Доц. Д-р Мариана Пeнкова: Хората си докарват болести с вредни храни

Последна промяна на 19 февруари 2021 в 08:03 2969 0

Преди повече от 20 години бях студент по медицина. Когато стигнахме раздел „Гастроентерология“, практическите упражнения ни водеше Доц. Д-р Мариана Пенкова. Прекрасен преподавател, добър лекар и хубав човек. Винаги посреща хората с усмивка на лице и успява да ги предразположи към откровени разговори. Тя е магистър по медицина от 1988 г., завършила е ВМИ Стара Загора. Има две специалности, защитени в Медицински университет София – по „Вътрешни болести“ и по „Гастроентерология и диететика“. Става главен асистент, а понастоящем е Доцент в Медицински факултет на Тракийски университет Стара Загора.


- Доц. Пенкова, разкажете ни няколко весели истории от вашата дългогодишната практика?

- Изпитвах един студент по медицина на практически изпит по „Вътрешни болести“. Той видимо беше силно притеснен и в паника. Поканих го да прегледа болния. Стетоскопът му висеше на врата и той хич не се сети да го постави в ушите. За да направи добро впечатление започна бързо и убедително да ми докладва какво е установил от аускултацията. Смело и стегнато рецитираше наизустен нормален статус на сърдечносъдовата и дихателната система: „сърдечната дейност е ритмична, тоновете са ясни и без прибавени шумове, дишането е чисто, без наличие на хрипове, не се чуват крепитации, няма удължен експириум“. Стана ми смешно, ама се овладях и само му се усмихвах. Казах му кротко и любезно „Бих се съгласила с Вашия преглед, колега, но като го повторите с поставен в ушите стетоскоп“.

- Имате ли забавни случки с ваши колеги?

- Разбира се, и то много. В първата година, след като защитих специалност „Вътрешни болести“, сред колегите ми имаше свестни хора, както и някои тарикати. Старите доктори чакат с нетърпение новият колега да вземе специалност и да го натоварят с повече работа, най-вече с повече спешност. Няколко месеца поред изпълнявах графика си за спешност, но винаги се намираха колеги, които злоупотребяха с моите добрина и търпение. Най-редовно и безочливо прехвърляха тяхната спешност върху мен. Опитваха се да ми покажат, че аз, като най-млада сред тях, трябва да работя повече. Мотивът им беше, че и те са работили повече спешност, когато са били млади и сега имат право на по-лек график. На мен взе да ми писва от тая работа и след поредния опит да ме натоварят с допълнителни ангажименти тръгна следният разговор: „Д-р Пенкова, като на дъщеря ти казвам - вземи ми спешността!“ Аз му отговорих „Колега, като на баща ти казвам - няма да ти я взема!“. Тогава колегата заяви „Значи разбрахме се - ти си спешна!“.

- Есен е и през този сезон храненето на хората се променя. Като гастроентеролог какво бихте препоръчали на възрастните хора?

- Съветвам ги да внимават с есенното хранене. Правилният прием на храна и на вода ще ги предпази от много здравословни проблеми. Доста хора си докарват настинка, умора, сърдечносъдови заболявания, диабет, рак и други страдания при неправилно хранене и при употреба на вредни храни.
Трябва да се консумират полезните храни, които са богати на витамините С, Д и Е. Хапвайте си печена тиква, варени картофи, зелка, броколи, карфиол, червено цвекло, лук, чесън, боб, грах, райска ябълка, боровинки, портокали, банани и нар.


Желателно е всеки ден в менюто ви да присъства кофичка кисело мляко.
След всяко хранене е хубаво да си направите разходка, за да се раздвижи храната.
Добре е да вечеряте преди 19 часа, за да имате нормално храносмилане.
В храната ви нека присъстват рибата, яйцата и месото, но хапвайте малко от тях, основно яжте храните от растителен произход.
По възможност ограничете приема на алкохол, особено на ракия, уиски и водка. Пийте чаша вода, червено вино или бира, за да преглъщате по-лесно храната. Тези течности по време на храненето не бива да са повече от 500 милилитра, за да не се разреждат значително стомашните сокове. Ограничете приема на сол, газирани напитки, маргарини, пържените и консервираните храни. Иначе рано или по-късно ще се срещнете с нас по повод на колит, гастрит или язва на стомаха и дванадесетопръстника.

С годините органите на храносмилателната система се амортизират. Трябва да сте особено внимателни при подбора на храната и напитките. Хапвайте редовно качествена храна, за да се радвате на живот и здраве.