Д-р Румен Какарашев: Инфекция на гърлото може да доведе до уретрит или цистит

Последна промяна на 30 август 2022 в 22:12 641 0

Причината за честите цистити у жените е късата уретрата при тях, поради което инфекцията лесно стига до пикочния им мехур.
При заболявания на гърлото, сливиците, зъбите и синусите на базата на патогенна бактериална флора, по кръвен път инфекцията достига бъбреците и пикочния мехур. Своевременно и адекватно трябва да се лекуват заболяванията на горните дихателни пътища, гърлото, синусите, зъбите и носа, защото те се явяват едни от най-честите причини за развитието на цистити и пиелонефрити. Запомнете, че приемът на вода поне 2 литра за 24 часа предпазва както от обезводняване на организма, така и от възникването на уроинфекции.

С какви подръчни средства да си помогнем при цистит?
При първите леки симптоми, докато стигнете до лекар, разтворете в 250 милилитра топла вода една супена лъжица натурален пчелен мед, една чаена лъжичка джинджифил и една чаена лъжичка канела. Това е чудесно облекчаващо средство.
В никой случай не ви съветвам да подценявате летния цистит, тъй като лесно отдолу нагоре плъзва инфекция и тя е предпоставка за развитието на хроничен възпалителен процес в отделителната система.
Тези от вас, които страдат от хронични уро-генитални заболявания, могат да получат обостряне на цистита през лятото от вирусите, бактериите, лошата лична хигиена, както и от неправилните водно-хранителен и социално-битов режими, които обичайно се практикуват по курортите.

Какво да правят хората с цистити и бъбречни заболявания?
Най-важното е всеки ден да пият достатъчно вода, да ограничат употребата на готварска сол, да не консумират много алкохол, да избягват лютите храни и направо да забравят за съществуването на газирани напитки. Преди време имахме пациент, който всеки ден пиеше по 2 литра кола вместо вода и така стигна до хемодиализа. Мъже, внимавайте с употребата на пикантни храни и на голямо количество алкохол, особено на бира, защото те могат да предизвикат тежка бъбречна криза!
Добре е хората със заболявания на отделителната система да си варят чай от мечо грозде, полски хвощ, царевична коса, червена боровинка.

Гинекологичните заболявания зачестяват през лятото
При къпане в басейн може да попадне химикал, най-често активен хлор, във влагалището на жената, което да наруши нормалната влагалищна флора и да стане дисбактериоза. Така женската полова и отделителна системи стават уязвими за всякакви инфекциозни причинители, включително за развитие на гъбични инфекции.
Урогениталната инфекция се познава по вагиналното течение, сърбеж и обриви в интимната област. Освен това може да се появят брадавици по външните полови органи, парене при уриниране, често уриниране.
За да се опазят от тези проблеми, на помощ идва приложението във вагината на пробиотични препарати, съдържащи млечно-кисели бактерии, както и ползването на предпазни средства по време на секс. Един от професорите ни казваше, че е препоръчвал на жените да вкарват няколко супени лъжици натурално кисело мляко във влагалището си, като първа помощ, когато не са разполагали със съвременните медикаменти за вагинално приложение. Желателно е жените да се измиват след всеки полов акт и да си правят вагинален душ с бледо-розов разтвор на калиев перманганат веднъж седмично.
Най-добрата профилактика на урогенитални инфекции е спазването на добра интимна хигиена.

Виж още за: