Д-р Ивайло Димов: Мийте ръцете си не само след , но и преди тоалетна

Последна промяна на 11 May 2023 в 20:26 1106 0

Д-р Ивайло Димов завършва медицина през 1997 г. в Медицински факултет на Тракийски университет. Придобива специалност Обща медицина през 2008 г. и специалност Урология през 2014 г. Дълго време е работил като уролог в Урологичното отделение на МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол. Сега е уролог в хирургичното отделение на МБАЛ Сливен към ВМА София.

- Най-честото възпалително заболяване на мъжката полова система в пенсионна възраст е уретритът и той може да създаде дискомфорт на мъжа по време на интимното общуване. Как се лекува?

- Уретритът е често срещано заболяване при полово активните мъже. Лекува се с антибиотици. Най-добре е лечението да започне след микробиологично изследване на уритрален секрет. Уретритите се делят на две групи: специфични и неспецифични. Специфичните се предизвикват от причинители, предавани по полов път - гонококи, херпес, хламидии, трихомони, микоплазми, уреаплазми. Неспецифичните уретрити се причиняват от условно-патогенна микрофлора, т.е. от микроби, които нормално живеят у човека, но при намален имунитет предизвикват заболяване – стрептококи, стафилококи, ешерихия коли, протеус, различни гъбички. Други причини за развитие на уретрит са:

• химическо дразнене – причинено от сапуни, лосиони, презервативи;

• травми на външните полови органи при полов контакт или при урологични манипулации;

• синдром на Reiter, който протича с уретрит, конюктивит и артрит.

- Знаем, че всеки мъж може да получи болка по време на секс при възпаление на кожата на половия член, наречено баланит, както и при възникване на фимоза.

- Какво лечение се прилага тогава?

- Баланитът представлява възпаление на главичката на половия член, а възпалението на кожата на препуциума се нарича постит. Поради тяхната близост възпалителният процес практически никога не е изолиран и затова се говори за баланопостит. Основната причина за развитието на баланопостит се явява задържането на смерма, отделяна от жлезите, разположени по вътрешната повърхност на препуциума, и от бактериите. По препоръка на ЕУА до 2-годишна възраст на момчето не се препоръчва насилствено разлепване на двата листа на препуциума. Може да се приложи крем, съдържащ кортикостероид за 30 дни. При баланит или баланоспостит локалната терапия се провежда до овладяване на възпалението. Ако това възпаление е причинено от гъбички се прилага клотримазол 2 пъти дневно за 7 дни или банивал 2 пъти на ден. При наличието на плътен фиброзен пръстен лечението е оперативно, като най-често се прави циркумцизио (обрязване).

- Какво да направи мъж, ако по време на секс получи силна умора, задух и болка в сърдечната област?

- Ако това стане, мъжът незабавно трябва да си даде покой. Пациент, който страда от сърдечно заболяване и има установена стенокардия, е добре да приеме нитроглицерин под езика и да изпие таблетка аспирин с чаша вода, разбира се, ако няма противопоказания за приложението на тези медикаменти и ако те са му предписани от лекар. В случай че болката не отмине до няколко минути, пациентът или близките му следва да позвънят на телефон 112, за да се уточни състоянието му. Спомням си, когато работех в Бърза помощ, имах случай на човек, правил „кърска любов“ - той по време на секс беше починал на задната седалка на колата си.

- Хубавият секс дарява живот към годините. До каква възраст е препоръчително мъжете да правят секс и кога идва моментът, в който е разумно половият акт да се замени напълно с нежната прегръдка?

- Няма ограничения във възрастта. По-скоро общото състояние и придружаващите заболявания могат да са причина за въздържание от секс. Дори при тежки заболявания, прегръдката и целувката могат да ви дарят със спокойствие и щастие.

- Много хора носят пари и ключове в джобовете на панталоните си и се притесняват, че при изпотяване, бактерии и вируси от тези мръсни предмети могат да причинят инфекция на половите им органи. Основателни ли са опасенията им?

- Не, не трябва да се притесняват, тъй като бельото ги защитава. Освен това човешкият организъм има защитни механизми, като уретрата в покой бива затворена. Обаче мъжете и жените трябва да внимават да не пипат с мръсни ръце половите си органи. При уриниране задължително трябва да си мият ръцете не само след като излизат от тоалетната, но и преди да уринират.