Дружеството на кардиолозите в България и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim организират информационна кампания “Сърцето говори“ за сърдечна недостатъчност


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 25 ноември 2022 в 18:51 26 0

Кампанията ще предоставя информация, изготвена с помощта на лекари и на пациенти със сърдечна недостатъчност (СН) и цели да запознае обществото със симптомите и превенцията на СН и да помогне на пациенти с тази диагноза да водят пълноценен живот

Сърдечната недостатъчност е прогресивно, инвалидизиращо и потенциално животозастрашаващо състояние, което засяга, над 60 милиона души по света, като повече от 15 милиона от тях живеят в Европа. СН е и причина за близо 2 млн. хоспитализации годишно.1

„Диагнозата сърдечна недостатъчност звучи страшно и объркващо, особено когато сърцето не е спряло да работи или функцията му не изглежда нарушена. Но пациентите със сърдечна недостатъчност могат да водят пълноценен начин на живот въпреки сериозната диагноза. В помощ на пациентите и техните близки е създаден и специален сайт https://www.organs-talk.com/bg. Информацията на сайта е изготвена с помощта на лекари и пациенти и е предназначена за пациенти със сърдечна недостатъчност.“, каза проф. Гудев д.м.н., Председател на УС на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ).

Информационни листовки за пациента ще бъдат предоставени и в кардиологичните кабинети в страната.

Сърдечната недостатъчност настъпва, когато сърцето има нарушена помпена функция и не може да осигури необходимата циркулация, за да отговори на нуждите на организма за наситена с кислород кръв или, когато, за да направи това се изисква увеличен обем на кръвта, което води до натрупване на течност в белите дробове и периферните тъкани.2 Признаците и симптомите на СН могат да бъдат трудни за разпознаване в началото и може да се проявяват по различен начин при различните пациенти. Сред някои от основните ранни признаци на болестта са задух, отмалялост, продължителна кашлица или затруднено дишане, както и задържане на течности, което води отоци. Разпознаването на признаците и симптомите на СН може да способства за ранното диагностициране на заболяването.

Въпреки че СН трябва да се лекува през целия живот, признаците и симптомите могат да се подобрят с подходящо лечение. Лечението може да помогне на пациента да живее по-дълго и да понижи риска от внезапна смърт. Пациентите винаги трябва да се консултират с лекуващия си лекар, който може най-добре да предостави насоки и подкрепа, съобразени с тяхната индивидуална ситуация и да предложи най-добрия подход занапред.

Източници:
1. Health Policy Partnership. Heart failure policy and practice in Europe. Available at: https://www.healthpolicypartnership.com/app/uploads/Heart-failure-policy-and-practice-in-Europe.pdf. Last accessed: March 2022.
2. American Heart Association. What is Heart Failure? Available at: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure. Accessed: June 2021.