Боли ви лицето - каква може да е причината?

Последна промяна на 31 януари 2021 в 23:42 314 0

В лицето са концентрирани една трета от сетивните рецептори на човека – това подсилва всяко болезнено усещане по него. Но откъде идва болката?


Синузит
Синусите са костни кухини в лицето. При възпаление или инфекция на техните лигавици мукусът (слуз, сопол – бел. ред.) трудно се отстранява през носа и в него се развиват вируси и бактерии, В 90% от случаите причината за синузита е в банален вирусен ринофарингит.

Лечение:
Вирусният синузит се третира с цел облекчаване на болката и прочистване на синусите. Носът се промива с морска вода. Помагат и инхалациите с гореща вода, в която са добавени ароматни масла – 10 капки от чаено дърво, 5 капки от пиперлива мента и 20 капки от равенсара (кукуряк).
Ако до 5 дни не настъпи подобрение, това говори за бактериална инфекция. В този случай се налага антибиотично лечение. А при хроничен синузит може да се окаже необходим хирургичен дренаж на синусите.

Периферна васкуларна блезненост

Това неврологично смущение се проявява със силни болки и в окото, бузата, понякога в зъбите. Придружено е с напрежение в слепоочието. Болката може да продължи от 30 минути до 3-4 часа, ако не се вземе обезболяващо лекарство. Кризите настъпват през 1-3 месеца.

Лечение:

Правят се подкожни инжекции с триптан – съдосвиващ медикамевт, който се ползва главно срещу мигрена, но под формата на хапчета. В случая пациентът има нужда за по-бърз ефект и хапчетата не помагат. Инжекциите са ограничени до две дневно. При силни болки може за се приложи кислородна инхалация, чийто ефект се проявява след 20 минути.

Бруксизъм

10-15% от хората стискат ненужно силно челюстите си и се получава скърцане на зъбите. А горната и долната челюст са направени от природата така, че да бъдат в контакт помежду си само за десетина минути дневно – по време на дъвченето. За някои хора дори става трудно да отворят уста. Появяват се мускулни и костни болки.

Лечение:

През нощта се носят специални шини. В същото време трябва да бъде преодоляна тревожността на пациентите чрез терапевтична хипноза или психотерапия. Понякога езикът застава неправилно и затруднява гълтането – с помощта на кинезитерапевта и логопеда това може да бъде поправено.

Проблем със зъбите

Болките в зъбите и венците обикновено са достатъчно ясно локализирани. При някои инфекции обаче болезнеността обхваща по-голяма зона и лицето става чувствително на докосване.

Лечение:

Консултирайте се със зъболекар, за да стане ясно дали е необходимо някакво специално лечение или става дума за нерв в процес на некроза.

Дали не е зона?

Зона е вирусна кожна инфекция, която може да предизвика силни болки – усещане за парене, за електрически удар по лицето. Заболяването се лекува трудно, но съществува ваксина, която се препоръчва за хората на възраст 65-74 години.

След боядисване на косата

Подуване, сърбеж и плаки по лицето могат да се появят след боядисване на косата. Проверете състава на ползваната боя и особено концентрацията на парафениленедиамин (РРD) - вещество, което усилва цвета, но представлява и мощен алерген, 2-3% от хората са чувствителни към него.

Виж още за: