Долекарска помощ при измръзване

Последна промяна на 14 януари 2022 в 10:20 137 0

Пострадалият да се разтрива със сняг. Може да се постави във вана с температура на водата 17 градуса, която постепенно да се увеличава до 35◦С. Препоръчителни са и енергични масажи, топли питиета, завиване със сухи топли завивки. При нужда, като животоспасяващо средство се прави изкуствено дишане.
При възстановяване на кръвообращението масажите трябва са се прекратят, същото важи и за баните, след което да се направи почистване на кожата със спирт, да се наложи асептична топла превръзка. Пострадалият трябва да бъде поставен в легло с леко повдигнати крайници. Само при измръзване I степен може да се направи и разтриване със спирт, превръзка с рибено масло, топли бани с отвара от дъбови кори и орехова шума.
За да не се стига до измръзване, човек трябва да излиза през зимата с широки, сухи вълнени ръкавици и чорапи, широки, удобни обувки. Изложените на открито части от тялото и обувките да се намазват с неутрална мазнина, но след като бъдат предварително подсушени. На лицето и ушите поставяйте маски и наушници. Почивките и особено нощувките при екскурзии прекарвайте задължително край огън с пиене на топли течности.

Не трябва: да се носят кожени ръкавици и гумени обувки; шапките да притискат главата; да се пребивава продължително при ниски температури и влага; тялото и особено крайниците да се държат намокрени; преуморените и особено тези с начални прояви на измръзване да стоят неподвижни, на едно място. Избягвайте миене със студена вода.

Виж още за: