Болката. Как да си помогнем сами

Последна промяна на 14 September 2023 в 12:07 193 0

„Когато болката ни остави, животът изглежда прекрасен! Дори без пари, приятели, и големи амбиции! Да дишаш леко, да вървиш, без да се страхуваш… Тогава лебедите са много красиви, и дърветата – също! Дори автомобилите! Животът се пързаля на ролкови кънки…“
Хенри Милър, 1994 г.Болката е необходимо зло. Тя измъчва болния, но сигнализира за опасност от нещо и е чест симптом на различни заболявания.
Един мой учител – обичан лекар, казваше на страдащия: Щом усещаш, че те боли - значи си жив!

Пациентът се замисля, прихва да се смее и се успокоява, дори успокоява и другите страдащи от болка.
Американският електрофизиолог Хербърт Спенсър Гасер твърди, че никой не може да формулира болката, но тя е „усещане с първично-примитивен, емоционално-ефективен характер, и е най-често срещаният неприятен сетивен синдром“.
Болката е основната мотивация за развитие на древната китайска философия за жизнената „чи“ енергия и равновесие на „ин“ и „ян“, и практиката на „чжен-цзю“ (иглоубождане и обгаряне) в определени биологично активни точки от повърхността на човешкото тяло.

Китайска легенда разказва, че в дълбока древност, преди около 4 хиляди години, беден тибетски селянин, страдащ от силно главоболие, както си копаел, наранил с мотиката мястото зад външния глезен на крака. Изведнъж главоболието преминало. След това при всеки пристъп от главоболие почуквал това място на крака с острие, лекувал и свои приятели. Научил за това лечение император Фу Син, който също страдал от главоболие. Извикал го в Стария град, т.е. в императорския дворец. Получил отличен ефект от лечението и се разпоредил на приближените му научни светила да проучат методиката. Така се заражда тази древна медицина, която сега наричаме алтернативна, а китайците я наричат традиционна, тъй като се предава по традиция в родовите общности. Методиката се разпространила в цяла Азия. От там я донесли нашите прабългари. У нас методиката владеели предимно богомилите. Те били осъдени на Първия православен събор в 1211 г. като еретици, прогонени и се заселили в Сърбия, Албания, Босна, Византия, Италия, Южна Франция и други страни на Западна и Централна Европа, наричани манихеи, публикани, павликяни, патарени, катари и албигойци. Затова тази традиционна медицина се развила на „Ботуша“, в Италия, където преди тях дошли много българи с Алцек, син на Кубрат, и във Франция. У нас и други бивши социалистически държави

алтернативната медицина се приемаше като ерес до края на 60-те години на миналия век.
Сетивността за болката (ноницепция) е възприятие на сигнали в централната нервна система, предизвикани в резултат на дразнене на специализирани рецептори, улавящи промените в околната среда, за болката, възприемащи информация за нещо нередно, разрушаващо телесната тъкан. Философите и психолозите разглеждат болката като душевно преживяване – тя прави човек безпомощен, потиснат. Безсънието и умората - неприятни емоции засилват, болката. Неврастениците са по-неиздържливи, европейците – по-чувствителни от източноазиатците и североамериканските индианци, жените са по-уязвими от мъжете.

Безчувственост
Обратната патология – тотална анестезия (безчувственост) и аналгезия (липса на усет за болка) прави живото същество безпомощно пред агентите, причинили болката, и то загива от болестотворните причинители. Например, болни от сирингомиелия (кухини в гръбначния мозък) и трети стадий на сифилис (табес дорзалис), са с прекъснати сетивни проводни пътища за болка. Не възприемат болката и могат да загинат от изгаряне, инфекции, травми.

Рецепторите за болка са разположени по повърхността на тялото върху кожата и подкожието, и в дълбочина по стави, сухожилия, мускули, кости, зъби, периодонт, очи, уши, менинги, а интерорецепторите – във вътрешните органи. Освен от дразнене с убождане, рязане на тъкани, свръх топло или ледено-студено, електрически ток, тези рецептори се възбуждат и от различни биохимични вещества, произведени от самия болен организъм: простагландини, левкотриени, цитокини, брадикинин, хистамин, серотонин, невропептиди, аминокиселини при ацидоза, променена хомеостаза (течностна среда) на невроните, нарушен баланс на йоните на Са++ (калций), На+ (натрий), К+ (калий) и др.
Възприятието от рецептора на болния орган се предава по нервни влакна до междуребрените ганглии и навлиза в задния рог на гръбначния мозък или чувствителните ядра на междуребрените нерви, контролира се от едни „древни“ (палео) нервни пътища и от ретикулярната (мрежеста) субстанция, и достига до хипоталамуса, лимбичната система, околомехурчестите части на диенцефалона, лазурното ядро, и завършва в централната сива субстанция, свързващото ядро (рафе) и таламус - той решава кои стимули са важни и кои не. При приматите и човека – от тук сетивни пътища отиват за контрол до мозъчната кора в мозъчната гънка зад Силвиевата бразда (Гирус постцентралис). На всички тези връзки и прехвърляния на сигналите за усет на болка участват междинни химически съединения, наречени невромедиатори и трансмитери. Симпатиковата нервна система допълнително засилва свръхчувствителността за болка – добавя се вегетативна симптоматика - симпаталгия. Появяват се атипични болки: хипералгезия (свърхболка); алодиния от нетипични дразнения, които до тогава не са били болезнени; хиперпатия (дифузна недиференцирана болка); пароксизмална болка (започва от пускови зони, несвързани с болния нерв); отразена болка (от вътрешните органи и дълбоки тъкани се появява свръхчувствителност в определени зони на дерматоми на кожата, в т.н. Зони на Хед“)


Болката може да има различни нюанси:  Изтръпване, сърбеж, гъдел, парене, болка.
Хронично-болните обикновено си познават болката, някои свикват с нея, други – страховито я очакват.
Прясната (нововъзникнала) болка трябва да се диференцира от медицински специалист. Не си диагностицирайте сами болката, не я пренебрегвайте, лекувайте я овреме, под лекарски контрол, с методи и лекарства, определени от лекаря!

Главоболието
Може да е мъчително, но да не е животозастрашаващо. Може да е от:
- Преумора
- Недоспиване
- Възпалени уши, гърло, висока температура, зъби, тригеминална невралгия, синуси, нос
- Вегетативна мигрена
- Съдово главоболие
- Гастроинтестинални заболявания
- Интоксикация с алкохол или наркотици, лекарства.
Но може да е от
- Инфекции: енцефалити, менингити, абсцеси
- Тумори
- Инсулти
- Черепни травми
- Високо и ниско кръвно налягане
- Вродени или придобити съдово-мозъчни аневризми.
- Също може да е от болки в шията, в раменния пояс.

Болката в гърба и кръста може да се дължи на
- Остеохондроза на малките междупрешленни ставички – шипове
- Ревматизъм, артрити, на жълтото сухожилие при Болест на Бехтерев
- На междупрешленните нервни коренчета (радикулит)
- На нервни сплитове (плексит)
- На периферни нерви на горни и долни крайници (неврити, полиневрити, които пък могат да бъдат възпалителни или токсични (от алкохол, арсен, олово, медикаменти), обменно-недоимъчни като диабет, подагра, недостиг на микрометали и минерали, но може да бъдат причинени от карциноми, метастази, дискови протрузии, спондилит (Т.Б.Ц.), хемангиоми (вродени или придобити торбовидни разширения на съдовете в прешлените) и спонтанни или предизвикани фрактури на същите.

Болки в малките и големи стави на раменния и тазовия пояси, и на горни и долни крайници  най-често водят до инвалидизиране на болните, особено коленните и тазобедрени стави при артрити, артрози.

Болка в гръдния кош Може да е от дребна настинка, но може да е от
- сърдечен инфаркт
- бронхопневмония
- плеврити (воден или сух)
- пневмо (въздух)- и хемо (кръв)-торакс
- патологични фрактури на прешлени, ребра, гръдна кост
- междуребрена невралгия
- херпес Зостер
- пробив на стомашно-езофагеална язва
- дивертикули
- диафрагмални хернии
- гастро-езофагеален рефлукс.

Коремна болка
Може да е силно неприятно болезнена, но не животозастрашаваща, понякога преминаваща от само себе си:
- колика
- жлъчна
- бъбречна
- чревна
- гастралгия.
Но може да е от
- панкреатит
- хепатит
- възпален или руптуриран далак
- „спукана“ язва на стомах или 12-пръстник, на черва
- апендицит, перитонит
- спукан жлъчен мехур
- Илеус (преплитане на червата)
- извънматочна бременност
- спонтанен аборт
Всичко дотук се разглежда от хирурзите като „остър корем“.
- карциноми на коремни органи и аднекси (репродукционни органи)
- задръжка на урината в пикочния мехур и легенчета поради хипертрофия и карцином на простата.
Невежеството може да доведе до фатални последици като криминални аборти. В миналото шамани и знахари поставяха „гърне“ (като вендуза) на неясна коремна болка и се стигаше до руптура и „остър корем“/.

Травмите може да бъдат невинни или животозастрашаващи, с недиференцирана болка. Леки черепни травми може да преминат с временно преминаващо главоболие, но комоциото (загуба на съзнание) може да бъде неосъзнато - секундни просвятквания в главата. Ако са с насилствени движения във врата – увреждат микроструктури на продълговатия мозък и остава травмена болест, или предизвикват неосъзната съдова аневризма, която остава като необезопасена „бомба“ в главата, или дори епилептични припадъци. В по-тежки случаи може да доведат до субарахноидален кръвоизлив, епи-, суб-дурален, или вътремозъчен кръвоизлив, аневризми или посттравматичен арахноидит.

Фрактури
Счупването на кости обикновено се съпровожда със силни болки и с подкожни и ставни кръвоизливи, видими насинявания, но понякога може да се надянат двата фрагмента на костта и функцията да е лъжливо „запазена“ – при раздробяване на раменна кост, тазобедрена кост. В практиката съм имал случаи да се диагностицира „парализиран“ крайник, без болка, а да се касае за костна фрактура/.

При болка без нарушена функция може да се доверим на собствените познания и усещания, и на лекарствата, които имаме в домашната аптека.

При болка с нарушена функция
Потърсете лекар или стационар. Не се доверявайте на своите познания, на народни лечители, „екстрасенси“. Не съм против тях. Те имат понякога вроден усет и са по-изкусни чакръкчии от хонорувани лекари. Но те винаги трябва да работят под лекарско наблюдение!

Билколечение
Безобидни седативни средства, уравновесяващи прага на болката:
- Копър
- Лайка
- Кориандър
- Лопен
- Мента
- Глог
- Валериана
- Маточина
- Мащерка
- Жълт кантарион
- Лавандула
- Сусам.
Да се внимава с дозировката на маковото семе!
Специално действащите жлъчо-, пикочо-, чревно-гонни средства вземайте само по лекарско предписание.

Медикаменти и аналгетици
Здравното законодателство регулира в четири направления: лекарства без рецепта, лекарства с бяла рецепта, лекарства водещи до пристрастяване – със зелена рецепта, и опиоидни – с жълта рецепта.

Нестероидни аналгетици: Да се изписват от медицински специалист. Най-„безобиден“ и ефективен остава парацетамол. Може да се взема дозирано и от деца, бременни, кърмачки.

От дълбока древност се употребяват салицилатите (аспирин), с уговорка, че дразнят стомашно-чревния тракт и може да доведат до кървене (подкожно и стомашно-чревно).

Аналгин все още се препоръчва, особено темпалгин, но е забранена венозната му апликация поради опасност от анафилактичен - алергичен шок!

Често се прилагат диклофенаци, бруфени, антицитокини, и др.

Кортикостероиди се изписват само с лекарска рецепта, поради намесата в хормоналния баланс на организма и чести кръвоизливи (както нестероидни и стероидните средства са мощни антиагреганти и се екстретират през лигавицата на стомах и черва и довеждат до язви и кървене).

Лидол, трамадол и бензодиазепини (диазепан, лексотан, ксанакс) - само със зелена рецепта!

Морфин и дихидрокодеин – с жълта рецепта.
Добър ефект имат антидепресантите, габапентините (габагама, невронтин), прегабалини (лирика, бриека, и др.) и миорелаксанти (баклофен, мидокалм, миоластан).
А

нтихистаминови препарати и антисеротонинови – освен аналгетичен имат и седативен и сънотворен ефект - да внимават шофьорите!

Българското чудо – Нивалин, освен за неврогенни парализи има и аналгетичен ефект, тъй като подобрява митохондиалното хранене на нервната клетка (да се изписва само по лекарско предписание, по схема!)

При всички неврогенни болки да се вземат големи дози витамини В.

Спазмолитици: Двигателната функция на всички коремни органи се осъществява от гладки мускули, за разлика от набраздената скелетна и сърдечна мускулатура, т.е., за да се освободим от спазми на тези мускули (колики) трябват спазмолитици. Те биват: алкалоиди (атропин, папаверин), М-холинолитици (бусколизин, антиспазмин), синтетични (Но-Шпа). Всичките имат седативно или психотично действие върху централната нервна система и трябва да се вземат внимателно от деца и шофьори.

Дозирано да помогнем с психотерапия (седативно, но не дезорганизиращо); Физиотерапия; Светлолечение (Солукс, Ултравиолет, Ротатерапия, Лазер); ултразвук, ултрависоки честоти, галваничен ток за електрофореза, бипулсатор, крио (с ледени блокчета) терапия; Седативен общ и точков масаж.

Рефлексотерапия
Още в епохата на неврофизиологията на И. П. Павлов се обръщаше внимание на ролята на доминантното огнище (в сетивната зона на мозъчната кора се заменя активността на болката с нов рефлексен дразнител, чието поле на въздействие „потушава“ това на болката и тя стихва). Един прост опит: При силна телесна болка прехапваме със зъби лигавицата на вътрешността на бузата. Предизвиканата от това болка занулява основната болка.

Споменахме вече за традиционната терапия с джен-цзю (иглолечение и обгаряне в специфични биологично активни точки в кожния епител и в дълбочина). То също действа на принципа на нова мозъчна доминанта от иглоубождане и обгаряне, но съвременната биохимия доказа произвеждане на собствени телесни опиоидни полипептиди (ендорфини), действащи на меридианния принцип на „отразената“ болка.

Акупунктурата изисква добри познания и опит на лекар или стоматолог. Във всеки по-голям град у нас има добри специалисти по акупунктура, електроакупунктура и лазер-пунктура. Доверете им се и ще се спасите от болката. Зонотерапия, електропунктура (без игли) и точков масаж (акупресура) може да се извършва и от медицински сестри, фармацевти, кинезитерапевти, а последните имат добра подготовка за локален и общ масаж. За пациентите – има достатъчно ръководства, включително на български език, за точков масаж (акупресура) и всеки може да научи мястото на точките и схемите на въздействие.

Съвременните технологии на образна диагностика (КАТ-компютър-аксиална томография и ЯМР - ядрено-магнитен резонанс), както и напредналата костно-ставна, гръдна, коремна, съдова и невро-хирургия радикално извеждат пациенти от инвалидизация и спасяват от болка.