Диабетът е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота


Болест : диабет

Последна промяна на 10 November 2023 в 18:18 236 0

От 13 до 17 ноември в София ще се проведат безплатни очни прегледи за хора с диабет

София, 10 ноември 2023 г. – На 14 ноември всяка година отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По данни на Диабетния атлас на Международната диабетна асоциация един на 10 души (537 млн.) през 2021 г. е страдал от заболяването. Този брой се очаква да нарасне до 643 млн. до 2030 г. и 783 млн. до 2045 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не подозират, че имат диабет .

По повод на световната инициатива през ноември месец тази година Българска асоциация „Диабет“, Медицински Център Пентаграм и Байер България инициират информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“. Тя се провежда за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.

Кампанията е насочена към вече диагностицирани хора с диабет, които ще имат възможност да преминат през безплатен очен преглед в МЦ Пентаграм (ул. „Враня“ 109-111, гр. София) в периода от 13 до 17 ноември. Прегледите ще се извършат от 10:00 до 17:00 ч. след предварително записване през централен офис на Българска асоциация „Диабет“ на телефонен номер 02/931 07 79 (от 9 до 17 часа в делнични дни). На пациентите ще бъде предоставяна и информация за най-честите очни заболявания при хората с диабет, какви са симптомите им и колко често се препоръчва профилактика на очите.

"В последните три години Българска асоциация „Диабет“ и Байер България проведоха успешно кампании в различни градове в страната. Целите на този съвместен проект са да подкрепи профилактиката и навременното откриване на усложненията, свързани с диабета, защото тези превантивни действия спасяват от сериозни увреждания и скъпо лечение“, коментира Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“. Тя допълни, че само за месец юни 2023 г. в областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Шумен и Добрич 1393 души с диабет са преминали през безплатни очни прегледи и консултации в рамките на инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“. По време на прегледите офталмолозите са установили патология при 1014 души, като 777 от тях са имали някакъв вид оплакване от зрението си, а останалите – не. За допълнителни изследвания са насочени 785 души, а 458 са насочени за лечение.

Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите - диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетната ретинопатия уврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото. Първоначално в ретината се наблюдават малки кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), постепенно се развиват изменения в съдовата стена, които водят до запушване на кръвоносните съдове и недостатъчно изхранване на ретината. В резултат на това се получават стимули за разрастване на нови съдове, които не са пълноценни и могат лесно да се разкъсат и изкървят. Диабетът е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота според данни на СЗО . Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението .

Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др. Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за нарушения в зрението сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. По данни от 2019 година приблизително един на всеки 14 души с диабет има и форма на ДМЕ. Увеличаващата се честота на захарния диабет предполага, че ДМЕ ще продължава да бъде една от водещите причини за намалено зрение. Приблизително 20% от хората с диабет тип 1 и 25% от тези с диабет тип 2 има вероятност да развият ДМЕ.

Препоръката на специалистите към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет в България.

За Българска асоциация „Диабет“:
Българска асоциация „Диабет“ (БАД) е единствената национално представена асоциация на хората с диабет в България. Основана е през 1990 година от видни български ендокринолози, лекари и пациенти като сдружение с идеална цел с мисия защита на интересите на вече над 500 000 хора с диабет в България и осигуряване на съвременни форми на медицински грижи и лечение и подпомагане на членовете и за активен живот и личностна реализация. Ръководството на БАД работи в тясно сътрудничество с много други български и международни пациентски и обществени организации. От 2011 г. асоциацията е редовен член на Международната диабетна федерация
https://badiabet.com


За Байер
Байер е международна компания с основен опит в областта на природните науки относно здравеопазване и земеделие. Продуктите и услугите на Байер целят да носят полза на хората и планетата, подкрепяйки усилията за преодоляване на основни предизвикателства следствие от нарастването и застаряването на населението в световен мащаб. Байер се ангажира да стимулира устойчиво развитие и да генерира положително въздействие с бизнесите си. В същото време Групата цели да създава стойност и да увеличава потенциала си за печалба, чрез иновации и растеж. Марката Байер означава доверие, отговорност и качество в цял свят. През финансовата 2022 г. в Групата работят около 101 000 служители, а компанията реализира продажби в размер на 50.07 млрд. евро. Разходите за научноизследователска и развойна дейност възлизат на 6.2 млрд. евро. За повече информация посетете https://www.bayer.comИзявления за бъдещи събития
Настоящото съобщение може да съдържа изявления за бъдещи събития, базирани на текущи предположения и прогнози, направени от Групата Байер и управлението на отделните подразделения. Различни известни и неизвестни рискове, несигурност и други фактори биха могли да доведат до съществени различия между реалните бъдещи резултати, финансовата ситуация, развитието или резултатите на компанията и оценките, представени тук. Това включва факторите, разгледани в публичните доклади на Байер, които могат да бъдат намерени на страницата на Байер в Интернет www.bayer.com. Компанията не поема, каквато и да било отговорност за актуализацията на тези изявления за бъдещи събития или за тяхното съответствие с действителните бъдещи събития или развития.