Доц. д-р Александър Оскар, д.м.: 25% от възрастните - с напреднало увреждане на зрението

Прегледахме над 320 възрастни хора в кампанията за безплатни очни прегледи

Последна промяна на 12 август 2020 в 09:34 293 0

Доц. д-р Александър Оскар, д.м

Продължава информационната кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!”, която стартира през ноември 2019 г. по инициатива на онлайн платформата „Портал на пациента” и Байер България. В кампанията известни български офталмолози споделят своя опит и дават надеждна информация за патологията на зрението, за неговата превенция и лечение. Един от тези специалисти е доц. д-р Александър Оскар, д.м. началник на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”, ръководител на Катедрата по офталмология на Медицинския университет в София и секретар на Българското дружество по офталмология. Доц. Оскар обобщи резултатите от кампанията за безплатни очни прегледи, която се извърши от офталмолозите на „Александровска” болница.


- Доц. Оскар, каква е равносметката от кампанията с безплатните очни прегледи в Александровска болница?

- За пореден път Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска”, на която съм ръководител, активно участва в извършването на безплатни скринингови прегледи на възрастни хора. Това е част от кампания за борба с едно заболяване, което уврежда почти необратимо задния очен сегмент и най-вече задния полюс на ретината, а именно макулната дегенерация, свързана с възрастта.
За целия период успяхме да прегледаме над 320 души на възраст над 50 години, като по-голямата част от тях бяха на около 70-годишна възраст. Установихме засягане при около 25% от пациентите, като при голяма част от тях очното засягане беше изключително напреднало. Най-честата патология при тях е аналогична на водещите в световен мащаб причини за обратима и необратима слепота: рефракционни аномалии, катаракта, макулна дегенерация и глаукома.
Има ли нещо характерно в профила на хората, които минаха тези прегледи?

Като основен рисков фактор за очно засягане, а именно възрастта, общото при тези хора бе напредналата възраст, както и намаляване на зрителната острота за близка и далечна дистанция. Немалко пациенти дойдоха поради фамилна обремененост или стимулирани от по-младите им близки. Разбира се, имаше и пациенти без осезаеми за тях нарушения, но за първи път на прегледите се установиха заболявания.

- Кои са най-честите очни заболявания при възрастните хора?

- Очните заболявания могат да бъдат разделени основно на две групи: водещи до обратима или до необратима слепота.
Към първата група се отнасят рефракционните аномалии и катарактата (старческото перде), а най-честите представители на втората група са глаукомата и макулната дегенерация, свързана с възрастта.
Какво най-много уврежда зрението на хората над 50?

Първо и основно значение има самата възраст. Както вече споменах, това е основен рисков фактор за развитие на очна патология. Останалите рискови фактори не са изненада за никого: фамилната обремененост, нездравословния начин на живот, небалансираното хранене, тютюнопушенето, недобре контролираните придружаващи системни заболявания и дори слънчевата светлина. Всички те могат да доведат или задълбочат започнала вече патология в очите.

- На каква възраст и с каква периодичност трябва да се правят профилактични прегледи?

- Профилактиката и превенцията винаги са били най-доброто лекарство – в нашата специалност това не прави изключение.
При възрастни хора профилактика на зрението се прави поне веднъж на 1 – 2 години, ако не са установени някакви изменения или не се съобщават оплаквания от страна на пациента. При установена патология, прегледите се осъществяват през интервал от време, определен от проследяващия офталмолог.

- Какви изследвания се правят и достъпни ли са за пациентите?

- България е страна, която в последните години по нищо не отстъпва в диагностичен и терапевтичен план спрямо напредналите страни в Европа и в света. Българският пациент има възможността съвсем лесно и достъпно да получи здравно обслужване на световно ниво. В бързоразвиваща се специалност като нашата се стремим да предоставяме експертно мнение, високотехнологична и съвременна апаратура за диагностика и оперативно лечение дори по клинични пътеки и амбулаторни процедури, покрити изцяло от НЗОК. Към всеки пациент се подхожда индивидуално. Необходимите изследвания се определят според патологията, пред която сме изправени.

- Кога трябва да се направи първият профилактичен преглед в детска възраст? Какви очни заболявания може да се профилактират по този начин?

- За първи път очен преглед е необходимо да бъде осъществен в ранна детска възраст – преди първата година на детето, ако преди това не се е наблюдавало нещо обезпокояващо за родителите или педиатъра. Последващи профилактични прегледи се препоръчват на 3-годишна, 6-годишна, 7-годишна възраст, а след това всяка година преди началото на учебната година.
Най-честата очна патология сред децата са рефракционните аномалии, които се коригират с оптична корекция (очила), амблиопия (мързеливо око) и страбизъм (кривогледство). Към всяко дете и патология се изисква индивидуален подход, както и постоянство от страна на родителите и детето за спазване на препоръките, предписани от лекуващия лекар.