Болести по морето

Последна промяна на 23 юли 2021 в 03:40 260 0

Не плувайте пил
Морето от играчка става плачка, когато след прием на повече алкохол и след обилно нахранване решим да влезем в морето. Идеята в това състояние да навлезем на по-дълбоко в морето е изключително лоша. Алкохолът забавя реакциите, нарушава координацията на движенията, пречи да прецените реално колко навътре сте в морето и не позволява да реагирате адекватно на опасностите. Освен това, при нахранване като "попско чедо по Задушница", кръвта ви отива към коремните органи. Ако възникне екстремна ситуация в морето, именно тази кръв се явява жизнено необходима за вашите мускули и мозък, а тя в този момент е насочена към стомаха и червата ви.

Не скачайте в студена вода

- Какво да направим, ако се схванем във водата по време на плуване?
- Това схващане се дължи на мускулни крампи. Ще изпитате неприятна остра болка в мускулите. Дължи се на обезводняването на организма, на пренатоварване на мускулатурата, на дефицит на някои минерали и може да се получи при скачане в студена вода. Последното е много опасно и крие риск от миокарден инфаркт. Важно е, преди да се гмурнете в морето или в басейна, да загреете мускулите на сушата с изпълнението на подходящи упражнения. Ако усетите сковаване на мускулите, тутакси трябва да се насочите да плувате към брега. Ако движенията ви са силно ограничени, трябва да дадете знак и да повикате спасителя за помощ, преди да сте се удавили! В случай че наоколо няма кой да ви помогне, можете да приложите един практически съвет, който научих от спасител: с ръка под водата стиснете силно схванатия си крак и така се опитайте да премахнете мускулните крампи.

- Какви правила трябва да спазваме, като влизаме в морето или в басейна?
- Температурата на водата трябва да е между 22 и 36 градуса по Целзий. Като влизате в морето или в басейна, не бива да действате като Бай Ганьо в банята! Трябва да навлизате постепенно и с извършване на активни движения. Във водата не бива да престоявате повече от 20 минути.

- Какво да направим, ако погълнем морска вода?
- Това не е чак толкова страшно. Морската вода е слабо алкална, съдържа натрий, хлор, калий, магнезий, калций, йод, цинк, сребро, както и други елементи от Менделеевата таблица. В случай че сте се нагълтали с повече вода е най-добре да бръкнете с пръст в гърлото си и да я повърнете. Ако често морската вода попада в трахеята или в хранопровода ви, най-добре е да замените влизането в морето с разходки по плажа и с дишане на морски въздух, което е значително по-безопасно.

Конюнктивит
- Когато сме на море, можем да усетим парене в очите. На какво се дължи това?
- Паренето и сърбежът в очите най-често се дължат на конюнктивит. Той се получава, ако се гмуркате във водата без очила. Също така може да стане, ако някое детенце ви напраши очите с пясък, докато си играе около вас. Конюнктивит ще си причините и ако с мръсна ръка си разтъркате очите. В този случай е добре да си изплакнете очите с чиста питейна вода и да отидете на очен лекар, за да ви изпише капки и кремче за лечение.

Виж още за: