Доц. Красимир Минкин, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ : Вече не се налага бай Иван да събира пари за болния си от Паркинсон съсед


Болест : болест на Паркинсон

Последна промяна на 13 April 2023 в 17:46 246 0

Доц. Красимир МИНКИН, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

На 11 април се отбелязва Световният ден за борба с Болестта на Паркинсон. Това е заболяване, което сериозно влияе върху живота на пациентите и техните близки. Според данни на НЗОК към март т.г. диспансеризираните паркинсоници у нас са 11 471 души. Миналата година личните лекари и специалистите са осъществили 21 370 прегледа с работна диагноза Болест на Паркинсон. За съжаление все още няма лекарство, което да излекува завинаги болен от Паркинсон. Но има решения, които им помагат да водят по-добър живот. За едно от тях – дълбоката мозъчна стимулация (ДМС) разказва доц. Красимир Минкин, специалист-неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София.


- Доц. Минкин, тази година се навършват точно 10 години от поставянето на първото устройство за дълбока мозъчна стимулация при Болест на Паркинсон. Вие бяхте неврохирургът, който първи постави такова устройство у нас и продължавате. Каква е равносметката ви за тези 10 години и колко са имплантираните пациенти?

- Първата имплантация осъществихме заедно с д-р Калоян Габровски на 9 април 2013 г. За тези 10 години нашият екип направи над 110 имплантации, като при всички пациенти е имало положителен ефект и при нито един пациент не сме имали трайно усложнение. Методът вече е доста популярен у нас, самите пациенти също са наясно какво представлява процедурата – хирургична интервенция, при която в мозъка се имплантират електроди. Наричана е още мозъчен пейсмейкър. Под кожата, близо до ключицата, се имплантира генератор на импулси. Той подава ток през електродите, те въздействат на определени центрове в мозъка, отговорни за симптомите на болестта на Паркинсон. Електрическите импулси контролират моторните симптоми, които пречат на живота на пациентите – тремора, „замръзването“, бавното придвижване, неконтролираните движения.

- Здравната каса вече заплаща устройствата и подмяната на батериите, но допреди четири години не беше така. Сигурно сте ставал свидетел на много тежки истории на хора, които не могат да си позволят струващото десетки хиляди устройство…

- Да, най-впечатляващата история е на първия ни пациент - пенсионер. Той е от село в Северозападна България, нямаше пари дори да дойде до София. Неговият най-добър приятел, също пенсионер – бай Иван, организира благотворителна кампания и успя да събере 40 000 лв., за да се покрие цената на устройството. Вече десет години след имплантацията той има много добър контрол на моторните симптоми и се чувства добре. На много истории сме били свидетели през тези години. Хората ипотекираха къщите си, взимаха заеми, продаваха имуществото си… Други съдеха Здравната каса, че не заплаща устройствата. Между 2013 и 2019 г. бяха много трудни времена. В продължение на шест години всяка година пишехме обосновани писма до НЗОК защо е необходимо да поеме заплащането на устройствата, защото те помагат на хората да имат близък до нормалния живот, да могат да работят, че така ще бъдат спестени много средства, на НЗОК включително. На всички писма получавахме бързи откази, че пари за устройства няма. Но тази шестгодишна битка се увенча с успех и вече Здравната каса заплаща устройствата и те са достъпни за всеки български пациент.

- Какви са наблюденията ви върху пациентите за този 10-годишен период? Как се чувстват първите, успяват ли да се върнат към нормален живот?

- Над 90% от оперираните пациенти са много доволни, а 10% са само доволни. Повечето пациенти са пенсионери и ДМС им дава възможност да имат самостоятелен живот и да са независими от близките си. Имаме и пациенти, които са в работоспособна възраст и се върнаха на работа. Все пак трябва да се има предвид, че ДМС контролира моторните симптоми като забавеност, скованост и тремор, а не лекува това прогресивно невродегенеративно заболяване. Нито лекарствата, нито стимулацията могат да променят хода на заболяването, но могат да го забавят. Все още очакваме научните открития, които да доведат до терапия, която да лекува Паркинсоновата болест.

- Как влияе болестта на Паркинсон на пациентите и техните близки?

- Институтът за здравно образование проведе анкета сред пациенти с Болест на Паркинсон. Над 90% от тях са отговорили, че заради болестта драстично са намалили социалните си контакти, преустановили са излизанията си навън. Абсолютно всички споделят, че се чувстват депресирани, изолирани, неразбрани. Някои от по-младите са прекъснали работа. Други не могат дори да се справят с битовото си самообслужване вкъщи. Ако имаме близо 12 000 болни от Паркинсон, това означава, че имаме близо 50 000 души, засегнати от заболяването, защото то влияе и на близките – съпрузи, деца. Така можем да си представим мащаба на болестта.

- Колко пациенти имплантирате годишно? А колко от тези, които сте консултирали, решават да се подложат на манипулацията и кое ги спира?

- През първите години имплантирахме по около 10 пациенти, а след реимбурсацията и поемането на финансирането на устройствата от НЗОК - по 15-20 пациенти годишно. Повечето подходящи за ДМС пациенти се решават на тази интервенция. Но трябва да се знае, че не всеки е подходящ. Когато болестта е в много ранен етап (преди 5-тата година от поставянето на диагнозата) или в много късен етап (след 15-20 години от началото на болестта, когато може да възникне деменция и тежки нарушения на равновесието). Нашата селекция на пациенти е много внимателна и предлагаме операция, само когато сме убедени, че има голяма вероятност да помогнем. Сега, по повод на Световния ден за борба с Паркинсон, в нашата Клиника организираме безплатни прегледи, на които пациентите да получат по-лесен достъп до нас.

- Има ли научен прогрес в тази област? Сегашните устройства по-добри ли са от тези, които сте използвали преди 10 години?

- Най-важните новости при тези медицински изделия е въвеждането на електроди, които могат да насочват електрическата стимулация в различни посоки и така да увеличат ефективността на метода и да намалят страничните му ефекти. Друго подобрение е удължаване на живота на зареждащите батерия на тези устройства, който днес е между 16 и 25 години. Незареждащите се батерии се подменят на всеки 3-5 години.

- Какво е вашето послание към пациентите?

- Паркинсоновата болест е хроничен проблем, с който може да се борим и има различни модерни методи за подобрение на симптомите, дори след като ефектът на лекарствата намалее. ДМС е най-често прилагания метод за борба с напредналата Паркинсонова болест в световен мащаб, тъй като е ниско рискова и високоефективна. За щастие в България ДМС се покрива изцяло от НЗОК и пациентите не доплащат нищо.Безплатни прегледи на пациенти с напреднал Паркинсон ще се проведат в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“
Доц. д-р Красимир Минкин ще преглежда и консултира безплатно пациенти с напреднала болест на Паркинсон. Целта е те да бъдат информирани за възможностите, които предлага дълбоката мозъчна стимулация. За прегледите ще бъдат записвани пациенти до 75-годишна възраст, при които болестта е диагностицирана преди повече от 5 години. Направление не се изисква. Телефонът за записване е 070010126, на цената на градски разговор или според тарифния план за мобилни мрежи. За улеснение на работещи пациенти телефонът е активен всеки делничен ден от 17 до 20 часа и от 10 до 17 часа в събота и неделя. За пациенти извън столицата са възможни консултации и по телефона.