Есенни проблеми


Болест : цистит, псориазис, депресия, язва, остри респираторни заболявания,

Последна промяна на 20 October 2019 в 21:08 890 0

Защо някои болести се обострят именно през есента? Промените в температурата, измененията във възможността на въздуха и в продължителността на деня променят нашите биоритми, влияят на защитните сили на организма.

Цистит
Причина за есенната циститна вълна е рязкото застудяване, за което често се оказваме неподготвени. Резултатът е преохлаждане и мигновена активация на патогенната микрофлора. За да избегнете това, е добре, особено жените, да следите прогнозата за времето и да се обличате и обувате адекватно. И в никакъв случай да не се заседявате на едно място навън, когато духа вятър или става течение. И не бива да отлагате ходенето до тоалетна: това може да ви се струва банален съвет, но според уролози над 50% от жените са готови да чакат до последно и да стискат, стискат, за да си спестят ползването на замърсени обществени тоалетни.

Депресия
Намаляването на дължината на светлата част от денонощието и изсъхването на растенията, недостигът на слънчева светлина, очакването на зимата – всичко това подпомага изпадането в мрачно настроение. Но това, което при човек с устойчива психика предизвиква кратка тъга, за някои хора може да се превърне в депресия или връщане на симптомите на излекувано психично разстройство. Ако сте имали такъв проблем в миналото, в началото на есента е добре да минете на консултация при специалист – ако приемате медикаменти, да бъдат коригирани като дози, възможно е нещо да бъде променено или добавено.
А ако просто сте склонни да изпадате в отчаяние и тъга, погрижете се да организирате правилно свободното си време: планирайте да ходите извън града през уикендите, може да посещавате кино или театър с приятели, позволявайте си някакви малки удоволствия – нещо сладко или нещо друго, което все си спестявате. Търсете всякакви начини да повишавате изработването на ендорфини - не се оставяйте на есента да ви раззстройва.

Язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника
Това, че язвите се обострят през есента, е известно. Лекарите смятат, че в „междусезонието” се променя работата на вегетативната нервна система, която отговаря и за изработването на солна киселина в стомаха. Някои учени предполагат, че сезонните изменения активират и бактерията хеликобактер пилори – още един виновник за язвената болест.
При всички положения през есента е добре да внимават не само хората с язви, но и тези с гастрити. Обострянето може да се избегне с преминаване на противоязвена диета: отказване от люти, пържени, солени, мариновани храни и алкохол. Не е лошо да направите и един курс с прием на медикаменти от групата на инхибиторите на протонната помпа. Те помагат да се намали продукцията на солна киселина и защитават лигавицата.

Псориазис
Едно от най-добрите средства срещу псориазис е Слънцето. Ултравиолетовото излъчване оказва лечебното въздействие върху кожата и още в началото на лятото при много страдащи от псориазис напълно изчезват плаките и люспите. През есента заболяването постепенно се завръща. Един от начините за лекуване и профилактика е ползването на ултравиолет. Затова е много важно внимателно да се наблюдават промените по кожата и при рецидиви в участъците, където преди е била засегната кожата, или при поява на нови възможно най-скоро да се започне лечение.

Остри респираторни заболявания
Краят на септември и началото на октомври е времето на първата вълна от остри респираторни заболявания. Причината за тази „репетиция за бъдещи епидемии” е основно социална. Свършва ваканцията, детските градини се напълват, също класните стаи, аудиториите, хората се връщат по офисите. Една инфекция намира чудесни условия в първите мокри, дъждовни дни – и се развихря.
През ранната есен ОРЗ обикновено протичат леко. Температурата рядко се вдига над 38С и се задържа ден-два, също толкова ни безпокоят и болката в гърлото и хремата. Но е много важно през тези, макар и малко дни, човек да „пази къщата”, за да избегне усложнения. А за да може есенните вируси да ни подминат, често проветрявайте помещенията, старайте се по-рядко да пипате лицето си, няколко пъти на ден мийте ръцете си със сапун, особено след излизане и ползване на тоалетна.