Човекът в колесницата на Хелиос

Последна промяна на 04 август 2022 в 09:13 97 0

Според гръцката митология Хелиос е богът на слънцето. А то е било обожествявано още от древни времена, защото резки промени в атмосферата на Земята са наблюдавани и се наблюдават в зависимост от това дали активните „взривни“ области на Слънцето преминават през неговия централен меридиан. Установено е например, че в дни със слаба слънчева активност, когато през този меридиан преминават само една група петна, на Земята интензивността на бурите се увеличава с около 20 на сто.

Хелиофизиците са открили също така, че температурните промени в земната атмосфера са в зависимост от определени дни от слънчевия календар (Слънцето извършва въртене около оста си за 27,3 дни). По данни на Л. А. Вителс атмосферната циркулация се изменя многократно под влияние на магнитните бури, нещо повече, същият учен смята, че върху земната атмосфера определено влияние оказва цяла съвкупност от слънчеви фактори: количество на петната, тяхната мощност, продължителността на съществуването им.
От всичко това става ясно, че активността на живите организми не остава безразлична към слънчевите явления и фактори. Още повече, че микроколебанията на температурата и йонният състав на въздуха, микропулсациите на вятъра, промените в барометричното налягане, високата влажност и т. н. са определени болестотворни фактори. Днес в Международния комитет по изследване на слънчевите, земните и космическите излъчвания има събран не малък материал по този въпрос.

Така проф. А. Л. Чижевски установява зависимост между броя на регистрираните пристъпи на сърдечна недостатъчност и слънчевата активност. Обработени били резултатите на повече от 4000 проучвания на болестни прояви, регистрирани в период от около 12 години. Заключението било, че кривата на сърдечните пристъпи съответства на слънчевата активност по това време. Подобни резултати е получил и чешкият изследовател К. Бобек, който намира зависимост между честотата на заболелите от сърдечен инфаркт, слънчевата активност, земния магнетизъм и др. Френският статистик П. Дамени пък посочва, че годините с максимална смъртност са близки до слънчевите 11-годишни цикли. Френски лекари установяват, че преминаването на петна през централната част на слънчевия меридиан съвпада в 84% от случаите с обостряне на признаците на редица хронични заболявания.
Известно е, че при 8 до 10 на сто от сърдечно болните през горещите месеци се появяват оплаквания като „прескачане“, чувство на „спиране“ на сърцето и други субективни усещания. Неотдавна колектив от ВМА – София публикува интересни данни от изследвания върху влиянието на слънчевите затъмнения при сърдечносъдови заболявания. Установено било, че по време на това явление кръвното налягане се повишава, което според изследователите се дължи на промени в тонуса на кръвоносните съдове. Японският учен Таката пък е открил, че съставът на кръвта също се влияе от промените на слънчевата активност.