Бум на венерическите болести

Последна промяна на 20 June 2024 в 16:21 67 0

В началото на лекарската си кариера през 70-те години на ХХ век бях свидетел на много остри случаи на млади хора, заразени от трипер и сифилис, а по-късно и на третия, неврологичен стадий на сифилиса. Урбанизацията, преселването от селата в града, допринесе много за това. „Народната“ власт забуксува, ТКЗС фалира. Млади семейства от селото, в което работех, нямаха препитание и тръгнаха по държавните обекти. С много сила и труд мъжете изкарваха 10-20 пъти по-големи надници от тази на жените им в ТКЗС, която беше между 80 стотинки до 1.30 лв. Връщаха се след 10-месечна работа за зимния сезон, носеха пари за покъщнина и нови къщи. Само че жриците на любовта плъзнаха между тези мъже, те се заразяваха и с трипер, и със сифилис, изкарваха острия стадий и донасяха заразите у дома. Масово новородените бебета развиваха гонореен конюнктивит от заразените генитални пътища. Задължително капвахме веднага след раждането им в очите капки с аргентум нитрикум. А третият стадий на сифилиса беше жесток.


Тревожни са последните епидемиологични новини: Бум на сифилис и гонорея в Гърция! А къде ходят на море младите българи?! У нас през януари 2023 г. се съобщава за зачестяване на хламидоза във Варна, на второ място – трипер. 80% от лицата, употребяващи венозни наркотици, се заразяват със СПИН или ХИВ: по данни на Здравна инспекция - Велико Търново има 177 случая, от които 130 жени и 47 мъже. По данни от 5 юни 2024 г. два случая на сифилис са регистрирани в област Монтана (мъж на 30 г. и жена на 18 г.). От началото на годината в същата област случаите на сифилис са 9, а през 2023 г. за района са регистрирани 14.

Венерическите болести се лекуват от дермато-венеролози, инфекционисти и епидемиолози. Венерологията е наука, която изучава инфекциите, предавани по полов път. Името идва от римската богиня на любовта Венера. Изучава: кандида, херпес симплекс, човешки папиломен вирус, трихомоназа, краста, особено честа е заразата с гонорея (трипер) и особено опасни са инфекциите със сифилис и СПИН (ХИВ). Последната инфекция привидно заглъхва поради щателна профилактика и лечение.


Предпазване от венерически болести

Въздържането от сексуалнен контакт с непознати хора и задължителна употреба на презерватив са надеждна форма, но не 100%. Задължителни са изследванията на сифилистични проби (серум) при постъпване на работа в детски, хранителни и здравни заведения, за бракосъчетание, при бременност, както и на гръбначно-мозъчен ликвор при съмнително заболяване.
Сифилисът е задължителна за публично обявяване болест за Канада, САЩ и Европейския съюз, както и СПИН. Задължително да се уведомяват партньорите на пациента.Гумозна форма на сифилис

Сифилис
Армадата на Колумб пренесла болестта в Европа след завръщането си от новооткритата Америка. Там се заразили от ширещата се болест сред островните племена. Причинява се от бактерията Бледа трепонема (Treponema pallida). Предава се по полов (генитален) път, или при раждане от болна майка на плода (т.н. вроден сифилис).
Протича в 4 фази:

1. Първичен сифилис: След инкубационен период от 10 до 90 дни около гениталиите се появява един шанкър (твърда раничка, язва) с гладко дъно и заострени ръбове. Безболезнена е, без сърбеж, понякога не се усеща от заразения, в размери от 0.3 до 3 см. Излиза в маточната шийка при жените, върху пениса при мъжете или в ануса и ректума при анален секс. На 7-я до 10-я ден след шанкъра се увеличават регионалните лимфни възли.

2. Вторичен сифилис: 1 до 6 месеца след заразяването се появяват обриви по цялото тяло без болка, без сърбеж, бледорозови, по челото, косите, стъпалата, ходилото, дланите, корема, гърдите, гърба, плоски кондиломи на лигавицата, на вагината. Те са заразни. Появява се главоболие, висока температура, болка в гърлото, косопад. Рядко се развива хепатит, нефрит, артрит, периартрит, неврит и невроувеит на очния нерв, кератит на склерата. Тези симптоми отшумяват след 3-6 седмици. Често тези пациенти не съобщават да са прекарали първичния шанкър, но са заразни.

3. Третичен сифилис (гумозен): развиват се сифилистични гуми - плаки в съединителната тъкан, кости, сърдечната или централна нервна системи.

4. Латентен (скрит) сифилис се проявява само с положителни серологични проби, без шанкър или обриви, но е заразен, по кръвен или лигавичен път.
Третичният сифилис може да започне след дълъг латентен период, след 3 до 15 г. след заразяването, в

  2 основни форми: гумозен, невросифилис, и сърдечно-съдов сифилис. Гумозният сифилис са меки, подобни на тумори топчета (гуми)от възпалена тъкан, в кожата, костите, черен дроб, които след време се разязвяват, „стопяват костите“, с характерен изглед на лицето луетичен фациес, разяжда костта на небцето и се получава отвор между устата и носа. Невросифилисът може да протече рано, като менингит, или по-късно като менинговаскуларен – с развитие на парализи, наподобяващи инсулт или тумор, обща парализа, или табес дорзалес (унищожаване на проводниците на дълбока сетивност) с пронизващи болки в краката, равновесни и двигателни нарушения (т.н. табетична походка), с психични промени, деменция.
На очите е характерен Симптомът на Аргил Робертсон: зениците не се свиват на пряка светлина, а само при фокусиране на погледа.
Сърдечно-съдовият сифилис се развива също след 10-30 г. под формата на възпаление (аортит)на аортата или аортна аневризма.

Диагностициране
Извършва се от опитен лекар по горните симптоми, и чрез серологични проби (на Васерман и др.). Бактерията се вижда и под обикновен микроскоп.

Лечение
Сифилисът се лекува успешно с антибиотици: пеницилин G мускулно или венозно при невросифилис, цефтриаксон или таблетки доксициклин, или азатромицин. Бактерията се унищожава при всички стадии на сифилиса, но при третичния стадии гумозните промени остават с явни патологични симптоми.
През XV век сифилис лекували с живак, чрез търкане върху кожата или затваряне в помещение с живак, загрявано отвън, за да стане опушване.
През 1908 г. е открито лекарство салфарзан, съдържащо арсен. Болни със сифилис нарочно заразявали с малария, защото треската убива бактерията на сифилиса. Давали им хинин, но след Първата световна война, след откриването на пеницилина, сифилисът влиза вече в списъка на лечимите заболявания.

Трипер (Гонорея)
Причинява се от бактерията Neisseria gonorhhoeae, която се предава по полов път или чрез кръвта. При мъжете се развива парене при уриниране (уретрит) или възпаление на простатата, на надсеменника (епидидимит), бяло-жълто-зеленикаво течение от члена, от където идва и наименованието, сърбеж и парене по половите органи. При жените първоначално протича асимптомно, но с болки в таза и междинницата, впоследствие се появява бяло-жълто гъсто вагинално течение.
Инфекцията засяга кожата, ставите, сухожилията (тендосиновит) и сърцето (ендокардит), по-рядко менингит при хора с намалена имунна защита.
След орален секс може да се развие възпаление и на гърлото. По време на раждане може да бъде заразено детето – обикновено с гонореен конюнктивит, в момента на преминаването му през заразените полови пътища. Ако не бъде лекувано веднага, това може да доведе до трайно тежко увреждане на очите.
Инкубационният период е от 2 до 14 дни.

Диагностициране

Става чрез бактериологично изследване на белия секрет или хемокултура на кръвта. Напоследък успешно се прави ДНК тест на бактерия.

Лечение
През XVI век се употребявал също живак, през XIX - сребърен нитрат. След откритието на пеницилина от Флеминг в 1928 г. успешно се провежда лечение с него, но след 70-те г. на миналия век се установи резистентност към него и се ползва комбинация от няколко антибиотика.
Поради по-честата комбинация и с хламидиаза, причинена от Хламидия трахоматис, която има сходни симптоми и начин на предаване, трябва да се прибавят и макролиди, тетрациклини.
При непълноценно лекуване и на двамата партньори заболяванията може да се хронифицират с тежки гонадни възпаления, простатити, оофорити, неприятна нетърпима болка ниско в корема над междинницата от т.н. невралгия на обтураторния нерв. За нея трябват бензодиазепини, прегабалини, карбамазепини, опиати.