Енцефалопатия


Болест : енцефалопатия

Последна промяна на 07 October 2021 в 23:13 1894 0

Основни признаци на енцефалопатията са фини промени в личността, в поведението на човека, лесно забравяне, невъзможност да си спомни факти от живота, имена, думи, цифри и др., трудно запомняне (паметови разстройства), промени в говора, промени в израза на лицето. Движенията могат да станат по-бавни, неточни. Да има нарушено равновесие при стоеж или движение, тремор, световъртеж или само леко замайване, треперене на ръцете, главата (леко, от време на време, или постоянно), нарушения в дишането (учестяване, по-дълбоко вдишване от време на време).

Има много видове енцефалопатии. Най-разпространени са енцефалопатиите, свързани със силно намаленото доставяне на кислород до мозъка (исхемична енцефалопатия), при болни с намалена функция на щитовидната жлеза (болест на Хашимото, най често при жените), енцефалопатия при болни с повишено кръвно налягане (хипертонична болест), енцефалопатия след черепно-мозъчни травми, токсична енцефалопатия при лица, работили с отрови, епилептична енцефалопатия, енцефалопатия от глутенова непоносимост, енцефалопатия след инсулти, независимо от това дали са леки, тежки, лакунарни и други.

Много важни са първите признаци на болестта:
Болните стават разсеяни, трудно се концентрират, трудно контактуват с други лица от семейството или външни, речта им става по-бедна, речникът от думи обеднява, често губят ориентация и най-важното - появяват се нарушения в координацията (залитане при движение, ставане, лягане, замайване до световъртеж, неточност на движенията и скоростта, с която ги извършват, зрителни промени и други).
Тъй като често това са едни от ранните промени, е задължителна отоневрологичната и неврологична консултация в този стадий, за да се вземат бързи лечебни мерки. В тази връзка са и симптомите от психическо естество: безразличие, загуба на интерес към околните събития, емоционалната неустойчивост се засилва (раздразнителност, неадекватност, агресия) и други.

Тези признаци се засилват с времето, и ако не се вземат бързи мерки може да се стигне до много сериозни състояния, със заплаха за живота на болния. Особено опасни състояния са пристъпите от транзиторна мозъчна исхемия, мозъчен инсулт, оглупяване (различни форми на деменция, най-често Алцхаймер и други). Променя се и функционалното състояние на сетивните органи: зрение, слух, промяна в усещането за външни и вътрешни дразнители и други.

Предвид голямото разпространение на тези функционални и структурни мозъчни заболявания и тежките последствия е изключително важно дори при най-леките начални признаци, изброени по-горе да се търси навременна квалифицирана отоневрологична и неврологична помощ и да се започне адекватно лечение и наблюдение.

Виж още за: