Две техники срещу стреса

Последна промяна на 25 September 2019 в 06:49 811 0

1. Психологическа визуализация „Стресът отлита!”

Време: 5 минути.
Принадлежности: стол или легло.
Техника: Този метод на самовнушение е особено ефикасен, ако не можете да заспите поради мисли за грижите, които постоянно се въртят в ума ви.

Стъпка 1: Легнете по гръб или седнете удобно, без да кръстосвате ръцете и краката, със стъпала, оправени здраво на пода.

Стъпка 2: Представете си, че държите в ръката си връзка балони с изпуснат въздух. Представете си проблемите, които ви тормозят и върху всеки поставяйте подходящ етикет или име, например: „Финансови проблеми”, „Ядове в работата”, „Иван ми къса нервите”, „Ана се заяжда” и т.н.

Стъпка 3: Представете си, че надувате първия балон и вкарвате в него всичките си безпокойства, породени от определения проблем. Хубавичко си представете етикета, ясно изписан върху балона, който расте пред очите ви при надуването. След като прецените, че всичките ви проблеми, свързани с този проблем, са вкарани в балона, заемете се със следващия.

Стъпка 4: Вкарайте с въздуха в балоните една по една всичките си тревоги. Така ще разтоварите мислено съзнанието си от тях.

Стъпка 5: Представете си, че сте на открита, голяма поляна и държите балоните в ръка. Пуснете ги и вижте как се издигат високо и отлитат далеч от вас, а вие стоите долу спокойно, без никакви тревоги.

2. Физическа техника

„Продължително, бавно и дълбоко дишане”
Време: 2 минути или повече (по ваше желание).
Принадлежности: не са необходими.

Техника: Това е най-евтиният, прост и бързодействащ метод, известен и като диафрагмено дишане, за успокояване в стресова ситуация, който можете да прилагате по всяко време.

Стъпка 1: Поемете дълбоко въздух, така че да изпълни долната част на белия ви дроб и да усетите как коремът се издува. Задръжте за момент, след това издишайте шумно като при въздишка и изтласкайте въздуха от белия дроб.

Стъпка 2: Повторете отново първата стъпка.

Стъпка 3: Поемете бавно въздух, но този път издишайте нормално. Релаксацията ще се почувства веднага.

Стъпка 4: Продължете да изпълнявате дълбокото коремно дишане известно време и ще установите, че така стресът намалява, а способността ви за концентрация и работа се увеличава.