Диабет


Болест : диабет

Последна промяна на 19 March 2019 в 10:27 1271 0

Затлъстяванет бе определено от проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология, която бе гост лектор на обучението за здравни журналисти „Часът на диабета“, организирано от АстраЗенека България, като една от основните причини за захарен диабет тип 2.

Ако не спортувате, правете поне няколко упражнения на ден. Особено полезни са клековете или полуклекове с пружиниране на пръсти. Както и напади напред, редувайки двата крака. Правете упражненията бавно. Във фитнеса бихте могли да ползвате бягащите пътеки или кростренажор.

За 2,5 милиона години от маймуната сме станали хора – Homo sapiens, а от 50 години в медицината вече има нов термин – Homo obesus (Хомо обезус – затлъстял човек).

Затлъстяването е водеща причина за развитие на редица хронични заболявания, като високо кръвно налягане, диабет, сърдечни заболявания, артрити, задух. Индексът на телесната маса у нас за периода 2006 – 2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване.

Плашещата статистика. По данни на Международната диабетна организация за 15 години броят на диабетиците е нараснал почти трикратно – от 151 милиона души през 2000 г. до 415 милиона души през 2015 г. В Европа броят на диабетно болните е 60 милиона души на възраст между 20 и 79 години. Съвременните американци тежат средно с 12 кг повече от американците през 1950 г. У нас повече от половин милион българи имат диабет тип 2, като повече от половината (51.6%) от диабетиците са със затлъстяване. Данните показват още, че диабетиците имат и сърдечносъдово заболяване 2.5 пъти по-често в сравнение със здравите хора.

Проф. Борисова е категорична, че за намаление на диабета и сърдечносъдовите заболявания трябва да се лекува първопричината – затлъстяването. Според нея възпитание в семейството от ранна възраст на здравословен стил на живот е ключов в превенцията на затлъстяването, а оттам и на диабета. За целта специалистът препоръчва разумно хранене с подбор на продуктите като вид и количество, както и системно движение с игри, туризъм, спорт. В същото време данните сочат, че 20% от мъжете и 25% от жените в България в днешно време са физически неактивни. И още нещо притеснително за нашата държава – традиционно производител на плодове: според направено проучване българинът изяжда половин килограм от т.нар. бяла отрова в различни храни – захарта, срещу само 4 кг плодове на месец.

Стрес. Живеем в среда на постоянен стрес. Някои хора се справят със стреса чрез похапване. Освен това е доказано, че хормонът на стреса кортизол е един от виновницине за натрупването на мастна тъкан около корема.
Заблудата „Ама аз ям малко”. „Една четвърт от това, което ядете, ви поддържа живи. Останалите три четвърти поддържат жив вашия доктор” – гласи йероглифен надпис, открит в древноегипетска гробница. Дори в древността хората са осъзнали, че човешката лакомия и охолството на цивилизацията е предпоставка за уяждане, леност, а оттам и проблеми със здравето. Разбира се, луксът и разточителството винаги са били достъпни само за ограничен кръг хора и колкото този кръг се разширява в днешно време, толкова повече се увеличава процентът на хората с болести, породени от неправилно хранене. Проф. Борисова консултира често пациенти с наднормено тегло в Клиниката по ендокринология в УМБАЛ Софиямед, където имат специална програма Затлъстяване-Диабет. Програмата включва групова психотерапия, водена от Михаела Рачева, групова диетотерапия, водена от Галя Вутова, и кинезитерапия с инструктор М. Гарванова. Проф. Борисова споделя от опита си, че повечето дами не си признават, че хапват по-големи количества. Обикновено те казват „Ама аз ям съвсем малко. Защо съм дебела?!” Разбира се, освен количеството, проблемът е и в обездвижването. Тогава тялото ни не изразходва поетите калории.

Лекарства за отслабване. Има лекарства, които свалят мастната тъкан без мускулната. Има и антидиабетни. Но те трябва да бъдат предписани само от специалист ендокринолог.

Диети – Да, но от специалист! Много често хората казват: „Ето, на, опитвам, но не мога да отслабна!” и се отказват от усилията, защото така е по-лесно. Независимо от възрастта, заболяванията и състоянието винаги може да се редуцира наднормено тегло. Но това изисква силна воля, упоритост, самодисциплина и всекидневна работа.
Диетата на човек, който се бори с килограмите, всъщност просто е здравословно хранене, съобразено с нуждите на организма. Ето защо тя трябва да бъде според съветите и под наблюдението на специалист! Това е част от успешното здравословно влизане във форма. Това е разковничето, а не просто лишаването от храна. Защото, за да сме здрави, трябва да сме физически активни, а мускулите и костите ни имат нужда от белтъчини, калций.
Не може да се отслабва само с диета, а без движение, защото тогава се намалява костната маса и се създава риск от остеопороза. При нискокалорийна диета (хипокалорийна) трябва да се прави и кинезитерапия, за да се съхрани мускулната маса, да укрепват мускулите на бедрата, гърба.
Французинът Жан-Антелм Бриг-Севарен (на чието име са кръстени сиропираните десерти севарини), пише в Париж през 1826 г. „Физиология на вкуса или медитации на трансцедентната гастрономия”. Той дава следния съвет: Лечението на затлъстяването трябва да започне с три правила: 1. Благоразумие при хранене; 2. Умереност в съня и 3. Физически упражнения пеша или на кон. Негови са също така сентенциите „Кажи ми каква храна ядеш и аз ще ти кажа какъв си” и „ Само умният човек знае как да се храни”.

Напоследък станаха популярни високо белтъчните диети. Но трябва да се знае, че прекомерната употреба на белтъчини крие риск за бъбреците. Също така белтъкът в месото няма нищо общо с този в сиренето и млякото, в яйцата или пък с този в бобовите растения. Ние трябва да приемаме всички тези храни.

Месо през зимата. През зимата организмът ни трябва да си изработи антитела срещу вирусите. А те са изградени от белтъци. Ето затова в този сезон ни трябва повече сготвено хранене, правилно приготвени хубави продукти. Вземете хубаво месо – телешко, заешко, пуешко, пилешко или нетлъсто свинско, от месарница (да не е опаковано с консерванти). Изрежете, ако има тлъстини и мазна кожа. Печете на скара върху решетка – така ще му излязат и мускулните тлъстини. Зеленчуците гответе отделно – на пара например.

Сънят също е важен. Изследвания показват, че деца, които си лягат късно и системно не си доспиват, често са пълнички.
Абсурдът нездравословен живот на село. Статистиката сочи, противно на всякаква логика, че хората по селата по-често са с наднормено тегло. Това до голяма степен може да се обясни с лошото финансово състояние. Хора, които не си гледат животни и нямат домашни мляко, сиренце, яйца, месце и зеленчуци, купуват „боклуците” от магазина – обикновено сурогатни имитиращи продукти.
Има кухни, които традиционно са по-скоро нездравословни. Такъв до голяма степен е начинът на хранене в Северозападна България. Яхнии, запръжки, много месо, прекаляване с алкохола. Блажното, мазното в този район е синоним на благополучие и щедро се лее олиото. Пример за здравословно хранене можем да вземем от средиземноморската кухня: изобилие от салати от сурови зеленчуци, залети със студено пресован зехтин, месото печено, често присъствие на риба на трапезата.
Интересното е, че в последно време се наблюдава тенденцията за все по-голяма грижа към здравето от образовани хора в градовете. Те четат много по темата, купуват си скъпи био продукти, спортуват. Това напълно съвпада със направената от френски изследователи статистика, според която честотата на затлъстяване е два пъти по-висока сред по-ниско образованите хора в сравнение с високо образованите.

Дебелите млади хора. Масовото навлизане на компютрите в живота и работата ни провокира все по-голямото обездвижване на хората. Удобният транспорт също ни разглезва. Удобствата, които съвременният свят предлага – доставки до дома, плащане онлайн и т.н. неусетно ни обездвижват още повече. Така все повече хора днес страдат от тотален енергиен дисбаланс – заседналият начин на живот определя ниския ни енергиен разход, а чрез храната тъпчем организма си с калории, които не изгаряме. Особено проблемни са евтините високо калорийни нездравословни храни (т.нар. боклуци).

Скандинавският пример. В страните с най-висок стандарт на живот, като Дания, Холандия, Швеция, Финландия хората водят семпъл и близък до природата живот. Те се придвижват с колела. Масово спортуват активно. Коли не задръстват града като при нас. От най-малки децата и в най-лошо време са на вън, на разходки, с колело. Там дебели хора не можеш да видиш.

Кое е добре. Приетата дефиниция за метаболитно здраве е:
- Обиколка на талията – За нормално според Световната здравна организация се смята тя да не е повече от 102 см при мъжете и 88 см при жените. За България оптималните мерки са 94 см за мъжете и 80 см талия за жените.
- Кръвното налягане да е около 120/80.
- Нивото на холестерола (HDL ch) в кръвта да не превишава 40 mg/dl за мъжете и 50 за жените.

При обезитет (затлъстяване). Вземете от личния лекар направление за метаболитен синдром. Обърнете се към ендокринолог. Трябва да се изследвате за диабет, за болести на щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза, хипертония, нивото на пикочната киселина, да се направи измерване на мастната тъкан.