Броня срещу скритите инфекции


Болест : инфекции

Последна промяна на 14 March 2019 в 08:52 1091 0

Някои вирусни инфекции могат с години и дори десетилетия да живеят вътре в нас, без да дават някакви симптоми. Като правило срещата с тях се осъществява в ранното детство, а често още в майчината утроба. Тези инфекции остават в организма цял живот. И при точно определени условия могат „да се събудят” и да предизвикат развитие на заболяване. Към днешна дата са известни около тридесетина такива инфекции. Специалистите ги наричат скрити или бавни. Техни носители според различни данни са от 50 до 90% от населението.

Кое кара вируса „да се събуди”
Сезонните промени във времето – застудяването и повишаването на влажността на въздуха.
• Преохлаждането или, обратното, значителното прегряване.
• Злоупотребата с тена – на слънце или в солариум.
• Преумората и недоспиването, работата без почивка.
• Всяка хирургична намеса, включително пластична операция или сложно отстранен зъб. Най-силно потиска имунитета присаждането на органи и тъкани.
• Мръсният въздух в помещенията. Полените, мухълът, прахта, пърхотът от домашни животни, цигареният дим, саждите раздразняват дихателните пътища и белия дроб. А раздразнените влажни очи и нос са идеалната среда за растежа на бактериите и развитието на инфекциите.
• Обострянето на хронични заболявания.
• Хормоналните нарушения.

Имайте предвид
За профилактика на обострянията е важно да не „пипнете” нови вируси. Организмът отслабва от подобни атаки и на този фон могат „да се събудят” „спящите” инфекции.

Как да избегнем нови срещи с вирусите
Мийте или поне обтривайте с влажни салфетки ръцете си след всяко пребиваване на обществени места.
1. Във влак, самолет, заведения за обществено хранене дезинфекцирайте близките до вас повърхности, особено внимателно – масите. В супермаркетите хващайте дръжките на количките с влажна салфетка.
2. Ползвайте само лични средства за хигиена и не ги давайте за ползване дори на близки роднини. В магазините не изпробвайте върху лицето си различни козметични тестери и особено такива на червило.
3. Не пипайте с мръсни ръце лицето си и не си гризете ноктите. Собствените ви ръце са най-опасните преносители на инфекции.
4. Най-добре се откажете от пушенето. Процесът на поемане на дима отслабва ресничките на дихателните пътища, в резултат на което те по-малко ефективно отстраняват „мръсотиите” от белия дроб. Освен това никотинът унищожава полезните бактерии, живеещи в белия дроб и помагащи да се борим с болестотворните микроби.
5. Дишайте през носа. Анатомията на този орган позволява да филтрираме микробите, което става невъзможно при дишане през устата.

Как да укрепим бронята
1. Да подкрепим здравата микрофлора на чревната система, защото полезните бактерии до голяма степен формират защитата от инфекциите. Всеки ден яжте поне по един „жив” киселомлечен продукт. Допълнително може да приемате пробиотици, бифидобактерии, бифиформи, бификоли, екофемин, линекс и др. Естествено, не всички едновременно.
2. Вместо традиционния черен чай и кафе пийте зелен, бял и билкови чайове. Веществата в тях се борят с вирусите и паразитите.
3. Ако нямате алергия към мед, редовно консумирайте пчелни продукти – мед, прополис, пчелно млечице и др., които са мощни биостимулатори.
4. Добавяйте в храната си естествени подправки, например канела, червен пипер, куркума, джинджифил и др. Много от ароматните подправки притежават антивирусни свойства и са мощни природни средства за укрепване на имунитета.
5. Движете се повече. Правете физически упражнения от 30 до 90 минути. дневно. По време на заниманията в организма се изгарят стресовите хормони и се изработват хормони на удоволствието, стимулиращи имунитета. Едновременно се активизират и белите кръвни клетки, водещи битките с инфекциите.
6. Пийте достатъчно течности. Недостигът на вода в организма не позволява на клетките, тъканите и органите да работят с максимална ефективност. Освен това се нарушава процесът на извеждане на продукти от обмяната от организма си в буквалния смисъл да измие от себе си потенциалните болести.
7. Дръжте алергията под контрол. Алергичните в голяма степен са предразположени към инфекции. Това е свързано с прекомерното напрежение на имунната система. Избягвайте алергените и ползвайте антихистаминни препарати.
8. Ползвайте спрейове за нос и гърло, съдържащи морска вода. Те овлажняват дихателните пътища и поддържат местния имунитет. Плюс механично измиват вредните вируси и бактерии.
9. Приемайте растителни имуностимулатори, преди всичко ехинацея и женшен (освен ако нямате автоимунно заболяване). През есенно-зимния сезон е добре да ползвате и екстракт от грейпфрут.

Открийте ползата от рибеното масло
То е проверено общоукрепващо средство, съдържащо витамините А, D и мастни киселини омега-3. Тези три елемента ще укрепят имунната система и по-рядко ще боледувате от опасни респираторни вирусни болести.