Ендокринологът д-р Златина Рункова: Всеки ден оглеждайте ходилата си

14 ноември- Световен ден за борба със захарния диабет
Болест : захарен диабет

Последна промяна на 09 November 2023 в 19:34 931 0

 д-р Златина Рункова завършва Медицински университет – Варна през 2011 г.. През 2018 г. придобива специалност по ендокринология и болести на обмяната в Медицински университет – София. Работи във фамилния Медицински Център „Рункови“ в гр. Ямбол, намиращ се в кв. „Диана“ 175".

- В България възрастта за пенсия непрекъснато се увеличава и в същото време се наблюдава „подмладяване” на болестите, от които хората страдат. Как ще коментирате тези факти като специалист, имащ много болни?

- Смъртността в България е висока. Средната продължителност на живота на българина не е голяма. Голяма част от хората страдат от повече от едно заболяване. Тези заболявания често имат хроничен ход на протичане. Най-лошото е, че тези хронични заболявания бележат трайна тенденция към „подмладяване” на засяганата от тях възрастова група.

- Кои ендокринни заболявания се подмладяват?

- Захарен диабет тип 2, затлъстяването и метаболитният синдром.

- Да отделим повече време на захарния диабет тип 2.

- Захарният диабет тип 2 обичайно се развива за период от няколко години, поради което и симптомите се развиват постепенно. Често при новооткритите случаи липсват каквито и да било оплаквания, поради което диагнозата се поставя при профилактични изследвания или по повод на изследвания за друго заболяване. Дългогодишният захарен диабет води до усложнения, като поразява кръвоносните съдове, които се разпръснати навсякъде в организма.

- Кои симптоми могат да насочат човек да си изследват кръвната захар?

- Класическите симптоми на заболяването са: обща слабост, жажда, съхнене на устата, прием на повече течности, често уриниране, включително и през нощта, изтръпване и мравучкане по крайниците, замъглено зрение.

В някои случаи може да са налице оплаквания като сърбеж по тялото, чести инфекции, трудно заздравяващи рани, еректилна дисфункция. В немалък процент от случаите заболяването се изявява с настъпилите усложнения, вследствие на хронично повишените нива на кръвната захар в организма, а именно: бъбречни нарушения, очни нарушения, мозъчен инсулт, миокарден инфаркт и диабетно стъпало. Трябва да знаете, че при диабетното стъпало се появява трудно заздравяващи рани по ходилата, които може да доведат до ампутация на съответното стъпало.
Често заболяването се развива при хора с повишено телесно тегло, както и при такива, които имат родственици със захарен диабет тип 2.

- Какви препоръки ще дадете на тези хора?

- Препоръчвам на всички над 45-годишна възраст всяка година да си проследяват кръвната захар на гладно. При наличие на някои от симптомите на захарния диабет и след преценка на ендокринолога могат да се назначават и допълнителни изследвания.

- Какво се случва след поставянето на тази диагноза, която на повечето пациенти, звучи като присъда за цял живот?

- Задачата на ендокринолога е да постигне контрол на заболяването и на съпътстващите го сърдечно-съдови рискови фактори при наличие на такива (тютюнопушене, повишено кръвно налягане, повишени нива на общия холестерол), и/или на настъпилите усложнения, като подходи индивидуално, спрямо конкретния пациент. Лекарят и пациентът трябва да играят в тандем, за да постигнат оптимални резултати в борбата със заболяването и да съумеят да предотвратят или поне да се опитат да забавят развитието на хроничните усложнения на захарния диабет, които са изключително тежки и инвалидизиращи. Запомнете, че от високата кръвна захар не се умира - умира се от усложненията на диабета.

- Какви следва да бъдат прицелните нива на кръвната захар?

- Прицелните нива на кръвната захар и на останалите метаболитни показатели се определят индивидуално, спрямо конкретния пациент, съобразно съпътстващите го заболявания, възрастта на пациента, настъпилите усложнения на диабета и очакваната продължителност на живота. При пациенти над 70 г. прицелните стойности на кръвната захар са между 6 и 10 ммол/л, а при останалите пациенти кръвната захар на гладно трябва да бъде под 6,1 ммол/л. Изключително важно е да се изследва и нивото на кръвната захар два часа след хранене, като нейните стойности не бива да надвишават 7,8 ммол/л.

- Какво да направи човек, ако кръвната му захар на гладно е между 6,1 и 6,9 ммол/л?

- В тези случаи е необходимо провеждането на орален глюкозо-толерантен тест, с цел уточняване на въглехидратните нарушения.

- Как да постигнем контрол на захарния диабет?

- За постигане на метаболитен контрол, в борбата със захарния диабет се налагат известни ограничения в хранителния режим, увеличаване на двигателната активност и при необходимост включване на медикаментозна терапия.

- Какво ще споделите за двигателния режим?

- Физическата активност е неизменна част от контрола на захарния диабет в комбинация с балансирания хранителен режим. Препоръчва се умерена до интензивна аеробна физическа активност - 45 минути всекидневно: ходене, фитнес, плуване, гимнастика. При пациенти над 65-годишна възраст физическата активност трябва да е съобразена с конкретните им възможности. Провеждането на тренировки три пъти в седмицата води до подобрение на общия тонус, до нормализиране на нивата на кръвната захар и до намаляване на съпътстващите ги сърдечно-съдови рискови фактори (понижение на холестерола, понижение на триглицеридите и спадане на артериалното кръвно налягане).Хранителен режим на хора със захарен диабет

Трябва да е балансиран и разнообразен. Не се различава съществено от здравословния хранителния режим при хората без захарен диабет. На практика хората с това заболяване могат да консумират всякакви храни, но трябва да внимават в какви количества и кога ги консумират. Важен е и контролът на телесното тегло.
Препоръчва се редовно хранене с три основни хранения.

Добре е пациентите със захарен диабет да не преяждат, да не стоят гладни и по възможност да приключват вечерята си най-късно до 20 часа.

Препоръчвам храни с по-нисък гликемичен индекс (варива, пълнозърнести храни, макарони, овесени ядки); храни богати на фибри (пресни плодове и зеленчуци, варива).

Добре е да се ограничи приемът на прекалено сладките плодове (банани, грозде) и да се наблегне на зеленчуците.

Трябва да ограничат приема на мазнини, особено на наситените (животински, с изключение на рибеното масло) и да имат предпочитания към растителни мазнини (слънчогледово олио, царевично олио, зехтин, авокадо).

Следва да ограничат приема на месо и поне три дни в седмицата да са на постна храна. Месото могат да заменят с риба.

Нека приемът на готварска сол да е до 6 грама дневно, но ако освен захарен диабет имат и високо кръвно, тогава готварската сол следва да се ограничи до 3 грама дневно.

Препоръчвам им да приемат всеки ден поне 2 литра течности, в това число вода, супи, таратор, чай и други.

Пациентите със захарен диабет е желателно да ограничат концентрираните захари и сладките храни. Ако им се прииска да хапнат нещо сладичко, това нека да са: конфитюр, мармалад или пчелен мед, разбира се, в ограничено количество и не всеки ден.
За подсладител могат да използват стевия.

Важно е храненето да е разнообразно и да е добре балансирано, спрямо нуждите им.
Белият хляб следва да бъде заменен от пълнозърнест или ръжен, така също от картофи и ориз. Обаче не се препоръчва комбинацията на хляб с картофи и/или ориз. Избягвайте храните, съдържащи бяла захар и бяло брашно.
Ако имате една чиния с храна, разделете я на две половини. Едната половина я запълнете със свежа салата, а другата половина я разделете на още две половини - в едната част сложете месо, риба или варива, а в другата част – картофи, ориз или хляб.
Приемът на алкохол трябва да се ограничи до умерено количество. За мъжете се позволява до 30 мл алкохолен концентрат дневно или до 100 мл вино, или до 300 мл бира. Едно от трите, но не и трите едно след друго. Разрешеното за жените количество алкохол е половината от това за мъжете.Не забравяйте всеки ден:
Всеки ден пациентите трябва да оглеждат ходилата си за рани и да мият краката си с топла, но не и с гореща вода. Проверявайте температурата на водата с лакът, преди да влезете под душа. Подсушавайте добре краката си и не ходете боси. Препоръчвам ви да проверявате обувките си с ръка за попаднали камъчета в тях, преди да ги обуете, за да не нараните ходилата си. Запомнете, че трябва да слагате памучни чорапи и да носите удобни обувки.

Контрол на диабета
Контролът се прави на всеки шест месеца, при нужда и по-често, като се провеждат: кръвно-захарен профил, изследване на гликирания хемоглобин, клиничен преглед на ходилата.

Веднъж годишно следва да се изследват: микроалбуминурия в 24-часова урина или съотношението албумин/креатинин във втора порция сутрешна урина, седимент.

По преценка на лекуващия ендокринолог, част от посочените изследвания могат да се назначават и по-често, като можем да добавим изследване на холестерола, триглицеридите, пикочната киселина, както и на други клинично-лабораторни показатели.