Болни зъби – опасност и за други органи

Последна промяна на 22 март 2022 в 22:37 44 0

Лекарите ги наричат огнища на инфекции. Това означава, че в определено огнище в устната кухина бактериите или техните отровни вещества се пренасят през лимфните пътища или по нервите до почти всички части на тялото.
По този начин причинителите на възпаления достигат до другите органи и там могат да предизвикат тежки инфекции, например на сърцето, на езика, на ставите или в мозъка. Често възникват и по-големи гнойни образувания. Например на очите, коремната ципа, черния дроб, дебелото черво или далака. Бактериите причиняват непосредствени инфекции на гърлото и ларингса, или на съединителната тъкан. Ако количеството на тези бактерии се увеличи много в съдържанието на кръвта, може да се получи дори смъртоносно отравяне на кръвта. При бременните жени това може да има тревожни последици. Децата при подобни случаи се раждат с по-ниско тегло.

Огнища на подобни заболявания обикновено са хронични възпаления в областта на корена на зъба. Те могат да възникнат от постоянен натиск на определени зъби (например от неправилно разположение на челюстта) или от дълбоки кариеси. Понякога бактериите се крият в мъртви зъби, защото там имунната система не може да им противодейства. Или се настаняват там, където скоро е изваден зъб.

Без паника! Обикновено това не става, без да се забележи. Зъбобол, изпотявания, понякога треска са знаците за наличие на такива огнища на бактерии. Затова веднага е наложително да отидете на зъболекар! Той може да ви даде например антибиотик или да ви направи процедура на корена на болния зъб. В краен случай може да извади зъб, ако пораженията са големи. Отстрани ли се огнището на бактерии, опасността от инфекции ще отмине. Но ако вече ги има и наличието на инфекциите е установено, но не вземете навреме мерки, непременно рискувате да разболеете и други органи.

Първа помощ при отчупен зъб
Съществуват много начини човек, особено при децата, да се удари и да счупи някой преден зъб. Разбира се, това предизвиква у нас паника, но тя е наистина излишна. Съвременната медицина може да поправи отчупените части от зъби или да постави нови, при това толкова изкусно, че разликата между естествените и изкуствените зъби да е незабележима. Ето как да се справите със стреса при инцидент с отчупен зъб:
1. Не позволявайте умът да ви излезе от главата. Просто поседнете удобно и вдишайте дълбоко.
2. Ако кърви, спрете кръвта, като захапете някаква чиста кърпичка. В никакъв случай не клатете или докосвайте разклатените зъби. Ако тече малко кръв, наложете на мястото студена кърпа, или шише, или торбичка с лед. Така ще предотвратите последващо подуване, а раната ще се свие.
3. Ако е паднала част от зъба или е загубен цял зъб, потърсете ги. Важно е да не го хващате за корена или да го миете с вода, защото това уврежда тази изключително чувствителна част от зъба. За да занесете частицата или целия зъб до най-близката клиника, добре е да ги съхранявате в готварска сол, горещо прясно мляко или в собствената си слюнка, в чисто пликче.
4. Възможно най-бързо отидете при стоматолог, за да имате по-големи шансове да бъде възстановен вашият зъб. Ако успеете да стигнете до 1 час до зъболекаря, има добри шансове да ви бъде присаден изкуствен корен на зъба, който да се срасне по-успешно с челюстта.

Силантите предпазват от кариес
Когато четката за зъби не успява да изчисти изцяло зъбната плака от повърхността на кътниците и предкътниците, се създават условия за поява на кариеси. За да помогнат в профилактиката, стоматолозите разполагат с възможността да поставят силанти, които запечатват дълбоките фисури (падини) на зъбите, от където с четка за зъби е много трудно се отстрани зъбната плака.
Зъбната плака е съставена от колония от микроорганизми, които разграждат захарите от храната и ги превръщат в киселини, които атакуват и разрушават зъбния емайл. Тези микроорганизми произвеждат ензими, които доразграждат киселиноустойчивата структура на емайла и отделят токсини, които увреждат венците. След прилагането на запечатващи средства се спира достъпът на хранителни вещества до вредните микроорганизми и техният брой намалява от 300 до 600 пъти в рамките на период от 3 до 6 месеца. По този начин се преустановява и образуването на плака във фисурите, обясняват стоматолози.
Съвременните силанти съдържат флуорни препарати, които имат продължително полезно въздействие. Флуорът, който се отделя от тях, попада в слюнката и действа локално върху всички зъби. Предпазва ги от кариес и подобрява структурата на зъбния емайл, като го прави по-устойчив на киселините. Флуорът потиска също развитието на вредните микроорганизми. Силантите могат да се прилагат като профилактично средство срещу кариес както при деца от 6 до 14 години, така и след тази възраст. Значително предимство от този метод за предпазване от кариес е липсата на физическа болка. По-евтино е да предпазим зъбите чрез „запечатване“, отколкото да лекуваме последствията на зъболекарския стол, което често е свързано с неприятна болка.
При поставянето на силанти не се изисква работа с машина. Запечатващите средства се поставят на отделен зъб или на група зъби, по преценка на стоматолога. Преди поставянето им зъбите се почистват изрядно, а след процедурата е важно да се поддържа стандартната редовна хигиена на устната кухите. За около 45 минути могат да се обработят няколко зъба, а ефектът от процедурата трае минимум 4 години.
Предимства при бременност
Бъдещите майки могат да се възползват от процедурата, която е особено полезна, ако е налице липса на достатъчно калций в организма или при особено влошено здраве на зъбите. Необходимата дневна доза калций при възрастните жени е 1,5 грама, а това е количеството, съдържащо се в 1,5 литра фермерско прясно мляко например. Сиренето и другите натурални млечни продукти също са богати източници на калций. При бременност организмът се нуждае повече от разнообразна качествена храна, отколкото от големи количества. Флуорът също е много важен елемент за здравето на бременните дами. Той също допринася за устойчивостта на зъбния емайл срещу кариес.

Пътят към красивите зъби
Всеки ден зъбите имат нужда от 15 минутна грижа, за да имате красива усмивка, чисти зъби и здрави венци.

Колко често трябва да мия зъбите си? Най-добре след всяко ядене, но във всички случаи сутрин и вечер. Първо изчистете разстоянията между зъбите с конец за зъби, след това грижливо ги измийте.

Коя паста за зъби е най-подходяща? Това зависи изцяло от зъбите ви. Пастите, съдържащи витамин А заздравяват венците. Ако пастата е с голямо съдържание на флуор, тя е добра защита срещу кариес. Но има и други многофункционални пасти с голямо разнообразие в търговската мрежа.

Твърдите четки по-добре ли чистят от меките? Не. Твърдите четки нараняват венците! Колкото по-чувствителни са те, толкова по-мека трябва да е четката ви. Винаги мийте зъбите с кръгообразни движения в посока от венеца към върха на зъба. Миенето трябва да продължи 4 минути.

Колко голяма трябва да е главата на четката? Колкото по-къса е, толкова по-лесно ще достигате до всяка страна на зъбите. Четка с къса главичка е задължителна за децата и възрастни с малка челюст.

По-добре ли почистват електрическите четки? Не винаги. Някои стоматолози казват, че те лесно могат да привикнат човек да не полага толкова усилия за грижата за зъбите. Но ако миете зъбите 2 минути с такава четка и не забравяте вътрешната страна и венците, то тогава те са идеални.

Как ще се избелят по-добре зъбите? Ако по рождение зъбите ви са тъмни, само стоматолог може да ги избели. Оцветявания от никотин, чай, червено вино или кафе могат да бъдат отстранени с изблелващи пасти за зъби. Но внимание! Те имат силен изтъркващ ефект и не бива да се използват всеки ден.

Какво помага при кървене на венците? Ако на венците се “заселят”бактерии, защитната им реакция е кървене и възпаления. Това може с течение на времето да доведе до разграждане на крепителната тъкан (пародонтит). Тогава помага само отстраняване на плаката при стоматолога. Освен това е нужно 2 пъти на ден да миете зъбите с конец и четка и леко да масажирате в дупките между зъбите с клечка за зъби.

Пет златни правила за профилактика и здрави зъби:

• Два пъти в годината е добре да се посещава стоматолог, тъй като така може да се направи ранна диагностика на здравето на зъбите.
• Когато избирате четката си за зъби, нека да не е прекалено твърда. На пазара се предлагат и четки с подчертано мек косъм, които също не могат да почистят добре зъбния емайл. При миене на зъбите не пропускайте да почистите и езика, където също има условия за размножаване на вредни микроорганизми. Съпътстващо необходимо за максимално премахване на зъбната плака е ползването на конец или четка за почистване на междузъбното пространство.
• Стойте далеч от сладки, тестени и лепкави храни! Тук се включват и дъвките със захар. Те са вредни не само за здравето на целия организъм, а и за зъбите. Насочете вниманието си към твърдите, богати на белтъчини храни.
• След консумация на кисели и сладки храни, плодове и зеленчуци, винаги изплаквайте с вода устната кухина.
• Важна е флуорната профилактика! Включете в менюто си достатъчно количество пълноценни млечни продукти или си набавете необходимото чрез прием на таблетки. Локално действие имат пастата за зъби, разтворите за жабурене и геловете с флуор.

ЕК забранява опасна съставка в пастата
Европейската комисия забрани употребата на оцветителя Е–171, който придава бял цвят на храните и дъвките. Веществото се използва широко също в избелващите пасти за зъби, въпреки че специалистите отдавна алармират, че е опасно за човешкото здраве. Забраната за употребата му в храните ще се прилага след преходен период от 6 месеца, което означава, че от лятото на 2022 г. той не трябва повече да се използва.

Титановият диоксид, известен под индекса Е–171, може да провокира ракови образувания, отслабване на имунната система, влошаване на бъбречната дейност. Френски гастроентеролози предупредиха, че честото му попадане в организма влияе много негативно на човешката микрофлора. Опити върху третирани мишки показват, че рискът от развитие на предракови заболявания на храносмилателната система се увеличава с 40 процента.

Виж още за: