Д-р Малина Топчийска: макулната дегенерация е бич за възрастните хора

Средиземноморската диета влияе много добре на зрението
Болест : макулна дегенерация

Последна промяна на 30 August 2020 в 17:09 705 0

Офталмологът д-р Малина Топчийска е завършила Медицинския университет в Лайпциг (Германия) и Медицинския университет в София, както и шест допълнителни специализирани курса в Германия. Занимава се изключително със заболявания на роговицата, възпалителни заболявания, катаракта, лазерно лечение на ретината и вторично перде, както и заболявания на ретината, вследствие на диабет, макулна дегенерация и отлепване на ретината. Практикува в Медицински център „Оксиком” в Бургас. Д-р Топчийска се включи в информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се“ по инициатива на онлайн платформата „Портал на пациента” и Байер България.

- Д-р Топчийска, какво представлява макулната дегенерация и какви са причините за нея?

- Макулната дегенерация е един бич за съвременното по-възрастно поколение. Това е заболяване на най-вътрешната част на окото – ретината, която е част от мозъчната тъкан. По-често се наблюдава при пациенти над 60-годишна възраст и е свързано с отслабване на зрението, загуба на контраст, затруднения при четене и разкривяване на предметите, които се наблюдават. Заболяването е доста често срещано. Засяга централното зрение, като води до прогресивното му намаляване, а ако остане нелекувано, води и до пълната му загуба.

- Има ли рискови фактори от средата и от начина на живот за това заболяване?

- Тази диагноза е изключително интересна за научните среди, хвърлят се огромни усилия, за да се открият механизмите, по които възниква, за да може да я контролираме. Рисковите фактори най-общо са възрастта, светлината, стресът, тютюнопушенето, неправилното хранене, въздействието на токсични химични вещества на работното място и в дома, и наследствеността.
Движението, спортът и добрата храна помагат за профилактика на макулната дегенерация. Доказано е, че така наречената Средиземноморска диета, в която присъстват предимно листни зеленчуци, рибни и морски продукти, влияе много добре за профилактика на зрението, а и забавя развитието на заболяването. Освен това от изключително значение е и поддържането на нормално телесно тегло, контролът на кръвното налягане, както и пълният отказ от тютюнопушене.

- Може ли човек да се усети и да отиде навреме на очен лекар, за да получи лечение?

- Апелираме към всички хора да не разчитат на самодиагностика, а от 40-годишна възраст нататък профилактичният преглед при очен лекар всяка година да бъде абсолютно задължителен за тях. Все пак пациентите могат да си правят самопроверка вкъщи, като закриват едното, а след това другото око, и да наблюдават обекти, които са виждали и преди, за да разберат дали ги виждат по същия начин или има намаление на зрението, на контраста, на чувствителността. Това може да е сигнал веднага да потърсят очен лекар. Много пациенти споделят, че изведнъж фугите на плочките в банята започват да се разкривяват пред погледа им, вече не ги виждат като прави линии. На други пък случайно им влиза нещо в едното око, затварят го и установяват, че с другото виждат много по-слабо. Тогава идват на преглед, установяваме макулна дегенерация и започваме лечение. За съжаление, имаме много пациенти с макулна дегенерация, като някои от тях са сравнително късно диагностицирани.

- Какво е лечението на макулната дегенерация?

- Трябва да се знае, че не можем да излекуваме напълно макулната дегенерация, но можем да й противодействаме и да я задържим на нивото, на което сме я установили. Колкото зрение е останало, това можем да спасим. Затова е толкова важна профилактиката на очните заболявания.
За да обясня лечението, трябва да кажа, че макулната дегенерация има две форми – суха и влажна (ексудативна). Сухата форма се следи и се третира с добавки. При влажната форма основна цел на лечението е да се евакуира течността или кръвоизлива в ретината. Съвременната терапия на тази форма е прилагането на антирастежни фактори, под формата на инжекции в окото.
Достъпни ли са медикаментите за пациентите, доплащат ли за тях?
Доскоро не бяха особено достъпни, защото цената на тези медикаменти беше сравнително висока за българските стандарти, а лечението не се изчерпва с еднократно поставяне на тези инжекции. Понякога се налага инжектиране всеки месец за дълъг период от време.

Ние сме изключително щастливи, че вече тези медикаменти могат да се прилагат по Здравна каса с минимални разходи за пациента. Щастливи сме и от факта, че Медицински център „Оксиком“ е едно от малкото здравни заведения в България, на което НЗОК даде възможността за прилагане на тези медикаменти. В клиниката се извършва пълен пакет диагностични изследвания с най-новия „очен скенер”, изготвяне на протокол за отпускане на медикамента от НЗОК, както и апликацията му при одобрение. Самата процедура по инжектирането на лекарството е изключително бърза и сравнително безболезнена. Прави се в операционна зала заради стерилността, но трае не повече от пет минути и след това пациентите се прибират вкъщи.

Наскоро имахме пациент, който не можеше да си позволи лечението. Но откакто нашият медицински център беше одобрен да предоставя това лечение по Здравна каса, безплатно, на този човек успяхме да поставим няколко инжекции с антирастежни фактори. Зрението му вследствие на терапията се подобри забележително. Пациентът, и ние сме много щастливи от този резултат.
Какво се прави за сухата форма на макулна дегенерация?

Най-често прилаганото средство за сухата форма на макулна дегенерация са добавки с „витамини за очите”, както ги наричат пациентите. Добавките съдържат лутеин, зеаксантин, боровинка, витамин Е, витамин А и др. Таблетите се приемат ежедневно, за дълго време. Освен това пациентите се проследяват редовно, защото понякога сухата форма преминава във влажна, както и обратното.

- На колко години е най-младият ви пациент с макулна дегенерация?
Имаме и около 50-годишни с такава диагноза, при които се налага лечение. Затова съветвам – ходете редовно на очен лекар. Зрението е всичко!