Д-р Оксана Димитрова: Физиотерапията и рехабилитацията помагат на ковид-пациентите


Болест : ковид

Последна промяна на 05 November 2021 в 01:44 1174 0

Д-р Оксана Димитрова е родена на 10.XII.1972 г. в Молдова. През 1998 г. завършва "Медицина" в Тракийски университет - Стара Загора. През 2011 г. се явява пред държавната изпитна комисия във ВМА-София и придобива специалност "Физикална терапия и рехабилитация". Във Виена, Австрия, става лекар-специалист рехабилитатор. Има над 20 години лекарски стаж.

- Запознайте ни с възможностите на физиотерапията и рехабилитацията при възстановяване на възрастните хора след прекаран ковид-19. Има ли например специален подход към сърдечно болните?

- Възрастните хора често имат сърдечна недостатъчност и високо кръвно налягане. Те карат "дълъг ковид" и идват при нас с исхемична болест, ритъмни и проводни нарушения на сърцето. За всеки от тях правим индивидуална програма, според рехабилитационния потенциал и в зависимост от възрастта. Подлагаме ги на активен кардиотренинг, като следим пулса, кръвното налягане и дихателната им честота, за да не допуснем инцидент при рехабилитацията им.

- Как процедирате при пациентите със съдови заболявания?

- Знаете, че ковид-19 възпалява вътрешната стена на кръвоносните съдове, наречена ендотел. Хората получават тромбози - запушвания на артерии, вени и капиляри. Явяват се дълбока венозна тромбоза, както и остра артериална недостатъчност на крайниците. Съдовите хирурзи извършват оперативната интервенция и ни предават болните за рехабилитация. Освен остра, има и хронична артериална недостатъчност на крайниците. При нея средство на избор е терапията с лазер. Имах пациент със захарен диабет, ХАНК и отворени рани по ходилата, който за нещастие се разболя от ковид-19. Състоянието му беше изключително тежко, но ние успяхме да го оправим. След десетина процедури с лазер и тренировка на съдовете раните му почти заздравяха. Направихме му и десет хемолазерни терапии. Тези терапии помагат също при левкемии и при кожни екземи.

- Подобрявате ли състоянието на пациентите с нарушения в паметта, вниманието, равновесието и координацията?

- Да, болните с неврологични и с психични проблеми идват при нас за провеждане на физиопроцедури и рехабилитация. Поставяме ги на специални уреди и ги караме да правят различни маневри пред нас, като внимаваме да не паднат и да не получат травми.

- Как помагате при затлъстяването, което е често явление?

- Диетолозите им назначават диета, която да спазват, а ние ги рехабилитираме чрез изпълнението на специални упражнения. По време на локдаун едно 14-годишно момче беше качило цели 20 килограма телесна маса поради намалената физическа активност. Беше развило психосоматика от това, че е станало с наднормено тегло и че момичетата не го харесват. С нашите упражнения и с хранителния режим той само за две седмици отслабна значително и ми се похвали, че си е хванал гадже.

- Как помагате при увреждане на опорно-двигателния апарат от ковид-19?

- След преживян ковид се явяват заболявания на опорно-двигателния апарат. Оплакванията са от ставни болки по тазобедрените, коленните стави, гръбначния стълб, както и от болки в малките стави на ръцете. Наблюдават се по-често при ревматологично болните. Назначаваме им ерготерапия, с която подобряваме фината моторика на ръцете. За големите стави прилагаме гимнастика, с която увеличаваме обема на движенията и мускулната маса. По време на боледуването от ковид-19 мускулите атрофират и се развива мускулна слабост. Мускулната сила подобряваме, като караме пациентите да изкачват стълби и да правят тренировки с тежести. Освен това им провеждаме електротерапия за стимулиране на невро-мускулните структури. Правим им масаж с ултразвук.

Виж още за: