Епилепсия

Болестта на боговете
Болест : епилепсия

Последна промяна на 07 October 2017 в 00:50 1754 0

Епилепсията не е проблем, ако се взимат стриктно предписаните от лекаря медикаменти и се прави контрол с електроенцефалография.

Наричат я “Болест на боговете”, защото дълго се е смятала за проява ту на боговете, които предават посланията си, ту на демоните, “вселени в човешкото тяло”. В историческата литература рядко се говори за нея – тя е “табу”. Липсват подробни сведения какво са преживявали гении като Юлий Цезар, Флобер, Достоевски, Питагор и други известни личности. И днес медицината не знае много за тази странна болест.


Причини

Според неврофизиолозите епилепсията се дължи на нещо като електрическа “експлозия” в различни участъци на човешкия мозък. Заболяването може да бъде предизвикано от вродени увреждания, малформации, липса на кислород в момента на раждането или е резултат от черепно-мозъчни травми, инсулт, съдови заболявания или тумор.

Заболяването няма възраст. Случва се първият припадък да се прояви и при 80-годишен човек. За щастие ранните детски конвулсии в повечето случаи не са от епилептично естество и не водят до епилептични прояви впоследствие. Родителите трябва да потърсят квалифицирана помощ, тъй като редица заболявания могат да се изявят чрез гърчове.
Около 20% получилите припадък не го повтарят, а 80% водят напълно нормален живот.

Симптоми
Симптомите на това хронично заболяване са известни от древността: гърч на крайниците, “обръщане” на очите, “глътване” на езика, необичайни гримаси, загуба на съзнание…

Епилептикът пада на земята като покосен и може да се нарани опасно. Ако не започне веднага антиконвулсивно лечение, припадъците могат да следват един след друг. Това е т. нар. “епилептичен статус”, който е вече опасен. В такива случаи болничното лечение е наложително.


Лечение

Благодарение на напредъка на медицината и ползването на ефикасни антиконвулсивни и успокоителни медикаменти болните могат да водят напълно нормален живот.


КАКВО ДА ПРАВИМ, ЗА ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ЧОВЕК С ГЪРЧ

1. Запазете спокойствие!
2. Фиксирайте езика, за да не се прехапе.
3. Освободете гърдите от стягащи дрехи.
4. Човекът трябва да се постави легнало в странично положение.
5. Не се дават течности за пиене, които могат да попаднат в дихателните пътища и да предизвикат задушаване.

Виж още за: