Диабет и остеопороза

Добрият контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза
Болест : остеопороза, диабет

Последна промяна на 30 юли 2018 в 22:34 1085 0

Наричат остеопорозата тихия крадец

Остеопорозата протича без симптоми. Възрастните хора, които не правят изследвания на костната си плътност, чуват диагнозата обикновено след счупване на кост или промяна в стойката.
По принцип костните клетки се обновяват през живота на човек. Най-бързо се обновяват в първата част от живота ни. С напредването на възрастта започваме да губим повече костно вещество, отколкото се възстановява.

Остеопорозна фрактура
е, ако човек падне от изправено положение, от стол, от леглото и си счупи нещо. Това означава, че вече костите са станали много крехки.

Гърбави и ниски
Поради възрастово изтъняване на костите особено чести са фрактурите на прешлените на гръбнака, които могат да доведат до промяна във височината и до промяна във формата на гръбначния стълб, а това може да бъде причина за неблагоприятна работа на белия дроб и сърцето. Ако счупванията са отпред, на ребрата, това води до изгърбване.
Следващи по честота са фрактурите на бедрото, които създават затруднения в придвижването, временна или трайна инвалидизация. Жестоката статистика показва, че голям процент от пациентите, получили тежко счупване на бедрената кост, се залежават и почиват още в първата година.
Бедрената кост по принцип е като цилиндър, в средата кух. Проф. Борисова я оприличава на кула – хем здрава, хем не толкова тежка от строителна гледна точка. Като гениален строител Майката Природа е построила арматурата на костта от колагенови нишки, които вървят в различни посоки. Върху тях са отложени малки кристалчета калций и фосфор. Така белтъкът изгражда скелето, а минералите го заздравяват. Ето защо е важно храни, съдържащи тези вещества, да присъстват в менюто на младия човек, за което ще стане въпрос по-долу.

Менопаузата е кризисен период за костите
В човешкото развитие костите достигат най-голяма здравина около 30-годишна възраст. След 40-45 години постепенно се губи костна маса. Този процес на загуба на костна маса се засилва особено при жените, когато настъпи менопаузата. След 60-годишна възраст процесът се позабавя, но все пак продължава.

Кой има по-висок риск да страда от остеопороза
Част от рисковите фактори за остеопороза са:
- Наследственост. Ако майката има остеопорозни счупвания, това означава, че дъщерята трябва непременно да си прави периодично изследване на костната плътност.
- Дребни слабички жени с грацилна костна структура имат по-сериозен риск да развият остеопороза
- Хронични заболявания (захарен диабет, ревматоиден артрит, хроничен колит, хормонален дисбаланс, водещ до загуба на кост).
- Тютюнопушене. Т.нар. „българска закуска” – кафе с цигара, каквато практикуват много българки днес, е първата стъпка към остеопорозата.
- Алкохолизъм. Алкохолът пречи на усвояването на калций в организма.
- Заседнал начин на живот.
- Диета, бедна на белтък, калций и витамин D.
- Приемането на някои лекарства – кортикостероиди и антидепресанти.
Има фактори, които не можем да променим – наследствеността, грацилната структура. Това, което можем да направим в тези случаи, е да живеем здравословно и да се следим.

Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури
Това важи особено за диабет тип 2. И то поради няколко причини. При диабетната невропатия хората губят усета за пространство под краката си.

Диабетът удря и в очите. Диабетната ретинопатия е свързана с намалена зрителна острота, което само по себе си крие риск от падане.

Хипогликемията (падане на кръвната захар) причинява изпотяване, сърцебиене, а в по-тежките случаи и колапс, припадане.

Диабетът е метаболитно заболяване, което само по себе си означава, че влияе върху качеството на костта. Инсулинът се произвежда в панкреаса и влияе върху всички тъкани и органи. Всяка една клетка в тялото ни има рецептор за инсулин. Ето защо ранното постигане на добър контрол на кръвната захар при пациентите със захарен диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза.
Изследванията на диабетиците показват, че те имат по-ниски нива на витамин D.

Нови проучвания
показват нещо много интересно. Оказва се, че и костите са орган, който произвежда хормони. Белтъкът, произведен от костта, играе роля на хормон. Тръгва към панкреаса и влияе върху мозъка, щитовидната жлеза, сърцето, бъбреците, мускулите, черния дроб, а при мъжете дори на тестисите.

Антидепресанти, кортикостероиди и кости
В България много жени на средна възраст приемат антидепресанти, позовавайки се на стресовото си всекидневие. И тази тенденция не е от вчера. Но те трябва да знаят, че антидепресантите водят до тежка остеопороза по пътя на ефекта им върху черния дроб. А там метаболизира витамин D. Хората, които приемат антидепресанти, са с ниско ниво на витамина, което значи, че заздравяващият компонент от калций и фосфор няма да се отложи по костите им.

Какво можем да направим
За превенцията на остеопорозата е необходима промяна в хранителните навици и подбор на храна, богата на белтък, калций, витамин D.

От детството зависи дали ще страдаме като възрастни
„До 30-годишна възраст правим влог в банката. Колкото повече натрупаме, толкова по-добри възможности ще имаме като пораснем и по-голяма вероятност да не стигнем до остеопороза” – прави сравнение проф. Анна-Мария Борисова.
Ако в детството сме се хранили с мляко, сирене, играли сме навън на чист въздух и слънце, ходили сме на планина, на море, не сме спазвали драстични диети в юношеството – всички тези фактори комплексно са залог, че е малко вероятно да се разболеем от остеопороза.

Храната
Трябва да си доставяме 1000 мг калций на ден с храната, а не с таблетки, съветва специалистът.
Белтъците, необходими за колагеновите нишки, изграждащи костите, се съдържат в много храни, но са различни в различните типове – различни са в млякото, в месото, във варивата, ядките. Затова трябва да се храним разнообразно. Вегетарианското и особено храненето на веганите може да доведе до недостиг на калций и в организма.
Всеки, особено дамите, трябва да включват в менюто си всеки ден:
- Мляко. Трябва да приемаме по 500 мл или кофичка кисело мляко дневно. Лактозата подпомага усвояването на калция в червата.
Един съвет: като здравословни, пшеничните трици навлизат все повече в менюто на хората, които се грижат за себе си. И има защо. Те са чудесни за перисталтиката. Но интересното е, че те пречат на усвояването на калций. Затова яжте храни, богати на калций, или си пийте витамините най-малко 2 часа след закуската с трици.
- Особено богати на калций са бадемите, лешниците, зрелият боб, зърнените храни.
- Листни зеленчуци. Хапвайте ги на салати с малко зехтин и лимон. Те са богати на магнезий, който е важен освен за костите, и за мускулите и сърцето.
- Сиренето, чудесен източник на калций, трябва да е поне 100 грама дневно. Препоръчително е за по-възрастните да е краве, като по-нискомаслено.
-Мазните храни не са препоръчителни, защото ако ядем тлъсто, калцият не може да се усвоява.
- Рибата (сьомга, херинга, тон, сардини) съдържа и витамин D, който повишава абсорбцията на калций в червата).
- Яйца, гъби, масло са храни, богати на витамин D.
-Солта изгонва калция от тялото ни. Затова не пресолявайте манджата. И не забравяйте, че сол се съдържа в излишно и вредно големи количества във всички преработени храни – консерви, колбаси, полуфабрикати, затова ги избягвайте.
Не трябва да се прекалява с газираните напитки и колата, защото заради съдържанието на кофеин и фосфор те спомагат за загубата на костна маса.

Да пием ли витамин D?
Проф. Борисова съветва всеки да си измери с кръвно изследване нивото на витамин D и според резултата се определя и дозата. След 4 месеца тялото се насища с витамина. Тогава пак трябва да се направи изследване.
Само 10 процента от витамин D идват от храната. Богати на него храни са рибата, гъби, жълтък, масло.
Тялото ни си го доставя най-вече от слънцето. Затова трябва да правим по един час дневно слънчеви бани (но не в най-горещите часове) – половин час сутрин и половин час следобед. Повече от това време не е нужно, защото организмът ни си има праг на синтезиране. За зимата витамин D се складира в тялото ни в мастната тъкан.
Тъй като витамин D е мастноразтворим, хората със затлъстяване трябва да пият по-високи дози.
Има риск от предозиране на витамин D, затова той трябва да се изследва. Именно затова и за всеки човек дозата е различна.
Добре е за повечето българи профилактично да приемат витамин D през есенно-зимния сезон, като ориентировъчно могат да взимат по 4 капки дневно.
Най-добре е витамин D да се пие сутрин на гладно.
Внимание: Децата приемат витамин D само под давлението на педиатъра.

По-вероятно е вие да страдате от недостиг на витамин D, ако
- сте над 50 г.
- не се излагате на слънце.
- мажете се обилно със слънцезащитни кремове. Това е причината все повече млади българки да са с недостиг на витамин D.
- облеклото ви покрива цялото тяло. Така например арабите, които живеят на най-слънчевите места, всъщност страдат масово от дефицит на витамин D.
- имате тъмна кожа. Интересното е, че негрите на Екватора са с тежък дефицит на витамин D. Причината е тъмният им тен, но и фактът, че, живеейки на топло, гледат да не се излагат на слънце. В България учените наричат това парадокс Сандански – защото в града има достатъчно слънчево греене, а жителите му имат недостиг на витамина, криейки се от жарките лъчи.
- страдате от затлъстяване.
- имате заболявания или операции на стомаха или червата, чернодробни заболявания, хронични бъбречни заболявания.
- приемате някои лекарства.
- живеете в място със замърсен въздух.
-
София е с тежък дефицит на витамин D. Причината е в смога, който пречи на ултравиолетовите лъчи да стигнат до нас. Затова слънчеви бани трябва да се правят на село, на планината или на морето. В големите градове е безсмислено да се излагаме на слънце, само рискуваме да слънчасаме.

Защо жените са по-крехки?
Мъжете по принцип имат по-висока костна плътност. Това е добрата новина за тях. Лошата е, че те не са защитени от развитие на остеопороза. Може би по-малко мъже пациенти има и заради нежеланието на силния пол да се изследва профилактично.

Пушачките
Ако пушите от дълги години и ви открият остеопороза, лечението при вас ще окаже много по-бавно ефект.

Менопаузата настъпва все по-рано
От практиката си проф. Борисова споделя наблюдението, че първият мензис на момиченцата вече идва на 8-10-годишна възраст. Съответно се снижава и възрастта, в която жените влизат в менопауза. Ние си обясняваме това в промяната на качеството на храните, на тъпченето с хормони на пилетата и др. А колкото по-късно настъпи менопаузата, толкова по-здрави ще са костите на жената, защото тогава падат нивата на естрогените. Смята се, че преди 45-годишна възраст е ранна менопауза, а след 55 – късна. Най-често менопаузата настъпва около 51-52 години.
Проф. Борисова съветва жените да измерят костната си плътност, още докато имат цикъл. Така, ако се установи, че костната им маса е слаба, лечението при ендокринолог ще започне веднага след менопаузата, няма да се губи време и рискът от счупвания ще намалее.

Кой е добре да се изследва за остеопороза?
- Хората на възраст над 50 години, които са получили счупване от леко падане или натиск.
- Жените над 65 г. и мъжете над 70 г.
- Жени след менопауза.
- Мъже над 50 г., когато при тях са налице някои от рисковите фактори.

Цените
Измерването на костната минерална плътност – костна дезинтометрия, струва около 60 лева и не се поема от Здравната каса. Но може да ви спести много беди в бъдеще. Лечението на остеопорозата, което е по-скъпо, се покрива от Националната здравна каса с добър процент.


Банята – най-опасното място!
Обезопасете дома си!
1. Добре закрепете килимите на пода у дома. Иначе рискувате да се спънете. Не слагайте чердженца, малки килимчета, изтривалки – те лесно се хлъзгат върху паркета.
2. Опитайте се да няма прагове из дома ви.
3. Скрийте кабелите, за да не ви препънат.
4. Дръжте една слаба крушка светната в тъмния коридор и особено ако имате стълби.
5. В банята можете да монтирате парапети, особено във ваната.
6. Измивайте след баня сапунената пяна от ваната, защото тя остава хлъзгава.
7. У дома ходете със здрави обувки с гумени подметки.
8. Навън внимавайте при слизане от превозни средства, от бордюри.