Доц. д-р Ралица Георгиева: При недоносените деца дихателните инфекции протичат по-тежко


Болест : дихателни инфекции

Последна промяна на 20 January 2022 в 09:24 271 0

Респираторно-синцитиалният вирус (РСВ) е вторият най-чест причинител на дихателни инфекции при бебетата и малките деца след грипния вирус, съпровождани от висока температура, хрема, кашлица или кихане. В началото заболяването може да прилича на обикновена настинка. При децата под 1 година, недоносените бебета и децата със здравни проблеми (сърдечни, белодробни, метаболитни) вирусът може да доведе до сериозна белодробна инфекция като бронхиолит и пневмония, придружена с тежка кашлица, хрипове, учестено или затруднено дишане. Тези състояния могат да наложат болнично лечение, а понякога могат да бъдат и животозастрашаващи.

„Недоносените деца са рискова група за по-тежко протичане на инфекцията, причинена от РСВ. При бебетата, родени преди 36-а гестационна седмица, има 3 пъти по-висок риск да бъдат хоспитализирани за РСВ, отколкото при родените на термин деца. При недоносените бебета, родени преди 32-а седмица, този риск е близо 7 пъти по-висок“, съобщи ръководителят на Клиниката по неонатология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“ доц. д-р Ралица Георгиева по време на онлайн пресконференция, посветена на грижите при недоносените деца в сезона на респираторно-синцитиалния вирус. Събитието се организира от Фондация „Нашите недоносени деца“ в партньорство с АстраЗенека България.

Недоносените бебета имат недоразвити бели дробове, което е рисков фактор за често повтарящи се дихателни инфекции в ранна детска възраст. Те не получават и пълния набор от антителата на майката, които преминават през плацентата, тъй като най-интензивен е техният пренос от майката към бебето в последните три месеца на бременността. Това създава сериозна опасност за по-тежко протичане на РСВ инфекция през първите месеци от живота при недоносени деца. Преждевременно родените кърмачета, преболедували от инфекция с РСВ, имат по-висок риск от развитие на състояния с бронхиален спазъм и „свиркане“ през първите 5 години от живота им.

Доц. Георгиева коментира, че характерна за инфекцията е нейната сезонност, като за България обикновено е от октомври до април.
Специалистът обясни и кои са начините за предаване на инфекцията. Обикновено това става при допир със заразени повърхности или по въздушно-капков път. Предаването на вируса може да стане и при докосване, от целувка и всякакъв близък контакт с хора, които имат РСВ. Затова от съществено значение са и предпазните мерки като:

- Измиването ръцете със сапун и вода и използването на препарат за почистване на ръце на спиртна основа, преди да се докосне бебето.

-Важно е и често да се мият детските играчки, като най-добре е те да бъдат индивидуални.

- Болните деца и възрастни трябва да избягват контакт с бебето, а ако такъв се налага, задължително да използват защитни средства.

- Добре е да се избягва и посещението с бебета на места с много хора, както и тютюнопушенето в дома на новородени и малки деца.