Д-р Симидчиев: Ваксините са важни за хората над 65, особено за тези с хронични заболявания


Болест : ковид-19

Последна промяна на 24 март 2021 в 11:08 440 0

Д-р Александър Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Завършва медицина в София със златен медал. Специализирал е белодробни болести в Германия и Франция. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по Функционална диагностика. Медицински директор е и на Центъра по електронно и дистанционно обучение при Медицински университет в Пловдив. Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии, свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Д-р Симидчиев е водач на листата на „Демократична България“ в София-област на предстоящите парламентарни избори.
Женен, с две деца и четири внуци.

- Притеснен ли сте от ръста на заболяване с Covid-19 и смятате ли, че спокойното протичане на изборите може да бъде застрашено от скоростта на развитие на пандемията?

- Определено последните 4 седмици разглеждам кривата на пандемията с доста висока доза притеснение, защото виждам, че всяка следваща седмица броят на заразените е доста повече от предходната. Ние имаме начало на нов пик, който е с неясна височина - не се знае до колко пациенти ще стигне, и с неясна широчина - не е ясно колко дълго ще продължи. Искрено се надявам, ако е възможно с медицински обосновани мерки да намалим скоростта на пандемията и тя да не се разгаря много повече от това, което до момента сме постигнали.


- Грешни или правилни бяха мерките, предприети през последните 4 месеца за овладяване на пандемичната обстановка?

- Тук може да се отговори в два аспекта. Единият е мерките като такива - те са стандартните мерки, които повечето държави предлагат. Въпросът за адекватността е свързан с това доколко те могат да бъдат направени да са реални мерки и да въздействат по такъв начин, че да променят поведението ни като общност и с това да намалим скоростта на разпространение на вируса. Това не се получава, защото въпреки наличието на определени мерки, скоростта на разпространение не се намалява, дори напротив. А на фона на това, че се увеличават случаите, ние махаме определени мерки, с което създаваме предпоставка в бъдещите седмици да се увеличава още повече пандемичният процес.
Ако решенията зависеха от вас, вие какво бихте направили в сегашната обстановка за справяне с Covid-19?

Бих слушал експертите по епидемиология и вирусология и щях да взимам преобладаващо медицински обосновани решения. Наред с това обилно щях да обяснявам на всички хора защо прилагаме тези мерки, до какви последици може да доведе неприлагането им и на тези, които са най-засегнати, щях да търся максимално количество средства, за да може те да бъдат компенсирани поне частично затова, че не могат да развиват бизнеса си, но това да става така, щото обществото ни като общност да бъде съхранено.


- Какви индивидуални мерки препоръчвате на възрастните хора, за да се пазят от заболяване с Covid-19?

- Изключително важно е да се направят няколко неща. Първо, физическото дистанциране в много голяма степен намалява възможността да се получи инфекция, особено от хора, които видимо не се чувстват добре - такива, които може би имат температура или хрема, или гърлобол. Ако Ваши близки и познати, които искат да се срещнат с Вас имат такива симптоми, по-добре не се срещайте с тях. Знаем, че след определена възраст срещите стават по-малко и стават още по-ценни. Хората искат да се срещат повече с близките си, но възможността крехкото ни здраве да бъде разклатено от този вирус е много висока. По тази причина е добре да разпитваме хората, с които искаме да се срещаме, за симптоми. Ако те нямат симптоми, можем да се срещаме с тях, но задължително с адекватна дезинфекция на ръцете преди и по време на срещата. Добре е и да се носи маска, ако сме на закрито на по-малко от 2 метра един от друг. Сега, със затоплянето на времето, ако има възможност, е добре повечето срещи да са на открито, където вероятността от зараза е по-ниска.


- Препоръчвате ли на хората над 65 години да се ваксинират срещу Covid-19?

- Бих препоръчал ваксина на всеки един, но особено на хората над 65 и особено на тези, които имат хронични заболявания. Да се ваксинират с която и да е ваксина. И трите разрешени към момента ваксини, а и четвъртата, която скоро ще бъде разрешена, защитават на 100% от тежко протичане на болестта и от хоспитализация. А това са важните неща, които този вирус предизвиква като проблем в здравната система, а и в личен план. Ако имаме възможността да избираме с коя ваксина да се ваксинираме, трябва да изберем тази, с която можем да се ваксинираме най-рано.


- А какво ще кажете на хората, които казват, че се страхуват от нежелани реакции от ваксините?

- Основната група от реакции след ваксинирането се казва, че са нежелани, но реално това са реакции, които са свързани с пренастройката на нашия имунитет. Това обикновено е свързано с покачване на температурата, болки в мускулите, обща отпадналост. Те преминават за около два до три дни. Интересното е, че тези реакции са по-бурни при по-младите хора и по-малко бурни при по-възрастните, т.е. температурата и общата отпадналост не е толкова честа при по-възрастните хора. Затова не бива да бъдат разглеждани като кой знае какъв страничен ефект. Това е очаквана странична реакция на базата на това, че нашият имунитет работи.


- Какви са вашите “рецепти” за реформиране на здравеопазването у нас, така че да е достъпно, качествено и справедливо за всеки?

- На практика то трябва да бъде достъпно, качествено и справедливо за всички. Това са основни критерии за адекватна здравеопазна система. И когато казваме здраве-опазна, това трябва да е система, която в много голяма степен се насочена към опазване на здравето и предотвратяване на предотвратими заболявания. Трябва да имаме фокус върху превенция и профилактика. Това се отнася и за т.нар. вторична профилактика, свързана с това когато имаме вече хронично заболяване, да не допускаме то да се влошава. Това е възможно, когато го контролираме добре и адекватно, когато нашият общопрактикуващ лекар ни преглежда профилактично и ни дава насоки как да се грижим за заболяването, така че то да не става по-зле.
На второ място съветът ми към всички хора е да искат от своите лекари, от здравната система като цяло, от своите политици дори, да въведат стройна система за отчитане на информацията в здравната система, така че да се знае всяка стотинка дали отива на правилното място и дали върши достатъчно работа за намаляване на страданията и болката. Трябва да имаме система, която адекватно и точно да отчита средствата, вложени в здравеопазване. Защото средствата, вложени в здравеопазване, са инвестиция.


- Вие самият може би ще имате възможност да допринесете за това в следващия парламент. Защо решихте да се кандидатирате за народен представител?

- Защото виждам, че има много неща, които се правят на парче или с партийни пристрастия. Аз съм кандидат в “Демократична България”. Това е формация, която гледа винаги данните да са водещи, не толкова политическият интерес, колкото данни, които да водят към правилни решения. За мен беше естествено да искам да съдействам, за да може да се взимат правилните решения в здравеопазването. А те водят към това да сме по-организирани, с по-качествено, ефективно и справедливо здравеопазване.