Диабетик зад волана


Болест : диабет

Последна промяна на 25 юли 2018 в 21:13 722 0

Ако сте с диабет, когато седнете зад волана трябва да помните някои важни неща.

Винаги да имате в себе си глюкомер
Всеки диабетик трябва да има винаги под ръка този прибор, независимо от това дали кара кола или не. Ако човек се почувства зле, първото, което би трябвало да направи, е да измери нивото на захарта. Цялата процедура ще отнеме само 5-10 минутки.
Такова замерване трябва да се прави винаги преди пътуване. Ако захарта е спаднала под 5 ммол на литър, трябва да се вдигне до 7-8. И само тогава да се сяда зад волана.
При продължително шофиране също е желателно периодично да се правят контролни тестове. При слабо понижаване на нивото на глюкозата човек може да се чувства нормално и да пропусне пиковия момент.

Да се хапне преди шофиране
Когато тръгвате на път, задължително трябва да хапнете нещо. Ако взимате хапчета или инсулин, трябва да отчитате тяхното действие. Обикновено лекарствата работят известно време по определена програма, например като свалят захарта на всеки три часа.
Трябва да помните това и редовно да спирате и да похапвате или да имате храна в колата. Бонбоните или соковете са само „бърза помощ”. След като „подхраните” пристъпа, е необходимо все пак някъде да спрете и да се нахраните нормално.

Не шофирайте при намалена чувствителност
Главната опасност по време на шофиране е рязкото понижаване на нивото на захарта в кръвта, тъй като то може да предизвика слабост, треперене на ръцете и виене на свят.
Обикновено диабетиците предварително усещат приближаването на пристъпа и се стараят да го предотвратят. При някои от тях обаче това усещане понякога е притъпено. В този случай има риск да пропуснат надвисващия проблем.Затова още веднъж определете „своите” признаци за започващ пристъп и ги следете.

Дръжте близо до себе си нещо сладко
За да можете бързо да вдигнете нивото на глюкозата в кръвта, трябва винаги да носите със себе си лесно усвояващи се въглехидрати. Те започват да действат след 10-15 минути и веднага ще подобрят състоянието ви. За целта са подходящи бучки захар, бонбони или шоколад. Най-ефикасно е да ползвате чиста глюкоза.

Не сядайте зад волана след смяна на лечението
Всички препарати действат по различен начин. Новото лекарство може рязко да намали захарта, което неизменно ще се отрази на самочувствието ви. Затова след предписването на други таблетки трябва първо да свикнете с тях. И да не сядате зад волана през първите 3-4 дни.

Не карайте кола, ако имате опасения
При много хора захарта „подскача” поради стрес. А карането на кола е сериозна отговорност и напрежение. Особено ако човек не пътува сам, а с други хора в автомобила. Затова всеки страх от шофиране неминуемо би довел до сериозни проблеми.

Какво трябва да направите при рязко спадане на захарта
1. Внимателно да излезете на банкета, да спрете и да включите аварийните светлини.
2. 2. Да извадите ключа за запалване на колата.
3. 3. Да хапнете нещо сладко.
4. 4. Да измерите нивото на захарта в кръвта си.
5. 5. Да възстановите движението само тогава, когато всички показатели влязат в норма.
6. 6. Колкото се може по-скоро да се нахраните нормално.