Д-р Даниела Митова, д.м.: Ако не се лекува, диабетната ретинопатия води до загуба на зрение


Болест : диабетната ретинопатия

Последна промяна на 26 June 2020 в 22:20 768 0

От април тази година пациентите имат безплатен достъп до терапия за диабетен макулен едем

Продължава информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, която стартира през ноември 2019 г. по инициатива на онлайн платформата „Портал на пациента”, Байер България, Българското дружество по офталмология. В кампанията известни български офталмолози споделят своя опит и дават надеждна информация за заболяванията на зрението, за тяхната превенция и лечение. Един от тези специалисти е д-р Даниела Митова, д.м., от Очна клиника „Света Петка” Варна. Д-р Митова обясни как диабетът уврежда зрението, какви са методите за профилактика и лечение на очните усложненията на захарния диабет.

- Д-р Митова, защо диабетът уврежда зрението и се полагат големи усилия за превенция на усложненията му?

- По последни данни на СЗО (Световната Здравна Организация) 422 милиона души в света страдат от диабет, ежегодно броят им се увеличава, а 1,6 милиона от смъртните случаи глобално се дължат на усложненията на диабета.
Диабетът е системно заболяване, което засяга целия организъм и води до инвалидизиращи усложнения. Усложненията имат дълъг латентен период с липса на симптоматика. Диабетната ретинопатия е най-често срещаното очно усложнение. Ранното откриване е възможно при регулярни профилактични прегледи при офталмолог.

- Какви патологични проблеми настъпват в очите на хората с диабет?

- Диабетната ретинопатия има две форми – непролиферативна и пролиферативна. Непролиферативната диабетна ретинопатия е по-ранният стадий на заболяването, при която се наблюдават изменения в капилярите и малки кръвоизливи в ретината. Те обикновено не водят до намаление на зрението, но са сигнал, че е нарушено състоянието на кръвоносните съдове и тъканите страдат. В следващите фази съдовете започват да пропускат течност или да се запушват. В първия случай течност се натрупва в жълтото петно, което води до намаление на зрението, възможна е поява и на диабетен макулен едем – една от причините за намалено зрение при диабетна ретинопатия. Ако това състояние се остави нелекувано, настъпва трайна загуба на централното зрение. Диабетният макулен едем може да се появи както в ранната фаза, при непролиферативна ретинопатия, така и при напредналата фаза на пролиферативна ретинопатия. Диагнозата се поставя с помощта на скенер (ОСТ) и флуоресцеинова ангиография. При запушване на кръвоносните съдове настъпва исхемия, в резултат на която прорастват новообразувани дефектни съдове в ретината и се развива пролиферативна диабетна ретинопатия. Наблюдава се и нарушения на зрителния нерв. Може да се стигне и до отлепване на ретината при липса на адекватно лечение. В този стадий се действа оперативно, като прогнозата невинаги е добра.

- Как се лекуват различните очни усложнения на диабета?

- Съвремениите лазери са щадящи и не водят до изгаряне. Обработваме лошо хранените зони на ретината, за да намалим химичния стимул, който поддържа пролиферациите. Често съпътстващо на това лечение са вътреочни апликации на анти-VEGF медикаменти. Те блокират съдовите растежни фактори и притискат разрастването на новообразуваните кръвоносни съдове и възможността за тежките кръвоизливи. Когато кръвоизливите в окото се задържат дълго време, се препоръчва оперативно лечение – витректомия. В лечението на диабетния макулен едем първи избор са апликации на анти-VEGF медикаменти. В България вече разполагаме с един медикамент одобрен за очно приложение .От началото на април 2020 г. Медикаментът е безплатен за пациенти с диабетен макулен едем. Така пациентите с диабетен макулен едем могат да се лекуват ефективно и достъпно. Медикаментът се прилага вътреочно, като се започва с ежемесечни апликации. След това медикаментът се прилага само при нужда, тъй като диабетният макулен едем е хронично заболяване, което може да има рецидиви. През първата година пациентите с диабетен макулен едем се нуждаят от около 7 инжекции. Това показва, че интензивното лечение в началото води до стабилизация на цялостното клинично състояние на пациентите.
Алтернатива или допълнително средство за лечението на диабетния макулен едем са кортизоновите препарати – вътреочно или зад очната ябълка, както и лечение с наносекунден лазер (2RT).
Много важен аспект в комплексното лечение на пациентите с диабетна ретинопатия е стабилизиране нивата на кръвната захар, контрол на кръвното налягане, назначаване на антиагреганти. Нужна е колаборация с ендокринолозите и личните лекари. Целта на профилактичните прегледи е ранно лечение на усложненията и запазване зрението на пациентите с диабет.