова ангиография (метод, при който се правят дигитални снимки на очното дъно, докато контрастно вещество изпълва съдовете на ретината) и индоцианинова ангиография ICGA (метод за оценка на съдовете на хориоидеята). Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е единствената в столицата, която може да предложи комбинация от трите метода на изследване. Всеки от тях има определена информативна стойност, а в комбинация те гарантират много по-точна оценка на състоянието на окото.

Около 450 000 човека у нас страдат от диабетна ретинопатия и макулна дегенерация, свързана с възрастта.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е основната причина за слепота при хора над 55-годишна възраст в развитите страни след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г.и засяга около 1% от хората на тази възраст. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация. Тя може да бъде суха и влажна. Сухата форма на макулна дегенерация се развива бавно и води до постепенна загуба на зрението. За разлика от нея влажната настъпва внезапно. Хората съобщават, че изведнъж, без да са имали симптоми, пред очите им се спуска сиво-черна пелена. Добрата новина е, че при навременно лечение това състояние може да се овладее, а съвременните медикаментиза интравитреални инжекции, се реимбурсират напълно от НЗОК.

Диабетната ретинопатия е хронично заболяване на очите, което е пряка последица от захарния диабет. Тя е една от водещите причини за слепота сред населението в работоспособна възраст (между 20 и 74 г.) Ретинопатия се развива при 90% от пациентите с недобре компенсиран захарен диабет първи или втори тип. Тя е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Лечението се провежда от ендокринолог, съвместно с офталмолог. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се намира една от водещите клиники в страната за метоболитни заболявания. Това ще даде предимството на пациенти, които бъдат диагностицирани със заболяването, да се консултират на място освен с офталмолог и със специалист – ендокринолог.

***

Д-р Мая Карагеориева, FEBO, завършва МУ-София през 2007 г. През 2013 г. придобива специалност по офталмология, а през 2014 година получава и престижната диплома от European Board of Ophthalmology и звание FEBO (Fellow of the European Board of Ophthalmology): EBO – 2014 – Париж.
През м. юни 2019г. печели конкурс за асистент по очни болести към Катедра по Спешна медицина към МУ-София.

Има участия в редица публикации в български научни списания и на офталмологични форуми в страната и чужбина.

Професионалните й интереси са в областта на заболяванията на задния очен сегмент, глаукома.
От 2009 г. е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – отначало като специализант, а от 2013 г. и като специалист по очни болести.


Д-р Наталия Боцевска е офталмолог с над 10-годишен опит и професионални интереси в областта на заболяванията на ретината.
Завършила е медицина в МУ-София. Специалността си по офталмология придобива през 2015 г.

Асистент е по очни болести към Катедрата по спешна медицина в университета. Преминала е през различни специализации в България и чужбина.

Член е на Българското глаукомно дружество, European Society of Cataract and Refractive Surgeons, European Society of Retina Specialists.

Д-р Боцевска е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ от 2013 г.