До края на август безплатни тестове за хепатит C в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София


Болест : хепатит

Последна промяна на 14 август 2019 в 17:14 603 0

По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира кампания „Да открием липсващите 69 000“, която ще продължи до края на месец август 2019 г. Тя е насочена към хора във възрастовата група между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

Хора между 34 и 69-годишна възраст ще могат да се изследват безплатно в Централната клинична лаборатория на болницата всеки работен ден между 8 и 14 часа. Тези от пациентите, чиито проби покажат положителен резултат, ще бъдат веднага пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение. Отделно всички пациенти, които постъпват за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, също се тестват безплатно за хепатит С, стига да имат желание.

Защо точно 69 000? Инициативата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е в унисон с мотото на Световната кампания, което тази година е „Да открием липсващите милиони“. По официални данни около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да открием, преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.
Кампанията се осъществява с любезното съдействие на АбВи.

Хепатит С вече е лечим
Безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от НЗОК от 2016 г. Тогава приоритетно се лекуват 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания. През 2017 Г. достъп до лечение вече имат всички заразени с хепатит С. В този период през терапия минават 1310 пациенти, от които над 98% са излекувани напълно. Тези данни съобщава д-р Елена Тотева – експерт от НЗОК по хепатитите. От всички лекувани само 22 души не са отговорили на терапията и подлежат на повторно лечение. Те са по-малко от 1%. Добрата новина за тях е, че от 15 май 2019 г. НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, специално за неотговорилите на другите терапии пациенти.
„Големият проблем в момента е, че медикаментите са осигурени, но няма кого да лекуваме. Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а реално през лечение преминават около 1200”, заяви председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов. Водещият хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” обясни, че поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента хиляди българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С. А ако 90% от тях се диагностицират и лекуват, до 2030 г., по данни на СЗО, хепатит С може да бъде елиминиран. Световната здравна организация обръща внимание на проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро - ХИВ - едва 700 000 души.
Председателят на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ Силвана Лесидренска акцентира върху няколко нерешени проблема в лечението на хепатит С: „Един от тях е навременното известяване на кръводарителите, че са инфектирани. Наскоро стана известен случай на мъж, който случайно научава, че е заразен с хепатит С, четири години след като е давал кръв.
Не е регламентирано също кой да заплаща лечението на хепатит С на здравно неосигурените граждани. Докато за ХИВ и туберкулоза съществува специален фонд към Министерство на здравеопазването, който поема терапията, за хепатит такъв няма.”
Доц. Анета Иванова – началник на специализираната лаборатория по вирусни хепатити към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, каза, че по инициатива на здравното заведение са тествани за хепатит С всички пациенти с редки болести, посещавали лабораторията по друг повод. „За съжаление сред тях открихме много повече заразени, отколкото очаквахме“, призна тя. Доц. Иванова обърна внимание и на недобрата колаборация между лекарите от различните специалности. Личните лекари например, не винаги насочвали заразените с хепатит С пациенти при специалист – гастроентеролог. Затова и голяма част от хората, които са тествани за вируса в лабораторията на болницата, са дошли по собствена инициатива, след като са чули, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е един от най-добрите центрове за диагностика и лечение на болестта.

Хепатит С
Хепатит C е възпаление на черния дроб, което се причинява от вируса на хепатит C и се предава основно по кръвен път. В редки случаи (около 3-6%) вирусът се предава от майка на дете, както и по сексуален път при мъже, които правят секс с мъже.
Хепатит С е седмата по масовост причина за смъртност в света и първата за развитие на рак на черния дроб. Инфекцията може да протече безсимптомно в продължение на 30 години. Когато се появят първите симптоми, пациентите вече са развили тежки усложнения, най-честото от които е чернодробната цироза. При 74% от тях болестта засяга не само черния дроб, но и метаболитната, сърдечносъдовата, неврологичната и дерматологична, бъбречна и др. системи.