Болки в очите при млади хора са сигнал, че трябва да отидат на невролог


Болест : множествена склероза

Последна промяна на 27 юни 2019 в 17:17 1361 0

При множествената склероза (МС) се развива погрешна реакция на имунната система към собствени клетки и тъкани, които се разпознават като чужди и се атакуват като такива. В следствие на това се нарушава способността на мозъка да контролира основни функции, като зрение, двигателна активност, координация, сетивност и др.

Най-висока е честотата на МС в Северна и Централна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, а най-ниска - в Азия и Африка. Според някои изследователи това се дължи на добрите хигиенни навици в развитите страни, чиито жители по-рядко се срещат с патогенни бактерии и съответно имат по-слаб имунитет.

В България болните са около 3500, като всяка година нови 82 души чуват страшната диагноза. Обикновено това са млади хора във възрастта 20-40 години, предимно жени. „Съществува една гранична възраст, около 15 години, която влияе на риска за появата на МС“, обяснява проф. Пенко Шотеков, Началник на Клиниката по неврология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, където се лекува това заболяване.

Сред белезите за наличието на множествена склероза са:

Зрителни нарушения. Приблизително в 1/3 от случаите първа проява на заболяването е оптичният неврит. Той се изявява с болка (зад окото или при движение на окото) и намалено зрение. При наличие на подобни симптоми при млади хора се препоръчва задължително консултация с невролог и МРТ изследване в насока МС, предупреждава проф. Шотеков.

Двигателни нарушения - слабост и скованост в мускулите на крайниците, бърза уморяемост при ходене и нарушение в походката.

Промени в мускулния тонус - стегнатост или скованост, най-често са съчетани с намалена мускулна сила.

Сетивни нарушения - изтръпване (мравучкане) или болка в областта на главата, тялото или крайниците. „При наличие на подобни пристъпни симптоми с внезапно начало при млади хора препоръчваме консултация със специалист – невролог за изключване на неврологична патология, вкл. МС“, алармира известният невролог.

Двойно виждане и нарушение в очните движения.

Нарушено равновесие – залитане в изправено положение, залитане при ходене с промяна в походката, нарушена координация на волевите движения на крайниците, което може да се съчетае с треперене на крайниците.

Хронична умора - едно от много характерните и чести оплаквания при пациенти с множествена склероза.

Заболяването на този етап на развитието на медицината не може да се излекува напълно. Но вече съществуват редица медикаменти, които съществено променят хода и повлияват честотата и тежестта на отделните пристъпи, както и намаляват риска от прогресия на болестта. Някои от тях са изключително скъпи, но се поемат от НЗОК и се изписват със специални протоколи на всеки 6 месеца от оторизирани комисии, които действат към университетските болници в страната, включително и в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.