Главоболието е сигнал за много болести


Болест : мигрена

Последна промяна на 03 юни 2018 в 16:18 839 0

Кой ли от нас не е изпитвал това досадно нещо, наречено главоболие. Понякога търпимо, друг път ужасно болезнено, но винаги съпроводено с емоционален дискомфорт. Това усещане нерядко съпътства заболявания на вътрешните органи, инфекции, отравяния, различни нервни и психични нарушения.
Непосредствена причина за главоболието се явява раздразването на болевите нервни окончания както в черепната кухина, така и в меките тъкани на главата и лицето. Понякога това дразнене е механично и се предизвиква от заемащи пространството процеси – тумори, кръвоизливи, оток, както и инфилтрация на мозъчните обвивки при менингити.
При интоксикации се натрупват вредни обменни продукти, които са токсични за организма и предизвикват болка – никотин, кафе, хистамин, гъби.
Често срещано е съдовото главоболие – мигренозното. В началото на пристъпа то се дължи на разширяване на съдовете, както и на отделящи се по същото време вещества в съдовите стени, предизвикващи болка.
Има главоболие вследствие на продължително мускулно натоварване, вероятно в резултат на натрупване на метаболити.
Емоционалните натоварвания могат да доведат както до съдово главоболие, така и до чувството за тежест и дифузен натиск.
Обичайно с невинен характер е главоболието при хронична преумора, недоспиване и стрес.
При повишени стойности на артериалното налягане то може да бъде първата светлинна лампичка за хипертония. Нещо повече, продължаващото с дни и седмици главоболие може да бъде предупреждение за наближаващ инсулт.
Както се вижда, главоболието е само един симптом, зад който се крият десетки причини – по-малко или повече сериозни. Познаването на причините зависи от компетентността на лекаря.
Ако главоболието ви не отзвучи след почивка и обичайни аналгетици – аналгин, аспирин, беналгин, парацетамол, обърнете се към вашия лекар за помощ. Обстойният клиничен преглед, анализ на оплакванията и диагностичните изследвания ще намерят верния отговор и причина. Само тогава ще можете да се справите с нещо толкова банално и същевременно мъчително, каквото е главоболието.