Д-р Силвия Еленкова, специалист по акупункура: Точката на стоте болести дарява здраве и дълголетие

Последна промяна на 15 декември 2021 в 20:13 213 0

Д-р Силвия Еленкова е завършила с отличие Медицинска академия-София през 1991 г. Специализирала е Вътрешни болести и Обща медицина. Прави следдипломна квалификация по акупунктура в България, Русия и Китай. Има множество завършени курсове по акупунктура и свързани техники в Австрия, Испания, Франция, Нидерландия и Италия. От 28 г. практикува акупунктура. Понастоящем ръководи Център по интегративна медицина в София. От 2017 е президент на Българското дружество по акупунктура, известно като Българско дружество по Традиционна китайска медицина, а преди това е била негов вице-президент. От 2016 г. е член на Борда на директорите на Световната организация по медицинска акупунктура ICMART и е председател на комисията по образование.

- Какво представлява акупунктурата?

- За лечение използваме специални еднократни метални игли, които поставяме на строго определени места по тялото - т.нар. акупунктурни точки. Човекът е уникална саморегулираща се енергийна мрежа, съставена от 14 основни канала (меридиани) и множество колатерални връзки, осигуряващи преноса на енергия (информация) между всички органи, тъкани и клетки на човешкия организъм. При добро здраве жизнената енергия Чи циркулира хармонично в каналите. Чрез акупунктурата се стимулира нашият собствен ресурс за лечение, като се възстановява нарушената циркулация на енергията.

- Помага ли акупунктурата при ковид-19 и при пост-ковид-синдром?

- Акупунктурата помага при ковид, при пост-ковид-синдром, както и при още 230 заболявания. В Китай тя е част от официалния протокол за лечение на ковид. Що се касае до пост-ковид-синдрома, ще кажа, че той е многолик и може да се прояви както с телесни, така и с психо-емоционални прояви. От телесните прояви преобладават болки и изтръпвания от неврологично естество в главата, по гръбначния стълб и крайниците, умора, задух, шум в ушите и загуба на обоняние. Психо-емоционални проблеми при пост-ковид-синдрома са безсъние, тревожност, панически пристъпи, еректилна дисфункция, депресия и те се повлияват много добре от иглотерапия.

- Какво се случва, като набодете тялото с игли и по какъв механизъм тези убождания ни лекуват?

- Съвременната наука смята, че акупунктурните точки са места, чрез които главният и гръбначният мозък, нервите, мускулите и съединителната тъкан могат да бъдат стимулирани. При поставяне на игли в правилно подбрана комбинация от активни точки се увеличава локалното кръвоснабдяване, храненето и оксигенацията на тъканите, както и доставката на естествени за човека собствени противовъзпалителни, аналгетични, противоалергични и други важни микросубстанции. Отключва се каскада от биохимични процеси, които регулират синтеза и нивата на невропептидите като бета-ендорфини, серотонин и катехоламини.

- Има ли начин с китайска медицина сами да си помагаме?

- Прилагането на акупунктура изисква лекарска диплома, практика и задълбочено познаване на материята. Ще споделя с вас и с читателите на вестник „Трета възраст“ възможностите на акупресурата, която е неинвазивен и достъпен метод. Акупресурата представлява въздействие чрез масаж с умерен натиск върху съответните активни точки. Човек може да практикува акупресурата сам на себе си, стига да познава локализацията на точката, да е заел удобна поза, тоест да е седнал или легнал на спокойно, умерено топло място. Масажът се осъществява чрез леко въртеливо движение с палеца или със средния пръст, върху който за стабилност е поставен показалеца, като натискът е лек. Времето за масаж е от една до три минути на всяка точка. Точките са систематизирани, всяка има име според канала, към чийто орган принадлежи и поредността й в него. Точките имат и традиционно название на китайски език, което, макар и метафорично, често пряко насочва към функцията на точката.

- Коя е най-известната акупунктурна точка?

- Точката Стомах 36 (Дзу Сан Ли) или „Три мили крак“ е най-популярната точка в китайската медицина. Има предание, според което е наречена така, след като в древността на един войник със силни болки в крака поставили игла в тази точка и след лечението успял извърви останалите три мили път без болка. В акупунктурата е позната като точката с особено мощно тонизиращо действие върху енергията Чи и кръвта. Стимулацията на тази точката усилва процесите на възстановяване и подмладяване чрез хармонизиране и укрепване на далака и стомаха. Тя засилва защитната енергия Чи и така подобрява имунитета. Освен това тя регулира "Ин" и "Ян", като успокоява духа.

- Това ли е "Точката на дълголетието" и защо се нарича така?

- Да, точката Стомах 36 е известна и като „Точка на дълголетието“. Съвременните проучвания доказват, че системната акупунктура в тази точка води до удължаване на една част от хромозомата, наречена теломер, с което се увеличава продължителността на живота.
Това е най-динамичната точка, ползвана при почти всяко заболяване. Освен балансиране на енергията и обезболяване, точката има още редица показанията. От свързаните с меридиана на стомаха храносмилателни проблеми, като подуване, запек, диария, хранителна непоносимост, през бронхиалната асма и заболяванията на коленната става, до нарушенията на мозъчното кръвоснабдяване, проблеми с паметта и концентрацията, безсъние и депресия. Нещо повече, тази точка влиза в програмите за намаляване и контрол на телесната маса, защото хармонизира стомаха и увеличава обмяната на веществата. Често се прилага на атлетите преди състезания, за да се увеличи силата на краката. И като немаловажно допълнение - намира място в козметичната акупунктура за подмладяване, заедно с други точки, повишаващи Чи.

- Наричат я също „Точката на стоте болести“, нали така?

-Наистина, точката Стомах 36 си е спечелила името „Точка на стоте болести“. Намира се на външната част на подбедрицата, на четири напречни пръста под коленната гънка и ширината на един палец настрани от големия пищял. Друг лесен начин за определянето на точката е: в седнало положение върху сгънатото коляно се поставя ръката (лява-ляво коляно, дясна-дясно) с разперени пръсти, така че палецът сочи коленната гънка, а средния пръст е върху големия пищял. Където попадне безименният пръст, там е точката на дълголетието. Тя се масажира кръгообразно, по часовниковата стрелка, с умерен натиск на палеца или на средния пръст, върху който е поставен показалецът.

- Колко често е препоръчително да масажираме „Точката на стоте болести“?

- Добре е вескидневно да си подарявате по пет минути масаж на тази точка. Това ще бъде време, добре инвестирано в поддържането на жизнената ви енергия, в хармонизирането на тялото и духа, както и в удължаването на живота. Много ефикасно е точковият масаж да се комбинира с двигателни и дихателни практики като Чи гун и Тай чи.

- Къде е точката "Вратата на духа" и защо да я масажираме?

- Точката „Вратата на духа“ или Сърце 7 е разположена на гънката на китката, на вертикалната линия между кутрето и безименния пръст. Лекият масаж върху това място може да регулира емоциите, да предпази от безпокойство, безсъние, сърцебиене и депресия.

- Можем ли да въздействаме на точката "Обратен поток" чрез масажиране?

- Да, можете. Точката „Обратен поток“ или Тънко черво 3 се намира лесно при свита в юмрук длан, в края на гънката на дланта, под кутрето. Смята се, че оказването на натиск върху тази точка облекчава болки в шията, шум в ушите, световъртеж и главоболие, особено в задната част на главата, а също и болки в кръста (лумбаго).

- Къде е разположена точката "Вътрешна порта" и нея за какво я ползваме?

- Точката „Вътрешна порта“ или Перикард 6 се открива при обърната с дланта нагоре ръка, на централната линия, на три напречни пръста над гънката на китката. Препоръчва се масажиране на тази точка с палец. Това подобрява храносмилането и облекчава гаденето или стомашната болка.

- Разкажете ни за точката Дебело черво 4. Каква помощ ще получим от нейното масажиране?

- Точката “Кръстопът в долината“ или Дебело черво 4 (Хе гу) има мощен лечебен потенциал. Притежава способността силно да раздвижи блокираната Чи и да регулира излишния Ян. Това се проявява в телесен аспект с обезболяване, а в ментален аспект - с успокояване на ума и релаксация. Затова е известна още като "аналгетичната точка".

- Вярно ли е, че чрез въздействие върху тази точка може да се постигне обезболяване дори за хирургична операция?

- Да, в Китай точката "Кръстопът в долината" се ползва за анестезия при хирургически интервенции като вадене на сливици, операция на апендицит и раждане. Често поставяме игли в нея, за да регулираме защитната Чи, да премахнем патологичните фактори вятър, горещина или студ, които според "Закона за петте елемента" в ТКМ са причинени от вирусите и бактериите, а също и за изчистване на белия дроб. Тя е една от основните точки при лечение с акупунктура на острите респираторни заболявания, включително и на коронавирусната инфекция. На психо-емоционално ниво тази точка се използва широко при тревожност, панически атаки, прояви на силна тъга, нестабилно настроение, безсъние и стрес.

- Какви други лечебни действия има тази точка ?

- Тя е основна точка при лечение на зависимости, при хранителни разстройства и не на последно място за редукция на наднормено тегло, поради способността й леко да засилва метаболизма и "детокс-ефекта" й. Много често включвам тази точка при млади жени с болезнен или нередовен менструален цикъл. Давам си сметка, че за 28 години практика съм поставила поне 200 000 игли в нея.

- Невероятни ефекти ! Къде се намира тази точка?

- Точката Дебело черво 4 е разположена между палеца и показалеца на ръката. Масажира се като се хваща зоната на мускула между палеца и показалеца от двете страни - с умерен натиск и леко въртеливо движение. Акупресурата в тази точка може да помогне за намаляване на стреса, както и за облекчаване на мигрена, зъбобол, напрежение в раменете и болки в шията. Никога не се натиска силно!

- Как да откажем цигарите, без след това да качим твърде много килограми?

- Можете да направите това с акупунктура. Иглотерапията променя нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин, като по този начин повлиява емоционалното състояние и апетита. Този механизъм е в основата и на отказването от тютюнопушенето с иглотерапия.

- Ще ни помогне ли иглотерапията при мигрена?

- Ще помогне. Много често пристъпът спира още по време на процедурата. Според ТКМ акупунктурата премахва енергийните блокажи и осигурява правилно протичане на Чи и кръвта. Съвременната наука доказа, че тя въздейства върху модулиращите болката нервно-трансмитери, като мет-енкефалин и субстанция Р и по този начин спира главоболието и прекратява мигренозните пристъпи.

- При поликистоза на яйчниците можем ли да очакваме лечебен ефект от иглотерапията?

- Поликистозата на яйчниците се среща много често при младите жени. Акупунктурата повлиява оста хипоталамус-хипофиза и намалява освобождаването на лутеинизиращия хормон, което е важно при лечението на това страдание.

- И накрая - може ли акупунктурата и акупресурата да се комбинират с медикаментозната терапия и билколечението?

- Това правя всекидневно в моята практика. Акупунктурата и акупресурата не се конфронтират с медикаментозната терапия, напротив, напълно съвместими са и чудесно се интегрират с така наречената "конвенционална западна медицина". Вече е дошло времето, когато хилядолетната мъдрост на акупунктурата, с нейния цялостен (холистичен) подход към човека да работи рамо до рамо със съвременната наука в полза на здравето.