Д-р Димитрина Стоянова: 10-минутен тест показва има ли проблем с белия дроб след ковид

Последна промяна на 23 September 2021 в 15:59 391 0

Имате ли задух и/или постоянна кашлица, след като сте прекарали COVID-19, добре е да направите изследване на белодробната функция - спирометрия. Тестът е задължителен след боледуване от вирусната пневмония, съветва д-р Димитрина Стоянова, специалист по белодробни болести в доболнична помощ на денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Изследването се извършва буквално за 10 минути, не представлява риск за пациента и веднага дава ясна картина на състоянието. Спирометрията измерва скорост и обеми на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва дълбоко, след което максимално рязко издишва в апарата, който на момента дава оценка на функциите на белите дробове.

Спирометрията основно се използва за диагностициране на Хроничната обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем, въобще нарушения, засягащи белодробната функция.

Пулмологът посочва, че COVID-19 доста често засяга белия дроб, след това продължително време пациентите, дори млади хора без придружаващи заболявания, страдат от лесна умора и задух и при най-малки усилия. Затова е необходимо изследване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функция или става въпрос за субективни усещания. Защото задухът може и да не е свързан със затруднения на белия дроб, а с обездвижването на организма и количеството натоварване в определен момент. Д-р Стоянова посочва, че има пациенти, които реално нямат функционален проблем с дишането. Голям процент от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на спазми, задух и кашлица, подобни на астматичните пристъпи.

Спирометрията отличава субективното от обективното състояние. След като чрез изследването се установи липсата на проблем, човек се успокоява и, ако спазва определен хранителен и двигателен режим, бързо ще възстанови здравето си. Ако функцията на белия дроб е нарушена, доказано чрез този бърз и лесен тест, това дава възможност своевременно да се вземат мерки за адекватно лечение, подчертава специалистът. Такова изследване е подходящо да се направи 3 седмици след заразяване, когато са отминали острите симптоми на ковид инфекцията.

Д-р Стоянова напомня, че е добре при продължаващи оплаквания след прекаран COVID-19 първо да се направят консултации при кардиолог, пулмолог, ако се налага и при други специалисти.