Ентероколитите зачестяватбпрез лятото


Болест : ентероколит

Последна промяна на 21 June 2020 в 15:42 743 0

Ентероколитите представляват възпаление на лигавицата на тънките черва – ентерити, и на дебелите – колити. Те се срещата по всяко време на годината, но особено много зачестяват през лятото поради затоплянето и създаването на добри условия за разваляне и инфектиране на храните.

Болните с остри ентероколити и дизентерия се оплакват от коликообразни болки в корема, които понякога са много силни, гадене, повръщане, умора, отпадналост, повишение на температурата и най-важният симптом са честите диарии.
Хроничните ентероколити се развиват най-често след остри такива и при намалени защитни сили. Проявите са подобни на гореописаните, но има и ремисии, и изостряния. Болните отслабват и анемизират, стават нетрудоспособни.

Леките форми на ентероколитите се лекуват у дома, а тежките в болница. Диетата е строга. Първите два дни са пълен глад. Могат да поемат малко сладък чай, оризова вода, супи от моркови и стъргани ябълки. След стихване на диариите постепенно се преминава към приемане на кисело и прясно мляко, сухари, бисквити, сирене, плодове и накрая към обща храна. Медикаментозното лечение е в зависимост от причината и симптоматиката.

Както при всички заболявания, най-важна е профилактиката. Храните, продуктите, зеленчуците и плодовете винаги трябва да са пресни и добре съхранявани. Задължителна е добрата лична хигиена и особено измиването на ръцете при работа с храни и продукти. Редовно трябва да се проверяват и обеззаразяват питейните води. Да се избягват простуда, преумора и напрежение. Да се осигурят редовен сън и пълноценно хранене.