Деменция, депресия– тествайте се за дефицит на В12

Последна промяна на 01 March 2018 в 07:30 2206 0

Д-р Мария Папазова (в дясно), Сали Пачолок и д-р Стюарт на представянето на книгата „А дали не е В12”

Първото, от което страда човешкото тяло при дефицит на витамин В12, са мозъкът и нервите

Повишен риск от дефицит на витамин В12 има за:
- Вегетарианци и вегани
- Хора над 60-годишна възраст
- Претърпелите стомашна и/или чревна операция, включително стомашен байпас.
- Приемащи някои лекарства: Н2 блокери, антиациди, метформин и други медикаменти при диабет тип 2.
- Упоявани с райски газ при процедури
- Хора с хранителни разстройства, като анорексия и булимия
- Алкохолици
- Страдащи от анемия (желязодефицитна, съпровидноклетъчна, таласемия, пернициозна анемия или болест на Адисон-Бирмер)
- Страдащи от синдром на раздразненото дебело черво
- Хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия)
- Хора с автоимунни заболявания (най-вече при проблеми с щитовидната жлеза – базедова болест, Хашимото), диабет, витилиго, язвен колит (хеликобактерии в стомаха), болест на Крон, Лупус
- Жени с безплодие или много спонтанни аборти
- Бебета, родени и кърмени от жени с дефицит на В12

„Ако вие или ваши близки страдате от болест на Алцхаймер, деменция, множествена склероза, аутизъм, депресия, умора, психично заболяване, изоставане в развитието, чести падания, проблеми с паметта и лечението не дава резултат, скритата причина може да е дефицитът на витамин В. Възможно е да се случи във всяка възраст и липсата на лечение да доведе до трайни и осакатяващи неврологични увреждания, въпреки че терапията е евтина” пишат медицинската сестра Сали Пачолок и д-р Джефри Стюарт в книгата си „А дали не е В12?”, която представиха пред българска публика.

Както се случва в живота, интересът на американската медицинска сестра Сали Пачолок към темата е провокиран от лична история. Ето какво разказва тя: „Аз самата страдам от една форма на дефицит на витамин В12 - автоимунна пернициозна анемия. Имам увеличен брой на червените кръвни телца, което е рядко проявяван симптом. Хематологът смяташе, че в тази млада възраст (21 г.) не е възможно да страдам от болест, характерна за по-възрастни хора. Но тъй като бях правила собствени проучвания, успях да го убедя да направи необходимите изследвания. Тогава се зачудих как е възможно специалист с дългогодишен опит да не може да ми постави правилната диагноза. Работех в спешно отделение като сестра. Забелязах, че много пациенти идват със съответни симптоми, но лекарите не назначаваха изследвания за витамин В12. Когато ги попитах защо не правят тестове, те бяха озадачени – че това е просто витамин. А това не е новост. Още в края на 19 век е описано в медицинската литература, има го в учебниците.”
„По стечение на обстоятелствата, след като прочетох книгата, собствената ми сестра престана да може да се движи. И само благодарение на тези двама души, които са я написали, на издателство „Кибеа”, които решиха да я пратят на мен, и на Господ аз буквално спасих сестра си – споделя своята лична история и д-р Мария Папазова. – Тя в продължение на 25 г. беше вегетарианка. И от всички 13 витамина, за които ние, лекарите, знаем, че са много полезни и че трябва да ядем плодове и зеленчуци да си ги набавяме, има един, който не се набавя от плодове и зеленчуци. Този витамин не може да се усвоява, дори да изядат две прасета наведнъж, от хората, които имат възпаление на чревния тракт и не усвояват храната.”

Все по-болни
Дефицитът на витамин В12 не е нещо изолирано, а е в рамките на общия дефицит на клетъчно хранене, който мори човечеството в последните стотина години, откакто в екологичен план е нарушено равновесието в почвите, качеството на храната и състояние на човешката храносмилателна система, която не може да усвоява правилно, обяснява д-р Папазова. Позовавайки се на наблюдения тя посочва четирите витамина, чиито дефицит в организма взима жертви, без да бъде открит, маскиран зад най-различни диагнози: на йод, витамин D, витамин К2, витамин В12. След тях най-драматична е ситуацията с дефицита на витамин В12, защото симтпоматиката не е специфична, т.е. симптомите могат да бъдат същите, както при болести от всички възможни медицински специалности. Затова е много важно, преди да сложат диагноза присъда, като множествена склероза например (МС), лекарите първо да направят изследвания, с които да изключат дефицита на витамин В12 като причина. Самата д-р Папазова има в практиката си поне 20 случая с фалшива МС. Хубавото е, че това са били млади хора, които са се възстановили след поставянето на правилната диагноза. След правилна диагноза са подобрили състоянието си и деца, набедени за аутисти, хора с анемии. Един от случаите на д-р Папазова е пациентка, на която на 19-годишна възраст и е поставена диагноза Паркинсон, защото имала тремор, а всъщност се оказва, че в рода имала генетичен проблем, зад който прозира дефицитът на В12.
Винаги, когато имат работа с пациенти, страдащи от депресии, деменция, лекарите трябва да проверят дали не става въпрос за дефицит на витамин В12. Ако не се сетят, добре е близките да са запознати и да ги помолят за такъв тест.

Вегетарианството
Напоследък все по-модерни стават вегетарианството (да не се яде месо) и веганството (освен месо не се консумират и никакви млечни продукти, яйца, морски дарове). Затова лекарите по-често се сещат да пуснат тест за витамин В12 на вегетарианци. Но от дефицита му могат да страдат и хора, които ядат месо, защото . той може да се дължи и на неправилно усвояване на витамина.

Грешни диагнози
Най-често дефицитът на витамин В12 се бърка с множествена склероза, защото имат еднакви симптоми.
При възрастните хора се бърка с деменция, психоза, депресия, други психични заболявания.
Децата, страдащи от дефицит на витамин В12, често биват диагностицирани с аутизъм.
Затова винаги, когато се поставя диагноза от спектъра на неврологичните и психичните заболявания, трябва да се изключи първо дефицит на В12. В САЩ има немалко съдебни процеси заради погрешни диагнози. Защото една такава грешка може да остави човек прикован на легло за цял живот.
Ако в ранен етап, преди да настъпят увреди в организма, бъде открито, че истинската причина за болестта е дефицит на витамин В12, тогава пациентът е вероятно да се възстанови напълно. Симптоми като тежка анемия, синдром на неспокойните крака се лекуват напълно. За възстановяването зависи колко дълго е продължило страданието и до каква степен е увреден организмът.

Бременност и дефицит
Когато една жена е бременна, ако страда от заболяване на гастроинтестиналния тракт, няма да усвоява добре храната и може да се стигне до дефицит на В12. При бебето този дефицит ще се прояви рано, още на 3-4-месечна възраст, особено ако майката го кърми. Докато при по-възрастните пациенти дефицитът на витамин В12 се изразява в деменция, в ранна детска възраст е свързан със забавено развитие на мозъка.
Според специалистите повечето пренатални витамини на пазара не съдържат необходимото количество В12 за майки, които са вегетарианци или поради някаква причина тялото им не може добре да усвоява витамина. В Америка през 60-70-те години на миналия век е било обичайна практика при рутинен преглед по време на бременността лекарят да постави инжекция с витамин В12. Тази практика е забравена в последните 30 години. По време на бременност не се извършва и скрининг за дефицит на витамин В12. Дали пък това не е една от причините за този бум в последно време на деца с аутизъм и други проблеми.

Първите симптоми
Първите знаци за дефицит на витамин В12 са когнитивни проблеми, депресия, слабост, умора.

Тест
За установяване на дефицита се прави кръвен тест за серумни нива на витамин В12. Не е необходимо да се прави на гладно (изключение прави един тест за автоимунна пернициозна анемия, за който е необходимо пациентът да не е ял). Може да се изследва и проба от урина, но тогава човек не трябва да е приемал препарат с В12, защото това ще обърка резултата.

Предозиране
В12 не може да се предозира, защото е водоразтворим витамин. Излишъка тялото ще изхвърли. При нужда най-ефективно действа подкожното инжекционно вкарване на В12 в организма. Инжекциите са и по-евтината форма. Вече, освен таблетки, има и спрейове за нос, които пък се прилагат лесно.