Болести на слюнчените жлези

Последна промяна на 07 март 2021 в 21:28 4965 0

Слюнчените жлези при човека се състоят от 3 двойки големи жлези – околоушни, подчелюстни и подезични. Те отделят слюнка и я отвеждат през специални канали в устната кухина. Слюнката подпомага храносмилането, като омекотява храната и помага за поглъщането й Освен големите слюнчени жлези в устната кухина съществуват и стотици малки слюнчени жлези.

Най-често слюнчените жлези се засягат от възпалителни процеси (причинявани от бактерии, вируси и други микроорганизми), при системни заболявания (свързани с нарушения в имунната система), възможно е и образуването на камъни в тях (слюнокаменна болест), както и развитие на някои тумори, възможно е също и образуването на кисти. Болката и подуването в съответната област, както и общото неразположение са характерни симптоми при заболяване на слюнчените жлези. Възможно е разпространението на болестния процес и в съседните меки тъкани. Слюнчените жлези могат да бъдат засегнати едностранно или двустранно.

Трябва да се има предвид също, че някои общи заболявания (езофагиален рефлукс, болест на Паркинсон, състояния след мозъчен инсулт и др.) могат да доведат до повишена секреция на слюнка.

За възпалението на слюнчените жлези значение имат и такива фактори като нередовната или неправилна хигиена на устната кухина, а също така и някои автоимунни заболявания, при които възникват промени в състава и вискозитета на слюнката.

Камъни

Една от най-честите причини за подуване на слюнчена жлеза е наличието на камъни в нея или в нейния канал, който вследствие на това може да се окаже блокиран. Това затруднява навлизането (отделянето) на слюнка в устната кухина, като тя се натрупва в жлезата, причинявайки болка и подуване.

Бактерии

Възпалението на слюнчените жлези, причинено от бактерии, води до подуване на жлезата и запушване на нейните канали. Вследствие на бактериалната инфекция жлезата болезнено се разширява и може да се появи отделяне на гной през канала на жлезата в устната кухина.

Вируси

Вирусните инфекции на слюнчените жлези (значение имат вирусите на Епщайн-Бар, цитомегаловирусът, коксаки вирусът, вирусът на заушката (паротит) и др.) довеждат до реактивно подуване на околоушните жлези двустранно. По-късно, след около 48 часа се появяват главоболие и треска, характерни за вирусната инфекция.

Киста

Киста в слюнчената жлеза може да се образува в резултат на травма, инфекция или наличие на камък в нея. Кистата е леко изпъкнала с мека консистенция и липса на болка при опипване.

Тумор

Възможно е развитие на доброкачествени тумори на слюнчените жлези, като най-често се засягат околоушните.

Автоимунни болести

Наблюдават се и случаи на автоимунни заболявания, при които в процеса активно участват слюнчените и слъзните жлези.


Симптоми

Болестните симптоми при възпаление на слюнчените жлези могат да включват следното:

- болка при дъвчене;

- зачервяване, подуване в областта на бузите, шията;

- нарушение на вкусовото възприятие;

- сухи лигавици;

- затруднено отваряне на устата;

- общо неразположение.

Лечение

При лечение на възпалението на слюнчените жлези се предписват лекарства и храни, които увеличават производството на слюнка, както и антибактериални лекарства и антисептици за изплакване на устата. Като допълнителен метод се прилага физиотерапия. За ефикасноста на лечението е важно да се поддържа оптимална хигиена на устната кухина. Зъбите трябва да се мият след всяко хранене. Не трябва да се консумират горещи храни и напитки. За по-лесно дъвчене на храната, тя трябва да е надробена на малки парченца.

Лечението трябва да се провежда от квалифицирани стоматолози, специалисти на лицево-челюстна хирургия, инфекционисти (при заушка), а при връзка на възпалението на слюнчените жлези с автоимунни заболявания участват и други специалисти по основното заболяване.

Виж още за: