Гадините около нас

Последна промяна на 27 May 2023 в 21:04 67 0

По това време на годината трябва да сте особено внимателни, когато се разхождате, правите си пикник в природата или работите в градината, защото лесно можете да хванете някой кърлеж, вечер да бъдете нахапани от комари или неочаквано да ви налети оса или пчела.


Комари
Ако изключим маларийния комар, в повечето случаи са безопасни. Инжектират под кожата антикоагулант – вещество, което пречи на кръвта да се съсирва. Така могат да пият до пръсване. Именно това вещество обаче предизвиква при много хора алергична реакция – зачервявания, силен сърбеж и локален оток. Мястото на ухапването не бива да се разчесва, за да не се внася допълнителна инфекция. Ако много ви сърби, намажете мястото с капка ябълков оцет, или с разтворен във вода аспирин, или натъркайте с резенче лимон, или мацнете с паста за зъби с мента, амоняк, одеколон, водка, ракия или разтвор от сода бикарбонат. Ако нямате друго, намажете със слюнка.

При множество ухапвания и алергична предразположеност обаче се налага приемане на антихистамин.
Ухапванията от комари са далече по-опасни за децата, особено ако са алергични. В редки случаи може да се стигне до гадене, повръщане, треска, главоболие. Ако ухапванията са повече, има риск от общотоксична реакция. Детето трябва да приеме антихистаминно средство и да бъде прегледано от лекар.
Ако не ви се дават пари за отблъскващи комари препарати – т.нар. репеленти, може да се намажете преди разходка с ябълков оцет. Репеленти се предлагат в аптеките и дрогериите под формата на лосиони, кремове, гелове, мехлеми, спрейове. Има репеленти, специално предназначени за деца. Но независимо от това е добре да се направи предварителен тест за индивидуална повишена чувствителност при деца с прекалено чувствителна кожа.

Сигурна предпазна мярка е и използването на фумигатори – течни, твърди или газообразни химически препарати, изпаряващи се постепенно под топлинно въздействие. На далече от нас ги държат и специалните технически устройства, използващи ултравиолетови вълни. Те не се улавят от човека, но са неприятни за комарите.
Смята се, че комарите не понасят аромата на карамфил, босилек, здравец, анасон, доматени листа, затова засадете тези растения пред дома си или на саксии на балкона. Прогонват ги уханието на кедрово и евкалиптово масло, на камфор и валериана, затова може да капвате периодично в съд с вода в стаята. Кедровото масло пропъжда също така мухите и хлебарките.

Оси и пчели
Обикновено не нападат първи. Което лесно може да се случи, ако посегнете към парче сочен плод, към който и те имат претенции. Ужилванията са особено опасни за страдащите от алергия и за децата, и особено ако са в областта на главата и повече от едно. При подобни инциденти задължително трябва да се приеме противоалергично средство. А хората с доказана силна алергия трябва да си носят инжекция с урбазон и да знаят как да я използват.

Дори и да не сте получавали анафилактичен (смъртоносен) алергичен шок след ужилване, може при следващото ужилване организмът да реагира с оток на ларинкса. Затова, ако усещате, че дишате трудно, незабавно се обърнете към човек около вас да ви повика лекарска помощ и да ви следи, ако тръгнете да се задушавате. Ако сте сам, веднага звъннете на спешна помощ.

Осите жилят много пъти и по-болезнено. Пчелите жилят веднъж и умират. Осата не оставя жилото си. С пчелата обаче не е така. Нейното жило трябва да бъде извадено, за да не предизвика загнояване. То е с особена форма, наподобяваща назъбена игла, затова се налага използването на пинсети или нокти, то първо трябва добре със сапун да сте измили ръцете си и пинсетата. Раничката натъркайте с чесън и оцет, или дезинфекцирайте с йод или спиртен разтвор. Върху мястото сложете лед или студена кърпа, за да се успокои болката и отокът да намалее.

Кърлеж
Може изобщо да не усетите кога се е забил в кожата ви. Дори и да сте много облечен, той намира начин да се промъкнеТези членестоноги са преносители на опасни за болести – Кримска хеморагична реска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, кърлежов енцефалит, туларемия и др.
Кърлежите при топло време започват да щъкат още от март та до октомври. Обичат храсти, че и дървета до 1 метър, трева, почва, пещери и пр. В България с всяка изминала година положението в парковете се усложнява. След разходка винаги оглеждайте цялото си тяло. Бъдете нащрек най-вече с децата. Грижливо проверявайте за кърлежи отзад на врата и около ушите, под коляното и слабините, подмишниците и гърба. Под косата, особено, ако е дълга, може да остане незабелязан.
Снабдете се с т.нар. кози крак за вадене на кърлеж. Продават ги във ветеринарните магазини и някои дрогерии. Това е най-удобното средство. Обикновено се продават в два размера – малък и голям, според размера на кърлежа. Плъзгате козия крак между кожата и кърлежа и дърпате. Не въртите! Така кърлежът се измъква обикновено целият. Препоръчително е след месец да отидете в лаборатория и да кажете, че ви е хапал кърлеж, за да ви направят специализирано кръвно изследване (което ще си заплатите).
Следете за поява на голямо кръгло червено петно със светъл център около мястото на ухапването – т. нар. биволско око. Веднага при лекар инфекционист!
Ако след време се разболеете от нещо, за което няма ясна диагноза, кажете на лекаря, че сте хапан от кърлеж.
Не въртете кърлежа при вадене! Мазането с мазнина също се отрича от по-новите проучвания според които в тези случаи се увеличава рискът кърлежът да ви зарази.

Как да ограничите риска:

1. Когато сте сред природата или в парка, носете възможно най-затворени дрехи и обувки. Приберете крачолите си в чорапите, за да не успеят насекомите да ви полазят. Добре е да носите светли дрехи, защото на тях животинките се забелязват по-лесно. Но пък от друга страна те повече са привличани от животни със светла козина.

2. Втривайте в кожата си препарати срещу насекоми на всеки два часа.

3. Когато се разхождате, придържайте се към широките утъпкани пътеки.

4. Когато се прибирате в къщи, изтупайте добре дрехите си отвън. Претърсете тялото си за кърлежи, дори и в гънките, под мишниците, в областта на гениталиите.

5. Ако намерите кърлеж, веднага го извадете. Смята се, че чак след 12 часа смучене на кръв той може да ви зарази, и то само ако въобще пренася болест.

6. Ако установите, че сте ухапани от кърлеж, следете за типичните оплаквания, които могат да сигнализират за възпаление на мозъчната кора:
- Една до 8 седмици след ухапването на мястото или другаде може да се появи червено петно по кожата ви.
- От 10 до 14 дни след ухапването ви измъчват симптоми, които приличат на грипните: треска, болки в крайниците, потене
- От 6 до 8 седмици след ухапването се появяват нарушения на сърдечния ритъм, болки в нервите или ставите.
При такива симптоми отидете веднага на лекар!

Конска муха
Хапе по-болезнено от комара, а понякога ухапването кърви. Най-добра защита са дрехите с дълги ръкави и крачоли.
Първа помощ:
- Веднага охладете ухапването, дезинфекцирайте с алкохол.
- От медикаментите помагат тези с антихистамин или с растителни екстракти като коприва. Нанасят се няколко пъти на ден и се оставят да изсъхнат. Това ще предотврати оставането на белези.


Как да избегнем ухапванията от насекми
Основно правило, когато ни ухапе насекомо, е в никакъв случай да не се чеше ухапаното място. Така е, защото под ноктите се намират множество микроби, които инфектират малките рани.

Добре е да не оставяте открито място по кожата си, особено вечер. Вземете си някоя ефирна дреха или шал.

Намажете се с репелент или етерични масла като карамфил, лавандула, чаено дърво, анасон, евкалипт.

Вземете един керамичен съд и сложете на дъното пясък. После сложете вътре сушени листа от салвия и ги запалете. Поставете съда на масата, около която сте се събрали – ще се насладите на приятния аромат на салвията, но той е истинско мъчение за насекомите. Същият ефект имат дървените въглища.

Навън не използвайте електрическа крушка с бяла светлина, защото тя привлича насекомите. Жълтата светлина е по-трудно забележима за малките нашественици.

За да е спокоен сънят ви, сложете около леглото си мрежа или ефирен плат, които не позволяват на насекомите да стигнат до вас.

За да избегнете жилото на насекомите, в близост до тях запазете спокойствие, не правете резки движения.

Когато сте на поляна или в градина, не ходете боси.

Ако насекомите ви дразнят на пикник на открито, сложете наблизо купичка с мед или смес от захар и вода, резен салам или шунка.

Гледайте какво хващате, да не би на него да е кацнала оса или пчела, която да притиснете. Особено добре следете с поглед, като пиете от чаша или сламка, да не би да погълнете оса или пчела!