Безплатни прегледи за ендометриоза в март – световния месец за борба със заболяването


Болест : ендометриоза

Последна промяна на 28 February 2023 в 10:19 192 0

За пета поредна година, фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ инициира безплатни прегледи за ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г.
Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна диагноза и адекватна помощ. Ранното диагностициране и ефективното лечение драматично биха намалили опустошителното въздействие на заболяването върху репродуктивната система на жените.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 6 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към влошаване на репродуктивните способности при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации за ендометриоза ще бъде обявяван поетапно на страницата на фондацията - https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2023/ Към момента дати за безплатни прегледи има за София, Плевен, Варна и Бургас, като записванията започват от 1 март 2023 г.

Друг сериозен акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. В конференцията ще вземат участие отново водещи медицински специалисти, психолози, пациенти и терапевти, с които ще се разискват теми като управление на болката при ендометриоза, нови терапевтични подходи, постоперативна грижа, запазване на фертилитета, хранене и начин на живот, движение и др. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на страницата на фондацията - https://www.endometriosis.bg/k2023/

..........................................................................................................................................................

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е първата в България неправителствена организация на жени, засегнати от заболяването ендометриоза. Фондацията работи в тясно сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве. Основна цел на фондацията е повишаване на информираността относно ендометриозата, популяризиране на съвременните медицински и алтернативни методи на лечение, и акцент върху значението на ранната диагностика.